Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Garsios mamos dalijasi, kaip pratęs katino dienas ir ką dės į priešpiečių dėžutes

Vasara baigėsi, nuotykiai – ne! Garsios mamos pasidalijo nuotaikomis prieš rugsėjį ir idėjomis, kaip savo vaikams pratęsti katino dienas. Pasitelkiant patirtį ir fantaziją priešpiečių dėžutes galima suruošti taip, kad jas atidarę vaikai rastų ne tik patrauklių užkandžių, bet ir porciją padrąsinimo, meilės, namų šilumos.
Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė ir Monika Jogminė su dukromis
Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė ir Monika Jogminė su dukromis / Asmeninio arch. nuotr.

Pasak tinklaraščio „Nėra blogo oro“ autorės Linos Vasiliauskienės, vaikai užkandžių dėžutes gali komplektuoti ir patys. Fotografė ir „4eturi” prekės ženklo kūrėja Monika Jogminė pabrėžia, kad svarbu ne tik „kas“, bet ir „kaip“ įdėta užkąsti. Grupės „69 danguje“ atlikėja Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė dalijasi pastebėjimais, kokie užkandžiai parkeliauja nepaliesti, o kokie sušveičiami akimirksniu.

I.Martinkėnaitė-Urbonė: šis rugėjis – išskirtinis

Pasak tinklaraščio suingrida.lt kūrėjos I.Martinkėnaitės-Urbonės, šis rugsėjis – išskirtinis. Nepaisant rūpesčių prieš naujuosius mokslo metus, vaikai išsiilgę bendravimo: „Kaip niekada bus džiugu susitikti klasėse, pamokose ne prie ekranų, o kartu su draugais. Net ir toje mokyklos valgykloje ar užkandžiaujant iš namų atsineštu maistu. Smagu su draugais valgyti kartu, o ne namie lovoje, kaip per nuotolinį“, – juokėsi 15-metų dukrą Mariją į mokyklą išleisianti ir namuose su mažyle liksianti I.Martinkėnaitė-Urbonė.

Asmeninio albumo nuotr./Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė su dukromis Marija ir Eva
Asmeninio albumo nuotr./Ingrida Martinkėnaitė-Urbonė su dukromis Marija ir Eva

Žinoma, prieš mokslo metų pradžią jaudulio daugiau. Vienas iš rūpesčių – kad vaikai, ypač aplenkiantys mokyklų valgyklas, neliktų alkani. „Šalia ugdymo įstaigų dažnai būna parduotuvės, kur vaikai bėga ir perka, kas jiems patinka, tad, kad sumažinčiau tų vilionių, į kuprinę dukrai pridedu sveikesnių skanių užkandžių“, – dalijosi Ingrida.

Mėgstamiausias jos vyresnėlės užkandis – geriamieji jogurtukai. „Čia ne reklama, nes dukra iš tiesų renkasi „Vikyškių“ jogurtus, kurie jai skaniausi, o taip pat – varškės sūrelius. Į priešpiečių dėžutę stengiuosi įdėti mažų morkyčių, kurios jau paruoštos valgyti, papjaustau agurko, kad būtų prie sveikesnio sumuštinio, į kurį prikišu visokių salotų, pomidorų, agurkų“, – vardijo Ingrida.

AB „Vilkyškių pieninė“ nuotr./Užkandžių dėžutėje - mėgstami sūreliai
AB „Vilkyškių pieninė“ nuotr./Užkandžių dėžutėje - mėgstami sūreliai

Pasak atlikėjos, Marija gana sveikai valgė visą vaikystę ir tik pastaruosius pora metų kiek nuklysta: „Nelabai to suvaldysi, kad ir kiek įdėta pastangų sveikų valgymo įpročių formavimui. Norime ar ne, paauglystėje vis didesnės įtakos turi draugai. Negali kiekvieną minutę būti šalia, o mokykloje ir po jos – daug visokių pagundų, nebūtinai gero maitinimosi pavyzdžių ir todėl dalis tėvų pastangų „nusimuša“. Kartasi priešpiečių dėžutėje grįžta ir tos morkos, ir tie sveiki sumuštinukai su daržovėmis“.

Alternatyvos, kai valgykloje „neskanu“

Per karantiną užkandžių dėžutės ilsėjosi namie: ugdymas, pramogos, pagrindiniai valgymai bei pasmaguriavimai apsiribojo namais. „Kai laukiausi antros dukrytės, nėštumo metu turėjau daugiau laiko, tad galėjau daugiau sveiko šviežio maisto ruošti namuose ir įdėti Marijai į mokyklą. Ne visiems vaikams patinka valgyklų maistas ir nieko su tuo negali padaryti, juolab, kad ir tiekėjai, virėjai keičiasi. Buvo periodų, kai Marija valgydavo mokykloje, tačiau priešpiečių dėžutė su sveikais užkandžiais vis viena pasitarnaudavo, nes reikėdavo užkąsti prieš būrelius, kurie vyksta po pamokų“, – pasakojo Ingrida.

Kai mokykloje dukrai būdavo „neskanu“, ji gamindavo ir dėdavo maisto iš namų. „Žinoma, tai nėra labai patogu ir riboja pasirinkimus, nes vaikai mokykloje neturi kur to maisto šildyti, tad reikėdavo pasukti galvą, ką įvairesnio paruošti.

„Be geriamų jogurtų, sūrelių labiausiai pasiteisino sūris, kurį net ir apkepdavau tešloje ar ką kito sugalvodavau, kad neatsibostų, kad tik tam vaikui būtų įvairiau, įdomiau ir skanu“, – dalijosi mama.

Paklausta, kaip dukra reaguodavo į susimaišantį maistą, I.Martinkėnaitė-Urbonė patarė būtinai naudoti dėžutes su skyriais: „Stengiuosi nieko skystesnio nedėti, kad po to nebūtų avarijų neuždarius dėžutės sandariai. Marijai būdavo svarbus ne tik skonis, bet ir kad maistas estetiškai atrodytų, būtų patogu valgyti, nereikėtų pavalgius eiti plauti rankų ir pan. Vaikai jau tokie yra – jeigu kyla kažkokių nepatogumų, kartais net geriau nevalgo, kad nesusiteptų ar net neatidaro dėžutės, nes „klasėje nemaloniai pakvips“ ir pan.“

Užkandžių dėžutę jau turi ir jos mažylė Eva. „Ji nevalgiukė, dirbam su tais maistais ir viskuo, tad jei kažkur einame, visada stengiuosi paimti sveikų užkandukų. Iškepu bananų, daržovių blynukų ar su mėsa, kurių kiek paragauja“, – sakė grupės „69 danguje“ narė.

M.Jogminė: pirmiausia „dingsta“ sūrelis

Fotografės, „4eturi“ prekės ženklo įkūrėjos Monikos Jogminės dukrytei jau treji su puse. Darželis vaikų užkandžiais pasirūpina, tačiau priešpiečių dėžutės nepamainomos iškylaujant, keliaujant su vaiku, ar tiesiog kiekvieną dieną einant pasivaikščioti.

Asmeninio albumo nuotr./Monika Jogminė su dukra
Asmeninio albumo nuotr./Monika Jogminė su dukra

„Išeidami iš namų būtinai pasiimam vandens ir užkandžių dėžutę. Mano dukrytei svarbu ne tik kas, bet ir kaip sudėta į užkandžių dėžutę, o taip pat – kokia pati dėžutė. Kaip tik turime labai gražią, spalvingą, su skyriais, kad maistas nesusimaišytų, kuri visada pradžiugina, o dėl užkandžių – labai svarbi įvairovė. Visada pasiimam vaisių – dažniausiai bananą, obuolį ar vynuogių, paskui geriamo jogurto, vandens, sūrelį, nesaldžių kukurūzų su morkomis, burokėliais ir pan, sausainį. Tokie pagrindiniai užkandžiai“, – vardijo mama.

Ką mažylė mėgsta ir visų pirma pasirenka, o kas galbūt lieka? Kaip pastebi Monika, pirmiausia visada dingsta varškės sūrelis, nes yra saldus. „Paskui, žinoma, dukra geria daug vandens, nes nuo mažumės yra išmokusi vis atsigerti. Trečias dažniausias pasirinkimas – kukurūzai, kurie įdomiai valgosi ir jai yra labai skanūs“, – vardijo fotografė.

Kadangi dukrytės mityba subalansuota, Monika nesureikšmina, kad varškės sūreliuose yra cukraus: „Ji suvalgo tik vieną per dieną. Po subalansuotų pusryčių iki pietų ar vakarienės leidžiam ir saldesnį užkandį, nors jei yra galimybė, renkamės su mažiau cukraus“.

L.Vasiliauskienė: nėra nieko baisiau, kaip alkanas vaikas

Keliaujant nėra nieko baisiau, kaip alkanas vaikas. Taip sako trijų mergaičių – dar metukų neturinčios, trimetės ir šešiametės mama, tinklaraščio „Nėra blogo oro“ kūrėja Lina Vasiliauskienė. Kartais būna, kad badas ištinka čia ir dabar, todėl labai labai patogu turėti pasiruošus užkandžių. Mergaitės mėgsta užkandžiauti ir važiuodamos automobiliu, kai prailgsta kelionė.

Kodėl keliaujant su vaikais geriau užkandžių dėžutė, o ne užsukti kažkur pavalgyti? Pasak Linos, iškylauti kuo gražesnėje vietoje – viena iš šeimos tradicijų, o užsukus į parduotuvę ar kavinę valgyti, dalį šio malonumo prarandi.

Asmeninio albumo nuotr./Nėra blogo oro
Asmeninio albumo nuotr./Nėra blogo oro

„Labai smagu susikomplektavus savo priešpiečių dėžutes važiuoti ir sustoti užkąsti kur nors prie piliakalnio, nuo kurio atsiveria nuostabi Nemuno panorama ir paiškylauti kartu. Vaizdingoje vietoje geriau ir tas maistas susivalgo, ir įspūdžiai būna kur kas stipresnis, nei kažkur sustojus kavinėje pavalgyti“, – patyrė tinklaraštininkė.

Nėra blogo oro /Nėra blogo oro
Nėra blogo oro /Nėra blogo oro

Kai mergaitės buvo mažesnės, šeimai pakako vienos didelės užkandžių dėžės, tačiau augant mergaitėms labai išsiskyrė pomėgiai, o taip pat – išryškėjo noras susikomplektuoti savo užkandžių dėžutes.

Paklausta, ką mergaitės mėgsta, mama visų pirma minėjo varškės sūrelius, kuriuos į dėžutes dedasi visos mergaitės. Kiti pasirinkimai skiriasi pagal pomėgį. „Nėra visiška kūrybos laisvė, ką dėti į priešpiečių dėžutę, bet, pvz., vyresnėlė jau, galima sakyti, atsakingai viską susideda, o mažesnės imtų, kas saldu“, – juokėsi mama.

Geriausias laikas kelionėms tik prasideda

Sezoniškumas neturi lemiamos įtakos šeimos kelionėms. Pasak Linos, kai tokia karšta vasara pasitaikė, dalis planuotų kelionių net ir atsidėjo, nes norėjosi laiką leisti vien prie vandens telkinių.

Rudenį šeimai prasidės aktyviausias kelionių laikas, nes viskas nurimę, mažiau žmonių, turistų, smagu išvykti, pamatyti kažką naujo. Net ir lietūs labai negąsdina.

Asmeninio albumo nuotr./Nėra blogo oro
Asmeninio albumo nuotr./Nėra blogo oro

„Jei pila kaip iš kibiro, ilgesnes keliones iškeičiame į pasitaškymą kieme po balas, tačiau rudeninė dulksna ar trumpalaikiai lietūs planų nekeičia: nėra blogo oro, tik bloga apranga. Tinkamai apsirengus ir vėsesniu metu smagu iškylauti. Po lietaus, būna, laužavietėje užsikuriame laužą, prie pasiimtų užkandžių išsiverdam arbatos. Labai smagu, daug žavesio tame“, – dalijosi tinklaraščio „Nėra blogo oro“ kūrėja.

Užkandžiai nelabai skiriasi, vasara ar žiema, tik šiltuoju metų laiku keliautojų šeimyna daugiau vartoja sezoninių vaisių ir daržovių. „Apkepą kelionėms kepame ne didelėje formoje, o keksiukų formelėse, su kuriomis įsidedame į užkandžių dėžutes. Taip pat mergaitės labai mėgsta varškės sūrelius, eksperimentuojame su su karštais sumuštiniais, kurių įdarams naudojame nuo mėsos iki daržovių ir varškės. Populiarūs ir įdaryti lavašai“, – vardijo mama.

Pjaustyti ar nepjaustyti užkandžiams skirtus vaisius, tinklaraštininkės nuomone, priklauso ir nuo vaiko amžiaus: „Vyresniajai jau nieko nepjaustau, o mažesnėms supjaustome. Kad neparuduotų obuoliai, apšlakstome vitrinos sultimis ir sudedame į atskirą dėžutę, kad būtų patogu“.

AB „Vilkyškių pieninė“ nuotr./Sūreliai su 40 proc. mažiau cukraus
AB „Vilkyškių pieninė“ nuotr./Sūreliai su 40 proc. mažiau cukraus

40 proc. mažiau cukraus, bet saldumo pakanka

Besiruošiant mažųjų grįžimui į mokyklą, svarbu pasirūpinti ne tik spalvingu kuprinės turiniu, bet ir gardžiais bei sveikesniais užkandžiais. „Vilkyškių“ jogurtai su lietuviškomis uogomis ir purios varškės sūreliai – puikus pasirinkimas norintiems pratęsti katino dienas.

„Norime priminti vaikams, kad nors vasara ir baigėsi, būtų smagu keliauti į mokyklą, susitikus su draugais dalintis vasaros akimirkomis, kartu žaisti, iškylauti, užkandžiauti“, – linkėdami sėkmingos mokslo metų pradžios sako „Vilkyškių“ atstovai.

Su meile iš aukščiausios kokybės lietuviško pieno ir uogų pagaminti „Vilkyškių“ jogurtai bei sūreliai – puikus užkandis tiek ikimokyklinio, tiek vyresnio amžiaus vaikams. Ir jeigu mamos svarsto, kokią įdėti mažiesiems – nėra abejonių, kad sūrelis, kuriame daug varškės ir kuris mitybiškai vertingesnis už šokoladuką ar saldainį, yra puikus pasirinkimas, pvz., kartu su obuoliu, trapučiu ir jogurtu.

Pridėtinio cukraus vengiančioms šeimoms „Vilkyškiai“ paruošė dar sveikesnį užkandžio pasirinkimą – varškės sūrelių su 40 proc. mažiau cukraus liniją. Nors cukraus ir gerokai mažiau, bet skonis puikus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius