-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trijų Karalių palydai A.Laužikienė siūlo išsikepti mielinių paukštelių

Jei namuose dar liko mielių, mielinių paukštelių gamyba puikiausias būdas ne tik jų, bet ir Trijų Karalių palydai. Sausio 6-oji tradiciškai užbaigia kalėdinį laikotarpį. Anksčiau žmonės sakydavo, kad nuo Kalėdų iki Trijų Karalių diena pailgėjo per gaidžio žingsnį. Tad išmatuokime, ar tikrai taip.
Mieliniai paukšteliai
Mieliniai paukšteliai / Asmeninio pašnekovės arch.nuotr.
Asmeninio arch.nuotr./Anželika Laužikienė
Asmeninio arch.nuotr./Anželika Laužikienė

Mielinių paukštelių kepimo edukatorė Anželika Laužikienė primena, kad lietuviai paukštukus kepdavo ir Kalėdoms, ir Trijų Karalių palydoms, būdavo ir Velykoms.

„Vieni susukdavo balandukus, kiti antytes. Pats mielinės tešlos kūrinys nėra sudėtingas, jei tinkamai užmaišyta tešla (su mielėmis, cukrumi, keliais kiaušiniais, ištirpintu sviestu).

Atsakingiausias momentas yra tešlai pakilus užrišti tokį lyg mazgelį, kurio vienoje pusėje suformuojama paukščiuko galvytė (snapelis prakerpamas su žirklėmis), o kitame lipdinio gale – uodegytė.

Akytės kuriamos iš kvapniųjų gvazdikėlių, tuomet visas mielinis paukštelis patepamos kiaušinio plakiniu ir kepamas.

Mielinei tešlai reikės:

  • 2 kg kvietinių miltų;
  • 1,5 stiklinės cukraus;
  • žiupsnelio druskos;
  • 22 g sausų mielių;
  • 3 kiaušinių;
  • 400 g sviesto;
  • 1 l pašildyto pieno (apie 30 laipsių temperatūros);
  • saujos kvepiančių gvazdikėlių.
Asmeninio albumo nuotr./Mieliniai paukšteliai
Asmeninio albumo nuotr./Mieliniai paukšteliai

Mielinės tešlos paruošimo būdas:

Sviestas pjaustomas nedideliais gabaliukais ir metamas į miltus. Sviestą išsitrynus su miltais, gaunama biri masė. Tada pilami visi sausi produktai: druska, cukrus, sausos mielės.

Rankomis permaišome, kad vienodai pasiskirstytų. Pasiruošę duobutę supilame tris išplaktus kiaušinius ir pašildytą pieną. Tešla minkoma apytiksliai 20 minučių. Tuomet uždengiama rankšluostėliu ir paliekama kilti maždaug valandą laiko.

Kad tešla neliptų prie rankų, naudojamas aliejus: juo ištepamos rankos. Paukštelis formuojamas iš tešlos iškočiojus ilgą ploną, pavadinkime, dešrigalį, ir užrišamas iš jo mazgas. Vienas galas skirtas uodegai, kitas galvytei, kurią susiformuojame. Akytėms naudojame kvapiuosius gvazdikėlius.

Suformuotas paukštelis dedamas į skardą, visi likę paukšteliai taip pat ten siunčiami ir aptepami kiaušinio plakiniu, kad gražiai blizgėtų. Paukšteliai kepami 180 laipsnių temperatūroje su ventiliatoriaus funkcija tol, kol gražiai apskrus. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius