-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryžių įvairovė – kokius pasirinkti? Mitybos specialistės patarimai

Ryžiai – tai puikus kompleksinių angliavandenių turintis produktas ir vienas iš pagrindinių daugelio mityboje esančių produktų. Tačiau jų rūšių yra ne viena ir ne dvi, tad kurie ryžiai yra sveikiausi ir tinkamiausi mums?
Ryžiai
Ryžiai / Vida Press nuotr.

Apie tai plačiau pasakoja kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė.

Baltieji ryžiai

Baltieji ryžiai yra apdirbti taip, kad nuo jų yra pašalintas gemalas, lukštas, kuris suteikia daugiau skaidulų bei maistinių medžiagų. Todėl dėl šių priežasčių baltieji ryžiai yra mažiau maistingi nei rudieji ar raudonieji. Baltieji ryžiai būna kelių rūšių: trumpi, vidutinio ilgio bei ilgagrūdžiai (Basmati). Kiekvieno jų glikeminis indeksas skiriasi.

Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Greta Bučnytė.
Kilo.lt nuotr./Mitybos specialistė Greta Bučnytė.

Iš visų jų glikeminis indeksas mažiausias yra ilgagrūdžių, todėl iš visų baltųjų ryžių geriausias pasirinkimas būtų šie. Taip pat, palyginti šiuos ryžius su rudaisiais ir raudonaisiais, baltieji yra lengviau virškinami, nes savo sudėtyje turi mažiau skaidulų, todėl turintiems virškinimo problemų puikiai tinka būtent baltieji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?

Rudieji ryžiai

Nuo rudųjų ryžių, atvirkščiai nei nuo baltųjų, nėra pašalintos skaidulos. Kaip ir minėjau, dėl ryžiuose esančių skaidulų rudieji yra maistingesni nei baltieji. todėl jie yra naudingesni mūsų organizmui. Dažnai žmonės nesirenka šių ryžių, nes dėl ant jų esančio gemalo jų virimo laikas yra gan ilgas.

Šie ryžiai yra puikūs tiamino, geležies bei cinko šaltinis. Taip pat baltymų kiekis juose yra didesnis, palyginti su baltais ryžiais. Kalbant apie glikeminį indeksą, rudųjų ryžių jis bus mažesnis nei baltųjų, kas taip pat yra naudingiau organizmui.

Juodieji ryžiai

Šie ryžiai yra visai kitos rūšies nei rudieji ar baltieji ryžiai. Jie turi riešutinį skonį ir jų gaminimo trukmė yra žymiai ilgesnė nei visų kitų ryžių. Nors baltieji ryžiai turi 6,3 g baltymų 100 g ryžių, juodieji turi net 9,1 g baltymų. Juodieji ryžiai taip pat turi žemą glikeminį indeksą, todėl puikiai tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, juoduosiuose ryžiuose taip pat yra pakankamai skaidulų. Tačiau šiuos ryžius rečiau galime sutikti kasdienėje mūsų mityboje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktų glikemijos indeksas. Sužinokite, kurių vengti

Raudonieji ryžiai

Raudonieji ryžiai yra unikalios spalvos dėl juose esančio antocianino kiekio, kuris taip pat suteikia ir didelį antioksidantų kiekį. 100 g šių ryžių yra net 7 g baltymų. Juose baltymų yra net daugiau nei baltuose ryžiuose. Tiek juoduosiuose ryžiuose, tiek raudonuosiuose yra daugiau maistinių medžiagų, palyginti su baltais ryžiais.

Tačiau kyla klausimas, kurie ryžiai iš visų išvardintų yra sveikiausi? Tai būtų juodieji ir rudieji ryžiai. Juose yra daugiausia maistinių medžiagų, skaidulų, kurie yra naudingi organizmui. Žinoma, nereikia pamiršti ir baltųjų ryžių, juos taip pat galite valgyti. Lyginant ryžių kainas, šie yra pigesni ir taip pat naudingi, nes turi sudėtyje magnio ir B grupės vitaminų. Taip pat, kad paįvairintumėte savo mitybą, gautumėte su maistu daugiau maistinių medžiagų bei skaidulų, galite maišyti vienus ryžius su kitais. Tarkim, dėti pusę rudųjų ryžių, pusę baltųjų.

Taip pat tiems, kas turi virškinimo problemų, ilgagrūdžiai (Basmati) būtų tinkamas pasirinkimas, bet tai nereiškia, kad negalima valgyti rudųjų. Rudieji ryžiai yra sunkiau virškinami, nes turi daugiau skaidulų. Tačiau jie yra vertingesni, nes geriau nei baltieji padeda kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje, cholesterolio kiekį, palaiko normalią žarnyno veiklą. Taip pat juose yra gausu mineralinių medžiagų, kaip manganas, geležis, fosforas, bei vitaminų B1, B3 ir B6.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius