Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 20

6 ženklai, kurie išduoda – laikas keisti darbą

Kada ateina metas keisti darbą? Kai kylate karjeros laiptais ir jus viskas tenkina, sprendimas išeiti gali atrodyti keistai. Tačiau, jeigu nesijaučiate savo vietoje, jaučiate, kad savo darbą jau „išaugote“, galite atkreipti dėmesį į šiuos ženklus.
Darbas
Darbas / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma, wellandgood.com, „svarbu nuolat tikrinti, kokia jūsų darbovietės kultūra ir aplinka, nes laikui bėgant tai keičiasi“, – sako „Monster“ karjeros ekspertė Vicki Salemi. Ji priduria, kad užuot staiga supratę, jog esate toksiškoje aplinkoje, ir norėję kuo greičiau išeiti, verčiau sąmoningai periodiškai tikrinkite, ar įmonė vis dar atitinka jūsų vertybes ir tai – sveika darbo vieta.

Pasak „Monday Talent“ įkūrėjos ir partnerės Gillian Williams, darbo vietos kultūra yra „viskas“. „Būdama personalo atrankos specialistė galiu pasakyti, kad tai yra vienas pagrindinių dalykų, kuriuos girdime iš darbuotojų, norinčių palikti įmonę: įmonės kultūra neatitinka jų vertybių ar darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros.“

Vienas pagrindinių dalykų – įmonės kultūra neatitinka vertybių ar darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros.

Neigiama darbo vietos kultūra gali labai pakenkti jūsų psichikos sveikatai. „Jei nesate teigiamoje ir sveikoje aplinkoje, tai gali jus labai paveikti. Be to, tada sunku klestėti ir siekti profesinių aukštumų. Su darbu susijęs stresas gali persikelti ne tik į jūsų savijautą darbe, bet ir į kitas gyvenimo sritis. Tai persikelia į visą jūsų gyvenimą, taip pat į bendravimą su žmonėmis, kurių esate apsupti asmeninėje erdvėje“, – sako ji.

Taigi, jei susiduriate su neigiama situacija darbe, ji gali būti nepalanki nei jums, nei jūsų karjerai, nei asmeniniam gyvenimui. Štai kokius ženklus išskiria ekspertai, sakantys, kad tai gali išduoti, jog laikas ieškotis naujo darbo.

Tikimasi, kad būsite pasiekiami 24/7

Žinojimas, kad iš savo viršininko galite sulaukti skambučio, elektroninio laiško ar žinutės, į kuriuos privalote atsakyti, nepriklausomai nuo dienos ar laiko, gali kelti neįtikėtiną stresą. „Jei negalite ištrūkti iš darbo, visada lieka nerimo jausmas, – sako G.Williams. – Tai galiausiai paveikia visą jūsų gyvenimą, nes jaučiate, kad niekada negalėsite visiškai atsitraukti.“

V.Salemi priduria, kad atsitiktinis, vienkartinis elektroninis laiškas ar žinutė po darbo valandų gali būti nesvarbus dalykas, tačiau, „jei tai vyksta nuolat, tai yra pavojaus signalas“.

Niekas niekada neima laisvadienių

Lengva pastebėti, kada bendradarbiai išeina atostogų. Jei niekas niekada nepanaudoja jiems skirtų atostogų ir laisvadienių, galite jaustis spaudžiami daryti tą patį. „Tai greitai veda prie perdegimo“, – sako V.Salemi.

G.Williams priduria, kad niekada nesinaudoti atostogomis yra tiesiog nesveika: „Reikia turėti laiko, kad galėtumėte visiškai atsistatyti. Turėtumėte dirbti, kad gyventumėte, o ne gyventi, kad dirbtumėte. Jei neturėsite pertraukos ir atsiskyrimo nuo darbo, jūs išsekinsite save“, –priduria ji.

Darbo vietoje yra daug atskirų grupių

Yra skirtumas tarp to, kai žmonės darbe draugauja, ir tarp to, kai jie sudaro grupę, o kiti bendradarbiai lieka nuošalyje. „Tarp kolegų gali užsimegzti draugystė ir glaudūs ryšiai, bet, jei tai pradeda virsti tokia grupe, kai pradedama privačiai juokauti, išstumti žmones ir dar daugiau, tai nėra gerai“, – sako V.Salemi.

Be to, kai tokios grupės įtraukia įmonės vadovybę, „tai gali sukurti favoritizmo kultūrą“, – sako G.Williams. Ji pabrėžia, kad tai „gali iš tikrųjų izoliuoti kitus darbuotojus ir sukurti toksišką, neigiamą aplinką“.

123RF.com nuotr./Darbas, karjera
123RF.com nuotr./Darbas, karjera

Didelė darbuotojų kaita

Kai įmonė negali ilgai išlaikyti darbuotojų, tai neabejotinai byloja apie nekokius ženklus. „Didelė darbuotojų kaita reiškia, kad taip vyksta dėl tam tikrų priežasčių“, – sako V.Salemi. – Darbdaviai nežino, kaip išlaikyti savo žmones, kad jie ten laimingai dirbtų, ir galbūt nedaro nieko, kad suprastų pagrindinę priežastį, kodėl jie palieka įmonę. Taip pat jie nesiima rimtesnių pokyčius, kad žmonės norėtų ir toliau ten dirbti.“

Didelė darbuotojų kaita taip pat gali sutrikdyti jūsų vykdomus projektus, sako G.Williams. „Jums gali tekti viską pertvarkyti ir restruktūrizuoti, todėl gali padaugėti darbo“, – pabrėžia ji. Be to, tai gali sukurti baimės kultūrą, jei darbuotojų kaita, susijusi su atleidimu iš darbo. „Atsiranda jausmas: ar aš būsiu kitas? Kai esi labai įsitempęs, apima nerimas ir negali visiškai susikoncentruoti į savo darbą“, – sako G.Williams.

Didelė nesėkmės baimė

Būdami ten, kur labai bijoma nesėkmės, galiausiai galite taip ir neatsiskleisti, sako G.Williams. „Kai kurios geriausios mokymosi patirtys įgyjamos darant klaidas, – pabrėžia ji. – Jei dirbate įmonėje, kurioje neleidžiama patirti nesėkmės, tokia baimė suklysti neleidžia žmonėms atlikti geriausio darbo. Jie taip pat neišbandys naujų ar novatoriškų metodų“.

Pasak V.Salemi, nuolatinė baimė, kad suklysite, taip pat gali sumažinti pasitikėjimą savimi. „Dažniausiai tai neįvyksta per vieną dieną ir lėtai pakerta jūsų tikėjimą savo jėgomis“, – sako ji.

123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio
123RF.com nuotr./Moteris prie kompiuterio

Nėra bendruomenės jausmo

Jausmas, kad esate didesnės komandos dalis, yra labai svarbus, kad įsitrauktumėte į savo įmonę, sako G.Williams. „Jei to nėra, žmonės gali jaustis nemotyvuoti ir dėl to palikti įmonę“, – sako ji.

V.Salemi sutinka. „Kai nėra bendruomenės jausmo, galite jaustis atsiskyrę, tarsi tai, ką dirbate, nieko nelemia, – sako ji. – Tikriausiai nesijaučiate matomi ir (arba) girdimi.“

Jei jūsų darbovietę apibūdina kai kurie arba visi šie ženklai, galite bent jau pradėti svarstyti galimybę keisti darbą. „Galbūt bandysite save įtikinti, kad nėra taip blogai arba kad viskas pasikeis į gerąją pusę, bet noriu jums pasakyti, kad greičiausiai taip nebus“, – sako V.Salemi. Ji priduria, kad kai pamatote pirmąsias „raudonas vėliavėles“, net jei jos yra mažos ir dar nemirksi didelėmis ryškiomis šviesomis, pradedate jas pastebėti dažniau, o toksiškumas turi tendenciją didėti ir stiprėti.

„Įmonės labiau nei bet kada vertina darbo vietos kultūrą. Jei iš darbdavio negaunate to, ko jums reikia, laikas pradėti ieškoti kito darbo“, – sako G.Williams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius