Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Kurpienės patarimai tėvams, kad vaikas valgytų sveiką ir naudingą maistą

Rugsėjį į mokyklą grįžtantys vaikai beveik neišvengiamai dalimi dienos maisto turės pasirūpinti patys – ar tai būtų maisto pirkimas mokykloje, ar jo pasišildymas namuose. Ar tokie maitinimosi įpročiai gali būti sveiki? Kaip gaminti patiekalus, jog net kitą dieną jie išliktų maistingi?
Užkandžių dėžutė
Užkandžių dėžutė / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Mokykla Vaikai Mityba

Į klausimus LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai atsako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Rinkitės vakarienę, kuri galėtų tapti pietumis

Vienas paprasčiausių kelių užtikrinti, jog tėvams dar negrįžus iš darbų atžala valgys sveikai – palikti maisto pasišildymui. Anot V.Kurpienės, po maisto šildymo sąvoką telpa labai skirtingi metodai, kurių dalis atima iš patiekalo tiek skonį, tiek naudingas medžiagas. Sveika šildymo mikrobangų krosnelėje alternatyva – kepimas garuose.

G.Kropio nuotr. /Vaida Kurpienė
G.Kropio nuotr. /Vaida Kurpienė

„Gaminimas garuose iš esmės leidžia paruošti patiekalą be papildomų riebalų bei naudoti žemesnę temperatūrą. Žiūrint į garuose virtas daržoves šis skirtumas netgi matosi vizualiai – jos išlaiko savo spalvą ir traškumą. Taip paruoštas maistas išlaiko daugiau antioksidantų ir skaidulų, todėl yra naudingesnis imuninei sistemai bei gerai žarnyno veiklai, bet tuo pačiu greičiau suteikia sotumo jausmą“, – aiškina sveikos mitybos specialistė.

„Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis aiškina, jog garų pagalba galima greitai ir tolygiai pašildyti kelias lėkštes vienu metu: „Moderniose orkaitėse yra automatinės kepimo programos, kurių dėka pakanka pasirinkti tik patiekalų rūšį, visa kita padaro orkaitė.“

Idealu – sveikas maistas, kurį lengva paruošti

Kaip patiekalus, kurie puikiausiai tiks valgyti ir pašildyti, sveikos mitybos specialistė rekomenduoja žuvį, maltinukus, apkepus bei iš esmės visą netęžtantį maistą. Tuo tarpu jei pietus vaikas valgo mokykloje, reikėtų pasirūpinti, ar pagrindiniai produktai nesidubliuos su pusryčiais bei vakariene, ar maistas bus pakankamai įvairus.

„Kai kurie tėvai nežino fakto, jog dauguma mokyklų internete valgiaraščius skelbia kelioms savaitėms. Kaip ir kiekvienam žmogui, vaikui reikalingi skirtingi produktai bei maistinės medžiagos, todėl būtų puiku, jei tėveliai patikrintų, ar nebus taip, jog vaikas tris kartus per dieną valgys tą pačią mėsą. Juo labiau, kad jei patiekalas vaikui visiškai atsibodęs, jis mieliau rinksis nesveikas alternatyvas“, – pastebi V.Kurpienė.

Vaikas negali nei persivalgyti, nei peralkti

Kiek ir kada pietus turėtų valgyti vaikas? Vieno atsakymo į šį klausimą nėra, nes tai priklauso nuo vaiko amžiaus, aktyvumo, pusryčių valgymo laiko ir jų kiekio. Tačiau bendras patarimas, kurį viso amžiaus žmones prisiminti ragina V.Kurpienė, – dienos metu tarp pagrindinių valgymų reikėtų daryti 5 ar 6 valandų pertraukas.

„Kiekvienoje mokykloje tvarka skirtinga, bet jei vaikas valgo sočius pusryčius ir pietus gauna 11 valandą – tai tikrai per anksti, nes tuomet vaikas turi per ilgai laukti vakarienės. Tuomet geriau per mokyklos pietus tik suvalgyti sriubos ar užkąsti, o tikrus pietus, jei yra tokia galimybė, pavalgyti vėliau“, – aiškina mitybos specialistė.

123rf.com nuotr./Bulvių traškučiai su druska
123rf.com nuotr./Bulvių traškučiai su druska

Jos teigimu, dar dažniau pasitaikanti problema – vaikai nenorėdami ar negalėdami valgyti mokykloje, pietų laukia iki 14 ar 15 valandos, o tuomet grįžę namo ar pakeliui užsukę į parduotuvę čiumpa bet kokį greitą maistine prasme menkavertį užkandį.

„Dažnai tėvai stebisi, kad vaikas nevalgė paliktų pietų. Bet jei jis grįžta peralkęs, tai vietoje maistingų pietų, kuriuos dar reikia šildyti, geriau griebia tai, ko nereikia ruošti, – bandeles ar traškučius. Juk suaugę žmonės daro visiškai tą patį – kai peralkstame, čiumpame tai, kas greitai užkemša skrandį.

Tad labai svarbu, jog vaikas pietautų nespėjęs išbadėti, tai yra, tarp pusryčių ir pietų užkandęs valgyklos arba iš namų atsinešto maisto“, – sako V.Kurpienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius