-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį Vilniuje kvies augalinio maisto renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis

Jau šį savaitgalį, gegužės 27-28 dienomis, visus besidominčius veganizmu, vegetarizmu, žaliavalgyste, sveiku ir tvariu gyvenimo būdu sostinėje pakvies augalinio maisto renginys „Vegfest LT“ vasaros festivalis. „Tai – renginys, skirtas supažindinti žmones su veganizmo idėjomis, augalinio maisto nauda, įkvėpti gyventi sveikiau ir tvariau“, – pranešime žiniasklaidai cituojama jo organizatorė, renginių agentūros „Gera gyventi“ įkūrėja ir vadovė Ventė Viteikaitė.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Eduardo Girjoto nuotr.

Atėjusieji į festivalį galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusgaminių, mėsos ir pieno produktų pakaitalų, ekologiškos produkcijos, receptų knygų, taip pat – natūralios kosmetikos ir švaros priemonių, etiškai pagamintų papuošalų, aksesuarų, namų dekoro elementų, prekių vaikams.

„Nors esame labiausiai susitelkę į maistą, bus ir kitų prekių, susijusių su veganizmu, taip turėsime nemažai „Zero Waste“ – gyvenimui be atliekų skirtų reikmenų“, – teigė renginio iniciatorė.

Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Ventė Viteikaitė
Gabrielės Mortos Vilkės nuotr. /Ventė Viteikaitė

Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius Jungtinėje Karalystėje, Londone rengiamame „Vegfest UK“ festivalyje. Tai veganams ir jiems prijaučiantiems skirtas renginys, kuriame kasmet dalyvauja daugiau nei pusė tūkstančio verslų, vyksta susitikimai su garsiausiais pasaulio veganais, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, renginyje per savaitgalį apsilanko kelios dešimtys tūkstančių žmonių.

Pirmasis „Vegfest LT“ buvo surengtas Vilniuje 2016 m. Vėliau įvairiais metais vyko ne tik sostinėje, bet ir Kaune, Šiauliuose. Šiemet vėl vyks tik Vilniuje, tačiau du kartus – be vasaros festivalio vėlyvą rudenį taip pat bus surengta „Vegfest LT“ kalėdinė mugė.

Motyvų keisti mitybą - daug

Pasak V.Viteikaitės, veganizmą žmonės dažniausiai renkasi dėl etinių priežasčių – veganai įsitikinę, kad nedera išnaudoti kitų gyvų būtybių savo reikmėms. Kitiems svarbus sveikatos aspektas – augalinė mityba yra žymiai sveikesnė už mėsišką, tai pripažįsta netgi Pasaulio sveikatos organizacija. Dar kiti akcentuoja norą nekenkti gamtai – paskaičiuota, kad intensyvi gyvulininkystė yra vienas didžiausių taršos šaltinių.

Eduardo Girjoto nuotr. /Renginio akimirka
Eduardo Girjoto nuotr. /Renginio akimirka

„Vis dažniau pasigirsta raginimų atsisakyti ar bent mažinti suvartojamos mėsos kiekį, akcentuojamos gamtosaugos problemos, klimato kaita. Kaip alternatyva siūlomi ir įvairūs vabzdžiai. Tačiau tai visiškai nebūtina – yra žmogui žymiai natūralesnių, priimtinesnių alternatyvų. Iš augalų galima gauti visas organizmui reikalingas medžiagas. Jei kalbėti apie baltymus, didelius jų kiekius turi riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, Lietuvoje turime du nuostabius baltymų šaltinius – grikius ir kanapių sėklas“, – vardino veganė.

Moderniojo vegetarizmo pradžia laikomi 1847-ieji, kuomet Anglijoje buvo įkurta Vegetarų bendrija, o veganizmo – 1944-ieji, kai nuo jos atskilo ir atskirą organizaciją – Veganų bendriją įkūrė griežtesnių taisyklių besilaikę veganai.

Feisbuko grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia arti 40 tūkst. narių.

Pastaruoju metu veganų skaičius pasaulyje ir Lietuvoje sparčiai auga. Įdomu, kad populiariausias šis judėjimas ne savo tėvynėje Anglijoje, o Izraelyje – čia veganais save laiko maždaug dešimtadalis visuomenės. Taip pat judėjimas yra populiarus JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande, iš Europos šalių – Ispanijoje ir Portugalijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Skandinavijos šalyse. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau juos vienijanti feisbuko grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia arti 40 tūkst. narių.

Eduardo Girjoto nuotr. /Renginio akimirka
Eduardo Girjoto nuotr. /Renginio akimirka

Pasiūla auga, daug ką bus galima rast festivalyje

V.Viteikaitė džiaugėsi, kad tiek parduotuvėse, tiek viešojo maitinimo įstaigose veganiškų pasirinkimų – vis daugiau. „Didesnėse parduotuvėse netgi yra atskiri skyreliai veganams, kavinės, restoranai į meniu įtraukia augalinių patiekalų – laikai, kai tekdavo pasitenkinti keptomis bulvytėmis ir salotomis, baigėsi, be to atsidarė ir keletas visiškai veganiškų kavinių“, – sakė pašnekovė. Gamintojai taip pat jau ėmė reaguoti į besikeičiančius vartotojų poreikius.

Dalį šių verslų bus galima pamatyti ir artėjančiame renginyje. „Turėsime ir ištikimiausių „vegfesto“ senbuvių, kurie dar nėra praleidę nei vieno mūsų renginio, ir naujokų, norinčių pristatyti savo gaminius veganų bendruomenei", – sakė V.Viteikaitė. Festivalyje stendus turės daugiau nei pusšimtis dalyvių, atvykstančių iš visos Lietuvos, o dalis – ir iš užsienio.

Į „Vegfest LT“ vasaros festivalį ji kviečia atvykti ne tik veganus bei jiems prijaučiančius, bet ir visus mėgstančius išbandyti naujoves.

Renginys kviečia į prekybos centrą "Akropolis" Vilniuje, abi dienas jis vyks nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius