-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Blogiausi pusryčių pasirinkimai, kurie gali sukelti uždegimą

Pusryčiai ne veltui yra vadinami vienu pagrindinių dienos valgių. Nuo to, kokį maistą renkamės, priklauso mūsų savijauta dienos metu ir apskritai ateityje.
Mergina valgo spurgą
Mergina valgo spurgą / 123RF.com nuotr.

Lėtinis uždegimas gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų ir ligų, jei į jį nekreipsime dėmesio. Remiantis „Harvard Health“, lėtinis uždegimas taip pat „atlieka pagrindinį vaidmenį“ sergant tokiomis ligomis kaip diabetas, širdies ligos, kai kurios vėžio rūšys ir Alzheimerio liga, rašoma Eat This.

Kadangi uždegimas susijęs su svoriu, mityba ir fiziniu krūviu, yra tam tikrų maisto produktų, kurių vengdami galime sumažinti tikimybę juo susirgti. Jeigu manote, kad vienu metu keisti daugybę dalykų yra neįveikiama, naudinga pradėti tik nuo vienos dienos dalies – rytinės rutinos. Pusryčiai yra svarbus dienos maistas, aprūpinantis mus sveikais baltymais, skaidulomis ir kitomis naudingomis maistinėmis medžiagomis. Tačiau jūsų pusryčių rutina taip pat gali sukelti su uždegimu susijusių problemų, apie kurias net nepagalvojate. Tad ko turėtumėte vengti pusryčiaudami?

Išvis nevalgote pusryčių

Atkreipiant dėmesį į pusryčių įpročius, kurie padėtų sumažinti ir valdyti uždegimą, geriausia pradėti nuo to, ar apskritai valgote pusryčius. Dėl beprotiškų rytmečių ir įtempto grafiko kyla pagunda juos praleisti ir tiesiog išsivirti kavos, tačiau tyrimai rodo, kad gali būti ryšys tarp uždegimo ir nuolatinio pusryčių praleidimo.

Žurnale „Public Health Nutrition“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad įprastai praleidžiant pusryčius gali padidėti CRB – C-reaktyvaus baltymo ir įprasto organizmo uždegimo rodiklio – koncentracija. Šios išvados buvo reikšmingesnės vyresnio amžiaus suaugusiesiems nei jaunesniems gyventojams.

Pusryčių praleidimas turėjo įtakos tiems, kurių mitybos kokybė buvo prastesnė, tačiau neatrodė, kad tai turėtų reikšmingos įtakos tiems, kurių mitybos kokybė buvo geresnė. Kitaip tariant, jei jau maitinatės nesubalansuotai ir jums trūksta daugelio pagrindinių maistinių medžiagų, pusryčių praleidimas gali sustiprinti šį poveikį uždegimui ir sveikatai.

Renkatės rafinuotus angliavandenius

Kai kalbama apie uždegimą, pridėtinis cukrus ir rafinuoti angliavandeniai yra vieni pagrindinių jo kaltininkų.

„Vienas blogiausių pusryčių įpročių, sukeliančių uždegimą, yra rafinuotų angliavandenių ir maisto produktų, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus, pavyzdžiui, supakuotų pyragaičių, spurgų ir kitų kepinių, valgymas“, – sako dietologė ir knygos „The Sports Nutrition Playbook“ autorė Amy Goodson.

Vida Press nuotr./Sausainiai
Vida Press nuotr./Sausainiai

Tam pritaria ir dietologė, knygų „The First Time Mom's Pregnancy Cookbook“ ir „Fueling Male Fertility“ autorė Lauren Manaker

„Saldžiuose ir rafinuotuose kepiniuose, pavyzdžiui, spurgose ir bandelėse, gali būti ingredientų, kurie gali prisidėti prie uždegimo, todėl geriau rinktis viso grūdo kepinius be abejotinų ingredientų“, – sako L.Manaker

Geriate cukrumi pagardintus gėrimus

Mėgavimasis cukrumi saldintais, pavyzdžiui, prabangiais kavos gėrimais ar sultimis su pridėtiniu cukrumi, gali turėti įtakos uždegimui ar kitoms nepageidaujamoms sveikatos problemoms.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad per didelis cukraus kiekis gali skatinti uždegiminių žarnyno bakterijų augimą, o tai gali padidinti nutukimo ir uždegiminių žarnyno ligų riziką, – sako A.Goodson. – Be to, paprastieji cukrūs gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje šuolių ir kritimų, todėl ryte ir net visą dieną cukraus kiekis kraujyje ir energijos lygis gali būti lyg linksmieji kalneliai.“

123RF.com nuotr./Tetrapakas
123RF.com nuotr./Tetrapakas

Žurnale „Nutrients“ teigiama, kad didesnis cukraus vartojimas, ypač saldžių gėrimų pavidalu, susijęs su didesniu CRB kiekiu organizme. Viename tyrime taip pat nustatyta, kad žmonės, kurie sumažino cukraus suvartojimą, turėjo mažiau šių uždegimo rodiklių.

Į rytinę kavą dedate per daug cukraus

„Kava gali būti sveikas pusryčių patiekalas, priklausomai nuo to, kas dedama į jūsų puodelį, – sako L.Manaker. – Nors ir skanu, bet į kavą dėti šaukštelį cukraus nėra pats geriausias pasirinkimas, kai bandote valdyti lėtinį uždegimą.“

Daugybė įvairių tyrimų patvirtina faktą, kad cukrus yra pagrindinis kaltininkas, sukeliantis nepageidaujamą uždegimą. Žurnale „Frontiers of Nutrition“ paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad cukrus yra ne tik pagrindinis lėtinio uždegimo veiksnys, bet ir susijęs su diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei metaboliniu sindromu.

Jei mėgstate cukrų kavoje, nereikia jo atsisakyti visam laikui. Tai tik priminimas, kad stebėtumėte, kiek jo suvartojate, jei jums rūpi uždegimas. Jei saldi kava yra įprotis, kurio nenorite atsisakyti, pabandykite rasti kitų mitybos sričių per dieną, kuriose galite apriboti cukraus vartojimą.

123RF.com nuotr./Kava su sausainiais
123RF.com nuotr./Kava su sausainiais

Vartojate transriebalus

A.Goodson taip pat mini, kad maisto produktai, kuriuose yra daug transriebalų, gali sukelti uždegimą ir turėti neigiamą poveikį cholesterolio kiekiui ir širdies sveikatai.

„Tokius maisto produktus, pavyzdžiui, greitojo maisto skanėstus, pyragaičius, kepinius, pagamintus su margarinu ar augaliniais riebalais, tam tikrus kavos kremus be pieno, galima atpažinti skaitant jų sudėtį ir atrandant hidrintų arba iš dalies hidrintų riebalų“, – sako A.Goodson.

Renkatės šoninę, dešreles ir kitą perdirbtą mėsą

L.Manaker įspėja, kad reguliariai valgant tam tikrą perdirbtą mėsą, pavyzdžiui, dešrą ar šoninę, gali padidėti uždegimo žymenų, tokių kaip CRB, koncentracija.

„Šie maisto produktai yra susiję su lėtinio uždegimo vystymusi, – sako L.Manaker. – Ir nors retkarčiais vartoti šiuos maisto produktus galima, valgyti juos kasdien nėra geriausias įprotis.“

123RF.com nuotr./Sotūs ir riebūs pusryčiai
123RF.com nuotr./Sotūs ir riebūs pusryčiai

Jei nerimaujate dėl organizmo uždegimo, geriausias žingsnis – pasikalbėti su gydytoju arba dietologu apie kai kuriuos iš šių įprastų įpročių. Specialistas padės sudaryti planą, nuo ko galite pradėti mažinti uždegimą savo organizme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius