-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 protarpinio badavimo klaidų, dėl kurių nekrinta svoris. Kaip jas ištaisyti?

Hale Berry, Jennifer Garner, Vanessa Hudgens. Taip, jos laikosi protarpinio badavimo, kuris jau tapęs savotiška tendencija svoriui reguliuoti. Tačiau jūs nepastebite jokių pokyčių net po kelių mėnesių? Gali būti, jog ne viską darote teisingai, rašo womenshealthmag.com.
Valgymas pagal valandas
Valgymas pagal valandas / 123RF.com nuotr.

1. Valgote per daug

Viskas paprasta. Svoris priklauso nuo to, kiek kilokalorijų (rašysime tiesiog kalorijų – red.) suvalgote ir kiek jų sudeginate. Jei kalorijų suvalgote tiek pat (ar net daugiau!), net jeigu ir laikotės savo protarpinio badavimo grafiko, – svorio nenumesite. Kitaip tariant, jūsų maitinimosi planas nepasikeitė, pasikeitė tik valandos, kada prisikemšate, kiek telpa.

Kaip tai išspręsti: išbandykite kalorijas skaičiuojančią programėlę – jos gali padėti sekti, kiek kalorijų suvalgote. Šių programėlių tikslumas nėra superinis, tačiau jos jums suteiks apytikslį rekomenduojamą kalorijų skaičių. Taip pat šiose programėlese dažnai būna informacijos apie maistą, kuris turi daugiau kalorijų nei tikėjotės. Su šiuo įrankiu galėsite savo valgymus planuotis tiksliau.

2. Valgote per mažai nebadavimo dienomis

Kai nesuvalgote adekvataus kiekio kalorijų nebadavimo dienomis, jūsų kūnas gali nuspręsti energiją kaupti, užuot ją deginęs.

Kaip tai išspręsti: susidarykite valgymo grafiką ir nebadavimo dienoms. Įsitikinkite, kad jūsų valgiai būtų subalansuoti ir turėtų bent 300–500 kalorijų. Šitaip užkertate kelią spėliojimui ir užtikrinate, kad pasirūpinsite savimi ir savo kūnu.

3. Valgote ne itin maistingą maistą

Nors protarpinis badavimas labiau atkreipia dėmesį į tai, KADA jūs valgote, o ne valgote, tai nereiškia, kad galite valgyti bet ką ir tikėtis, kad numesite svorio. Itin kaloringas maistas svorio mesti nepadės.

Kaip tai išspręsti: stenkitės valgyti vertingesnį maistą. Maistas, kuriame pilna liesų baltymų, skaidulomis praturtintų angliavandenių ir sočiųjų riebalų, padės jums jaustis sotiems ir natūraliai sumažins suvartojamų kalorijų kiekį. Nenusiminkite – vis dar galite pasilepinti mėgstamais mažiau sveikais valgiais. Picos, mėsainiai, ledai – viskas tinka, jei nepadauginsite.

123rf.com nuotr./Neapolietiška pica
123rf.com nuotr./Neapolietiška pica

4. Nebadaujate pakankamai ilgai

Jei nusprendėte laikytis protarpinio badavimo ir savo maitinimosi langą sumažinote tik viena valanda per dieną, greičiausiai nepamatysite jokio pokyčio. Jei atvirai – nepakeičiate savo įprastų valgymo įpročių pakankamai.

Kaip tai išspręsti: veiksmingiausia 10 valandų leisti sau valgyti ir 14 valandų badauti. Visada galite pradėti su kitomis reikšmėmis ir po truputį priartėti, jei toks valgymo grafikas jums itin neįprastas.

5. Nevalgote pakankamai ar praleidžiate valgius

Jei nevalgote pakankamai ir praleidžiate valgymus, galite būti itin išalkę badavimo metu. Šitaip save varžydami, galite pažeisti režimą ar persivalgyti kitą dieną, kas padidins bendrą kalorijų kiekį.

Kaip tai išspręsti: valgykite, kol pasijusite sotūs, bet neperkrauti. Taip pat pabandykite savaitgaliais pasiruošti patiekalus ar maisto planą naujai savaitei, jei būsite per daug užsiėmę ar užklups netikėti darbai.

Vida Press nuotr./Maistas šaldytuve
Vida Press nuotr./Maistas šaldytuve

6. Pasirinkote netinkamą badavimo planą

Yra keli protarpinio badavimo planai. Ne visi bus pritaikomi jūsų gyvenimo būdui. Pavyzdžiui, jei daug sportuojate rytais, jums reikės pavalgyti ryte, kad turėtumėte energijos. Nepasimaitinus nukentės tiek jūsų sveikata, tiek treniruotė, o tai paskatins mesti ir protarpinį badavimą.

Kaip tai išspręsti: pamąstykite apie savo gyvenimo tempą ir pritaikykite sau protarpinio badavimo planą, kurio galėsite laikytis ilgą laiką. Jei abejojate, pasikonsultuokite su dietologu.

7. Nepakankamai daug miegate

Mažai buvo tirta protarpinio badavimo metu nukritusio svorio ir miego tiesioginė sąsaja, tačiau yra tyrimų, kurių metu nustatyta, kad kokybiškas miegas ir krintantis svoris – susiję.

Kaip tai išspręsti: girdėjote turbūt jau ne kartą – pasistenkite kokybiškai išsimiegoti bent 7 valandas per parą.

Jei pastebėjote, kad po treniruotės ryjate viską kaip dulkių siurblys – gali būti, jog spaudžiate save per stipriai.

8. Per daug sportuojate

Neretai pradėdami maitintis kitaip ar mesdami svorį, suintensyviname ir savo fizinį aktyvumą. Persidirbdami salėje, bandant sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, galime priversti savo energiją išsekti labai greit, o alkį išauginti keliskart. Tokiu atveju galite suvartoti daugiau kalorijų nei sudeginate, net ir intensyviai sportuodami.

Kaip tai išspręsti: badavimo dienomis mankštinkitės lengvai. Iš principo stenkitės, kad jūsų treniruočių režimas būtų pakankamai sudėtingas, tačiau malonus ir neišsunkiantis. Jei pastebėjote, kad po treniruotės ryjate viską kaip dulkių siurblys – gali būti, jog spaudžiate save per stipriai.

123RF.com nuotr./Vyras sportuoja
123RF.com nuotr./Vyras sportuoja

9. Negeriate pakankamai skysčių

Negeriant pakankamai vandens ne tik išdžiūsite kaip pergamentas, bet taip pat prarasite vandenį kaip alkio malšinimo priemonę.

Kaip tai išspręsti: gerkite skysčius! Galite paįvairinti savo gėrimus – karšta ar šalta arbata, juoda kava, mineralinis vanduo yra suderinami su protarpiniu badavimu.

10. Nesilaikote savo plano

Laikytis protarpinio badavimo iš pradžių gali būti sunku, kai nesate pratę ilgą laiką nevalgyti. Taigi jei savaitę iš savaitės sukčiausite, greičiausiai nepavyks pasiekti savo užsibrėžtų svorio pasikeitimų. Apsvarstykite, ar tai jums tikrai tinka.

Kaip tai išspręsti: Pasirinkite tokį protarpinio badavimo planą, kuris labiausiai tinka jūsų gyvenimo būdui ir kurio galėsite laikytis ilgą laiką.

11. Neplanuojate į priekį

Planuoti į priekį yra svarbu palaikant bet kokią sveikatingumo iniciatyvą.

Kaip tai išspręsti: pabandykite suplanuoti savo valgius ir užkandžius bent dienai. Turint planą, pasiruošiant maisto iš anksto, bus lengviau jo laikytis.

12. Jaučiate kaltę, nes pasukčiavote

Protarpiniam badavimui reikia paskirti laiko, kantrybės ir disciplinos. Dauguma žmonių, nepriklausomai nuo to, kokį planą pasirinko, pasukčiauja nors kartą, ir tai yra normalu. Jei esate rimtai nusiteikę – svarbu nejausti kaltės ar pykti ant savęs už tai, kad nuklydote, ir kuo greičiau vėl grįžti į vėžes.

Kaip tai išspręsti: svarbu neleisti sau nuliūsti. Susiimkite ir pirmyn! Priminkite sau, kodėl nusprendėte badauti, ir kad neišvengsite bandymų ar klaidų. Neišvengiamai jūsų protarpinio badavimo planas ne visada veiks tobulai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius