Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valgyti ar vengti: 5 populiariausi mitai apie duoną

Duona – vienas seniausias tradicijas turinčių maisto produktų, kuriuos gamina žmonija. Vis dėlto ji iki šiol kelia daugybę ginčų. Duona tai įtraukiama į tukinančių produktų sąrašą, tai vėl iš naujo reabilituojama.
Duona
Duona / „PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr.

Vieni visiškai atsisako bet kokių duonos gaminių, o kiti be jos neišgyventų nė dienos. „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė ragina išmokti atskirti klaidinančią informaciją ir paneigia 6 populiarius mitus apie duoną.

1. Mitas: Namuose iškepta duona yra sveikesnė, nei pirkta parduotuvėje

S.Šoblinskienės teigimu, ir namuose, ir kepykloje pagaminta duona gali būti vienodai sveika. Viskas priklauso nuo to, kokios žaliavos ir koks technologinis procesas yra naudojamas duonos gamybai. „Kepant ją namuose paprastai naudojami iš anksto paruošti sausi mišiniai ir sausi raugai, kurie vėliau paskaninami įvairiomis sėklomis, grūdais, uogomis. Toks procesas nėra labai ilgas ir sudėtingas. O industrinis duonos gamintojas ruošia savo raugus ir plikinius, kurių fermentacija užtrunka nuo kelių iki keliolikos valandų. Tada maišomos tešlos, kurios irgi ne vieną valandą brandinamos kubiluose. Tik tada kepama duona“, – pasakoja S.Šoblinskienė.

2. Mitas: Duona yra kenksminga sveikatai

Ne vienas dietologas sutiks, kad duona – tikras energijos šaltinis. Joje gausu įvairių žmogaus organizmui reikalingų vitaminų, ypač B grupės, taip pat kalio, natrio, chloro, fosforo. Duonoje gausu skaidulinių medžiagų, kurios gerina virškinimo trakto darbą, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, padeda sumažinti storosios žarnos vėžio, koronarinės širdies ligos, antrojo tipo cukrinio diabeto riziką. Maža to, skaidulinės medžiagos labai naudingos metant svorį. S.Šoblinskienės teigimu, žalinga gali būti tik tai, kas vartojama be saiko.

3. Mitas: Šaldymo kameroje palaikyta duona praranda naudingas medžiagas

Duonos laikymas šaldiklyje nėra kenksmingas ir gali būti puiki išeitis didelei šeimai, kuri suvartoja daug duonos. Greitai užšalusi duona nepraranda savo savybių, išlieka tokia pat skani ir kvapni kaip ir šviežia duona.

4. Mitas: Su duona iškeptos saulėgrąžos ar kitos sėklos yra žalingos sveikatai

S.Šoblinskienės teigimu, teisingai elgiasi tie, kurie renkasi duoną su grūdais. Vis dėlto, pasak jos, duona su grūdais bus sveikesnė, jei rinksimės viso grūdo miltų duona, kurioje yra sveikų kviečių ar rugių grūdų. Visi kiti grūdai ir sėklos – saulėgrąžos, sezamas, moliūgų sėklos – yra puikus duonos paskaninimas, suteikiantis organizmui nesočiųjų riebalų, jei duona nėra kepama per aukštoje temperatūroje. Reikėtų įsiminti, kad duona su sėklomis yra kaloringesnė.

5. Mitas: Duona, kurios galiojimo terminas yra ilgesnis nei 8 dienos, turi daug konservantų

Šiuolaikinės technologijos leidžia prailginti duonos galiojimo laiką net ir nenaudojant konservantų. Tai gali būti pasiekiama dirbant švariose patalpose, kuriose palaikomas aukštesnis nei aplinkos slėgis. Tokiu būdu išvengiama, kad išorinės dalelės nepatektų į aplinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius