Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Azerbaidžano desertas firni

Azerbaidžano desertas firni gaminamas iš karšto pieno ir ryžių miltų. Panašus patiekalas, vadinamas khiru (kheer), žinotas ar žinomas Indijoje, Persijoje ir aplinkinėse šalyse. Firni patiekiamas atskiruose induose šeimos šventėse.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas desertas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas desertas / Autoriaus nuotr.

Liaudies medicinoje manyta, kad šis desertas naudingas nusilpusiems ar besiskundžiantiems nuovargiu. Kartais firni vadinamas indišku ryžių pudingu. Pasigaminti jį nesudėtinga, tereikia nepamiršti maišyti košės ir neprisvilinti.

5 valgytojams reikės:

  • žiupsnelio šafrano siūlų;
  • 4 šaukštų ryžių miltų;
  • 1 litro pieno;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 1 žiupsnio druskos;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 1-2 šaukštai trintų pistacijų.

Gaminimas:

1. Įdėkite šafraną į puodelį, užpilkite dviem šaukštais verdančio vandens, uždenkite ir palikite ketvirčiui valandos brinkti.

2. Išmaišykite piene miltus, druską ir cukrų. Supilkite į prikaistuvį ir nuolatos maišydami kaitinkite ant vidutinio karščio. Kai masė pradės leisti burbulus, taps tąsi ir panaši į skystą manų košę, nukaiskite ir išpilstykite į desertinius indelius.

3. Apšlakstykite šafrano traukiniu, apibarstykite trintais pistacijų riešutais bei cinamonu. Valgykite šiltą arba šaltą.

Autoriaus nuotr./Azerbaidžano desertas firni
Autoriaus nuotr./Azerbaidžano desertas firni

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius