-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 pokyčiai, kurie gali įvykti atsisakius pieno produktų

Pieno produktai daugelio dietologų ir mitybos specialistų vertinami nevienareikšmiškai, tad mitų apie tai, kas nutinka jų atsisakius, yra įvairių.
Moteris geria pieną
Moteris geria pieną / 123RF.com nuotr.

Greičiausiai girdėjote, kad piene yra laktozės, kuri tinka ne kiekvienam, tad gausus pieno produktų vartojimas turi įtakos sveikatai ir savijautai. Natūralu, kad, jeigu netoleruojate laktozės, atsisakę pieno produktų jausitės tikrai geriau.

Kas dar gali nutikti, jeigu pakoreguosite savo valgiaraštį?

Galite numesti svorio

Logiška – jeigu atsisakote pieno produktų ir jų nepakeičiate kita produktų grupe, suvartojate mažiau kilokalorijų. Mažiau kilokalorijų – mažesnis svoris, rašoma insider.com (vis dėlto mitybos specialistai pabrėžia, kad atsisakius vienos produktų grupės puiku juos pakeisti sveikomis alternatyvomis.)

O štai valgydami riebius pieno produktus, ilgainiui galite numesti svorio. Kaip rašoma 2016-ųjų tyrime, publikuotame „American Journal of Nutrition“, moterys, valgančios riebius pieno produktus, galėjo džiaugtis 8 proc. mažesne antsvorio ar nutukimo rizika.

Išlaikyti numestą svorį gali būti sunku

Kaip sako dietologė ir mitybos specialistė Lisa Moskovitz, pieno produktų atsisakymas nėra ilgalaikis svorio metimo būdas ir išlaikyti jį gali būti nelengva: „Pieno produktuose yra baltymų, kaulams reikalingo kalcio ir vitamino D, kurio daugeliui mūsų apskritai trūksta. Tad, jeigu jūs vengiate pieno produktų dėl medicininių priežasčių, tai viena, tačiau aš nerekomenduočiau jų atsisakyti dėl to, kad numestumėte svorio.“

Pasak dietologės, jeigu kilokalorijų perteklius yra dėl pieno produktų, natūralu, kad jų atsisakę sulieknėsite, tačiau tik iki tol, kol nepakeisite jų kitais produktais.

Sumažės pilvo pūtimas

Atsisakę pieno produktų galite pajusti, kad sumažėja toks nemalonus dalykas kaip pilvo pūtimas. Teigiama, kad tai susiję su tuo, kaip jūsų kūnas virškina pieno produktus. Statistiškai daugelis žmonių turi virškinimo problemų, kai kalba pasisuka apie tokius produktus kaip pienas, jogurtas ar sūris. JAV nacionalinė medicinos biblioteka praneša, kad su tuo susiduria net 65 proc. populiacijos.

Jeigu atsisakysite pieno produktų, gali būti, kad pastebėsite virškinimo pokyčius ir jausitės mažiau išsipūtę.

Kaip aiškina mitybos specialistė Frida Harju-Westman, taip yra dėl to, kad daugeliui žmonių trūksta laktazės, t. y. fermento, padedančio virškinti karvės pieną. „Tad, jeigu atsisakysite pieno produktų, gali būti, kad pastebėsite virškinimo pokyčius ir jausitės mažiau išsipūtę“, – sako specialistė.

Galite dažniau sirgti ir pritrūkti maistinių medžiagų

Nors kai kuriems pieno produktai sukelia tam tikrų problemų, juose yra ir naudingų maistinių medžiagų, ir vitaminų, pavyzdžiui, kalcio, vitamino D, vitamino A, vitamino E, baltymų, vitaminų B1, B2, B6 ir B12, rašoma WebMD. Jeigu jų atsisakysite, galite pritrūkti šių medžiagų, todėl patarimas paprastas – į racioną turite įtraukti produktus, gausius jau išvardytų medžiagų, kad išlaikytumėte pusiausvyrą.

Mitybos specialistė F.Harju-Westman aiškina, kad atsisakę pieno produktų galime pajusti imuninės sistemos susilpnėjimą, nes juose gausu jau minėtų B grupės vitaminų, atsakingų už mūsų savijautą ir imunitetą. Ji pataria vartoti produktus, turinčius šių vitaminų, ar pasitarti su gydytoju, kaip kompensuotumėte jų trūkumą.

Oda turėtų tapti skaistesnė

Tikinama, kad atsisakius pieno produktų, oda turėtų tapti gražesnė ar net išnykti varginantys spuogeliai. Tuo tiki ir gydytoja Jeannette Graf, Refinery29 teigianti, kad pacientams, kenčiantiems nuo spuogų, ji skiria tam tikrą gydymą ir liepia atsisakyti pieno produktų. „Pastebėjau, kad rezultatas gali būti ne toks, kokio tikimasi, jeigu pacientai neatsisako pieno produktų“, – sako gydytoja.

123RF.com nuotr./Mergina
123RF.com nuotr./Mergina

Dermatologė Sarika Snell taip pat mano, kad atsisakius pieno produktų oda tampa lygesnė, gražėja jos spalva ir nyksta spuogeliai. Didžiausiu priešu ir dirgikliu specialistai įvardija nugriebtą pieną. „Išrūgų baltymai, randami nugriebtame piene, gali sukelti uždegimą, dėl kurio atsirastų spuogelių ar kitų odos bėdų“, – tikina S.Snell.

Vis dėlto pieno produktų atsisakymas nėra panacėja – odos problemos gali kamuoti dėl daugelio priežasčių, kurias geriausiai nustatys specialistai.

Gali atsirasti daugiau energijos

Daugelis valgių, kuriuose yra pieno produktų, nėra gerai jūsų sveikatai, nes juose gali būti konservantų ir riebalų.

„Nesunku įprasti prie tokio maisto kaip makaronai su grietinėle, pica ar sūris, – pastebi mitybos specialistė F.Harju-Westman. – Atsisakę pieno produktų pradėsite daugiau galvoti apie tai, ką valgote.

Tarkime, kalcio trūkumą galite kompensuoti valgydami lapinius (kale) kopūstus, baltąsias pupeles ar špinatus – tai jums suteiks daug energijos, nes tokiame maiste gausu vitaminų. Taip pat šis maistas turi įtakos ir jūsų gerai nuotaikai, pagerėja bendra savijauta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius