-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar reikėtų valgyti vaisių žieveles?

Dažnai galime išgirsti, kad vaisių žievelėse yra kur kas daugiau naudingų medžiagų nei pačiuose vaisiuose. Tačiau ar tame tikrai yra tiesos? Juk daugelis mūsų vaisių žieveles iškart meta į šiukšliadėžę.
Apelsinų žievelė
Apelsinų žievelė / Fotolia nuotr.

Tačiau Kimberly Snyder, žvaigždžių maisto specialistė ir knygos The Beauty Detox Foods autorė tikina, kad daugelio vaisių žieveles galima valgyti, kadangi jose slypi tikras sveikatos ir grožio užtaisas.

„Žievelėse yra nuo trijų iki keturių kartų daugiau skaidulų nei pačiuose vaisiuose“, – tikina K. Snyder. O skaidulos, pasak jos, atlieka itin svarbų vaidmenį valant organizmą nuo toksinų. Taip pat žievelėse yra gausu senėjimą stabdančių antioksidantų ir vitaminų. Žinoma, cukraus, kalorijų ar riebalų ten taip pat labai mažai.

Taip pat skaitykite: Jei vartojate per mažai skaidulų, rizikuojate priaugti svorio

Kai kurie citrusiniai vaisiai, tokie kaip, tarkime, apelsinai, savo žievelėse slepia netgi daugiau vitamino C nei sultyse. Taip pat apelsinų žievelėje yra gausu vitaminų A, B, cinko, kalcio, seleno, mangano. Tačiau kaip reikėtų jas valgyti? Mitybos specialistė siūlo jų tarkuoti į salotų padažą, taip pat įmaišyti į trintus kokteilius, jogurtą, kefyrą ir pan.

O kaip dėl banano žievių? Panaudoti jas galime įvairiais būdais, pavyzdžiui, nušveisti batus, tačiau valgyti? Skamba išties keistai, nors K. Snyder ir tikina, kad tai kelia serotonino kiekį, vadinasi, gerėja ir nuotaika. Taip pat, kaip ir vaisiuje, banano žievėje yra kalio, medžiagų mažinančių blogąjį cholesterolį ir pan.

Be to, kai kuriose Azijos ir Indijos vietovėse bananų žievės verdamos, kepamos, iš jų gaminami desertai, tad mitybos specialistė sako, kad ir mes galime į trintą kokteilį galime įmesti gabalėlį žievelės arba ją sutrinti ir naudoti kepiniams. 

Taip pat skaitykite: 8 dalykai, kurie padės efektyviau išnaudoti pietų pertrauką

Anna Verdina, Flickr.com/Arbūzas mūsų grožiui
Anna Verdina, Flickr.com/Arbūzas mūsų grožiui

 

Arbūzų žievė taip pat tikras atradimas – joje gausu vitaminų C, B6, taip pat amino rūgščių, kurios teigiamai veikia kraujotaką. Kaip skanauti arbūzų žievę? Žaliają žievę reikėtų nulupti, o baltąją kartu su mums įprastu arbūzo minkštimu, dėti į sulčiaspaudę ir skanauti sultis. 

Tiesa, mitybos specialistė pabrėžia dar vieną itin svarbų dalyką – pirkti reikia tik ekologiškus vaisius, jeigu jau ruošiatės valgyti jų žievelę. Įvairiais chemikalais purškiami vaisiai tikrai nėra geras pasirinkimas, o veikiau atvirkščiai – tik pakenksite savo sveikatai.

„Nepamirškite ir sėklų, pavyzdžiui, aš visada suvalgau kelias papajos sėklas, kadangi jos turi antiparazitinį, antibakterinį poveikį, be to, padeda kepenų detoksikacijai“, – tikina K. Snyder.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: koks maistas tinkamiausias lietuvio skrandžiui?

O mes pasakysime  – visada pasitarkite su specialistu, kad žinotumėte, kas labiausiai tinka jūsų skrandžiui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius