-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaidos sumuštiniai su silke ir burokėliais: spalvingi ir tokie gardūs!

„Šie sumuštiniai yra tie pirmieji, kurie dingsta nuo užkandžių stalo. Iš pirmo žvilgsnio nieko sudėtingo ar įmantraus, bet primygtinai raginu laikytis recepto ir patarimų, nes tai gali būti patiekalo esmę keičiantys dalykai. Man labai patinka, kuomet iš paprastų produktų galima padaryti rafinuotai atrodantį ir visiems skoniams įtinkantį patiekalą“, – rašo tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja Vaida Bernatavičienė.
Sumuštiniai su burokėliais ir silke
Sumuštiniai su burokėliais ir silke / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Sumuštiniai „kantrūs“, ilgai išlaikantys tiek estetinę išvaizdą, tiek skonį. Produktų kiekio nenurodysiu, nes nelygu kokia proga juos ruošite – vakarėliui ar, tiesiog, sau pusryčiams. Šiuos sumuštinius taip pat galite ruošti su šaltai rūkyta skumbre ar rūkytu unguriu“, – pataria V.Bernatavičienė.

Jums reikės:

  • juodos duonos,
  • sviesto,
  • keptų arba virtų burokėlių,
  • žalio agurko,
  • raudono svogūno,
  • sūdytos silkės filė,
  • putpelės kiaušinių,
  • majonezo,
  • gražgarsčių,
  • druskos,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Kaip gaminti:

1. Visus produktus patarčiau pasiruošti ir susipjaustyti prieš konstruojant sumuštinius.

2. Produktų eiliškumas ant sumuštinio: juoda duona aptepta sviestu, raudonas svogūnas, burokėlis ir druska, pipirai, citrinos sultys, žalias agurkas, silkė, gražgarstės, putpelės kiaušinis, mažas žiupsnelis druskos, majonezas, šviežiai malti juodieji pipirai.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Sumuštiniai su burokėliais ir silke
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Sumuštiniai su burokėliais ir silke

Juoda duona – duoną supjaustykite ne per storiausiomis riekelėmis, nupjaustykite plutelę ir aptepkite sviestu.

Burokėliai – aš burokėlius kepu orkaitėje įvyniotus į foliją, iki minkštumo. Tokiu būdu juos ruošiu jau labai seniai ir beveik visiems patiekalams, man tai atrodo patogiau, skaniau, o ir puodo plauti nereikia. Keptuose burokėliuose išlieka daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų bei skonio, nes jie lieka viduje, o ne vandenyje.

Paruošimas: orkaitę įkaitinkite iki 190°C. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nusausinkite ir keliais sluoksniais suvyniokite į foliją, sudėkite ant skardos ar grotelių ir kepkite. Kepimo laikas labai priklauso nuo burokėlių dydžio, patikimiausias būdas patikrinti ar iškepę, išimti vieną burokėlį iš orkaitės, atvynioti kraštelį folijos ir įbesti peilį arba šakutę, jeigu peilis išsitraukia lengvai, nėra jokio pasipriešinimo, tuomet iškepę, jei dar kietas, kepkite papildomas 20-30 minučių ir vėl patikrinkite.

Vidutinio dydžio burokėlius aš kepu apie 40-50 minučių. Iškeptus sudėkite į sietelį, nuvyniokite foliją ir leiskite atvėsti. Atvėsusius burokėlius nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dažniausiai aš jų išsikepu daugiau ir savaitės eigoje naudoju skirtingiems patiekalams. Uždėję burokėlio griežinėlį, vadovaudamiesi eiliškumu, ant sumuštinio, truputį pabarstykite druska, pipirais ir keliais lašeliais citrinos sulčių.

Žalias agurkas – šiems sumuštiniams aš renkuosi ilgavaisius agurkus arba tuos, kurie turi nedaug sėklų, kad nepavandenytų. Jeigu tokio neturite, tuomet šaukšto pagalba išskobkite sėklas ir supjaustykite plonais griežinėliais. Agurko nesūdykite, druskos pakaks nuo burokėlio ir silkės.

Raudonas svogūnas – svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Raudonąjį galite keisti šalotiniu svogūnu, svogūnų laiškais ir netgi paprastu geltonuoju.

Sūdyta silkė – šiems sumuštiniams Jums reikalinga sūdytos silkės filė. Silkę aš perku turguje silpnai sūdytą su galvomis (tą iš bačkos) ir pati pasiruošiu., Suprantu, kad tai nebūtinai kiekvieno mėgstamiausias užsiėmimas, mano taip pat ne, bet tokia man skaniausia. Bet kokiu atveju, jums reikalinga SŪDYTA silkės filė, ne marinuota!!! Matjes silkė tiks kuo puikiausiai.

Putpelės kiaušiniai – kiaušinius nuplaukite ir dėkite į stipriai verdantį vandenį, virkite 2 minutes (ne ilgiau, jeigu norite minkštai virtų ir 3 minutes, jeigu kietai). Karštą vandenį nupilkite ir užpilkite labai šaltu, kad sustabdytumėte virimo procesą. Palikite kiaušinius vandenyje atvėsti. Putpelės kiaušiniai labai sunkiai lupasi, todėl tai darykite labai atsargiai ir vandenyje, bus lengviau.

Majonezas – rinkitės savo mėgstamiausią, tik nenaudokite su priedais, pavyzdžiui su krapais.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius