-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kuo ilgiau išlaikyti uogas ir vaisius šviežius

Braškės, žemuogės, mėlynės ir daugybė kitų uogų bei vaisių – tai tikras vasaros malonumas ir vitaminų gausa. Kaip jas kuo ilgiau išlaikyti šviežias ir nesuvytusias?
Braškės
Braškės / Vida Press nuotr.

Įvairios uogos

Kad uogos (ypač braškės) išliktų skanios ir greitai nesugestų, paruoškite joms acto vonią. Sumaišykite tris stiklines vandens su viena stikline acto ir nuplaukite gautu tirpalu uogas. Tuomet gerai perskalaukite ir išdžiovinkite ant popierinių rankšluosčių arba salotų džiovyklėje.

Uogas sudėkite į plastikinį indelį, kurio dugnas išklotas storesniu popierinio rankšluosčio sluoksniu. Aklinai neuždenkite indelio dangteliu, kad galėtų išgaruoti likusi drėgmė.

Prisiminkite, kad kuo uogos minkštesnės, tuo jos greičiau turėtų pakliūti į šaldytuvą, kadangi žema temperatūra padeda įveikti įvairias bakterijas ir joms tinkamą daugintis terpę.

Vida Press nuotr./Braškės
Vida Press nuotr./Braškės

Vyšnios ir trešnės

Pagrindinis vyšnių laikymo principas – šaltis. Jas reikėtų laikyti sausame stikliniame inde, kuris sandariai užsidaro. Galite jį iškloti ir vyšnių lapais. Svarbu nenutraukti vyšnių kotelių, kadangi taip jos išliks šviežesnės kur kas ilgesnį laiką.

Neplaukite vyšnių, jeigu neplanuojate jų valgyti iškart. Vyšnias galite užšaldyti. Išdėliokite jas nedideliu atstumu viena nuo kitos ant pagrindo ir užšaldykite. Vėliau beliks suberti į plastikinį šaldymo maišelį.

123RF.com nuotr./Vyšnios
123RF.com nuotr./Vyšnios

Vynuogės

Jas galima saugoti keliais būdais. Geriausia skinti kekėmis ir nuskintą dalį kekės pamerkti į vandenį. Taip pat tinka ir laikyti šaldytuve, ant popierinio rankšluosčio taip, kad kekės nesiliestų viena su kita. Jeigu yra galimybė, sukabinkite kekes ant virvelės taip, kad jos kabodamos nesiliestų viena su kita.

123RF.com nuotr./Vynuogės
123RF.com nuotr./Vynuogės

Kriaušės

Jas reikėtų skinti dar ne iki galo sunokusias ir sudėti ant popierinio rankšluosčio kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Šiuos vaisius tinka sudėti ir į medinę dėžę, kurioje gerai cirkuliuotų oras. Vaisius sudėkite vienu, daugiausiai dviem sluoksniais atskirdami pergamentiniu popieriumi.

Fotolia nuotr./Kriaušės
Fotolia nuotr./Kriaušės

Persikai

Persikai negali pakęsti būti laikomi plastikiniuose maišeliuose, kadangi dėl deguonies trūkumo pradeda labai greitai gesti. Geriausia jiems popieriniuose maišeliuose. Laikykite persikus vaisių skyriuje šaldytuve.

Dar nesunokusius persikus laikykite kambario temperatūroje – geriausia dėžėje su skyreliais – persikus reikėtų susukti į popierių ir nesudėti vienas ant kito, kitu atveju jie greitai supus. Laikyti šaldytuve neverta, kadangi dėl žemos temperatūros jie dar nesunokę gali sugesti.

Vida Press nuotr./Persikai
Vida Press nuotr./Persikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius