Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangūs patiekalai iš paprastų produktų: duoklė makaronams

Kasdien šalyje dalis žmonių maitinasi tik iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo (EPLSAF) skirtų produktų. Ir jei vieni krepšelio turinį linkę sumenkinti, kulinarinių žinių turintys asmenys greitai patvirtins – jame galime rasti paprastų, tačiau vertingų produktų, o toliau tik nuo fantazijos priklauso, kaip juos panaudosime.
Makaronų apkepas
Makaronų apkepas / Shutterstock nuotr.

Šįkart dėmesys makaronams. Šis miltinis stebuklas šiemet drauge su dar 17 kitų maisto produktų patenka į kiekvieno gyventojo, kuriam skirta parama, rankas.

Skirtingos formos ir pavadinimai – ne šiaip sau

Turbūt teko pastebėti, kad makaronai skiriasi savo spalva, dydžiu, forma ir pavadinimais. Populiariausi yra vamzdeliai (Penne), spiralės (Fussilli), kaspinėliai (Farfalle), maži, riesti rageliai (Chifferotti), vaikiškų formų raidelės (Pastini) ar tiesiog – ploni, ilgi spagečiai.

Kiekviena makaronų forma diktuoja atskirą padažą.

Pasak makaronų garbintojų italų, kiekviena makaronų forma diktuoja atskirą padažą, pavyzdžiui, spiralės puikiai dera su švelniu grietinės padažu, vamzdeliams idealiausiai tinka tirštas, aštrus pagardas ir priedai, spagečiams – tarkuotas sūris, o vaikiškų formų raidelės gali būti nuostabus pasirinkimas sriuboms.

Neišsigąskite, jei makaronai pasirodys netipinės spalvos – išskirtinį toną jiems suteikia kiti juos gaminant naudojami produktai: ryžių, grikių, pupuolių miltai, krakmolas, ciberžolė ar kiti prieskoniai.

Šiuo metu su EPLSAF parama gaunami makaronai yra ragelių formos. Tai – aukštos kokybės, iš kietųjų kviečių miltų gaminami makaronai. Juose yra daug augalinės ląstelienos, kuri pašalina iš organizmo toksinus, kovoja su žarnyno disbakterioze, aprūpina B grupės vitaminais, todėl juos valgyti rekomenduojama bent 1-3 kartus per savaitę.

Skaniems makaronams išvirti galioja kelios gudrybės

Su „Maisto banko“ akademija keliaujanti ir paramą gaunantiems tautiečiams kulinarinius kursus vedanti mitybos specialistė Ieva Kuodienė sako, paprastai virti makaronai puikiai dera su grybais, prieskoniais, daržovėmis, sūriu ir neriebiais padažais.

Net ir makaronus reikia mokėti tinkamai paruošti. Čia svarbiausiai taisyklė – jų nepervirti.

„Net ir makaronus reikia mokėti tinkamai paruošti. Čia svarbiausiai taisyklė – jų nepervirti. Aš visuomet rekomenduoju į 2 litrus vandens berti 1 valg. šaukšt. druskos, nes makaronai taip nesugeria jos kaip kiti maisto produktai, be to sūrumas neleidžia makaronams ištižti.

Makaronus reikia dėti į jau verdantį vandenį ir virti ne daugiau nei nurodyta ant pakuotės. Jei makaronus maišysite su padažu, virkite juos minute mažiau, nes išvirę jie sugers ir dalį padažo skysčio. Nepilnai išvirę makaronai vadinami „al dente“ – jie pasižymi standumu“, – pasakoja pašnekovė ir dalijasi sočiu ir greitai pagaminamu makaronų apkepo receptu. Sąnaudos minimalios, mat pirmuoju smuiku čia griežia makaronai ir daržovės.

Makaronų apkepo receptas

Reikės (4-5 porcijoms):

  • 400 g makaronų;
  • 700 g cukinijos (dvi mažos arba viena stambesnė);
  • 100 g grietinės;
  • 200 g fermentinio sūrio;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 3 skiltelių česnako;
  • Druskos, pipirų;
  • Mėgstamų prieskonių (tinka raudonėlis, čiobrelis, aitrioji paprika ir kt.)

Pirma, užpilkite makaronus verdančiu vandeniu ir palikite brinkti apie 20 min. Per tą laiką susmulkinkite svogūną, morką, česnaką, cukiniją supjaustykite šiaudeliais. Jei cukinija jauna, jos nuskusti nereikia, jei ji didesnė ir su sėklomis, ją reikia nuplauti, nulupti ir išimti sėklas. Toliau keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūnus su morkomis kol pastarieji suminkštės. Pabaigoje į keptuvę dėkite smulkintą česnaką.

Indą, kuriame ruošite apkepą, patepkite aliejumi ir dėkite nusunktus makaronus. Ant makaronų dėkite kepintas keptuvėje daržoves, cukinijas, berkite šiek tiek druskos, pipirų ir mėgstamų prieskonių. Grietinę atskieskite su puse stiklinės vandens, gerai išmaišykite ir pilkite ant makaronų. Galiausiai viską apibarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į įkaitintą iki 160 laipsnių orkaitę. Kepkite 30 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius