-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 10

7 dienų virtuvės tvarkymo planas: visada švari virtuvė ir mažai pastangų

Virtuvė turbūt reikalauja daugiausiai laiko, ypač, jeigu norime kad ji tviskėtų. Tačiau čia ne tik neišvengiamos indų stirtos, aptaškyti paviršiai ar dėmėta plautuvė.
Moteris
Moteris / Vida Press nuotr.

Kada paskutinį kartą šveitėte orkaitę? Perkraustėte spinteles? Nuvalėte visas rankenėles? Išties kiekvienai virtuvei ateina metas, kai ją reikia iššveisti iš pagrindų. Jeigu kartą per sezoną skirsite tam laiko, vėliau virtuvės tvarkymas bus lengvas ir greitas. Juo labiau – kas nori kiekvieną savaitgalį paskęsti namų ruošoje?

Štai kokiais patarimais dalinasi tinklaraščio „Clean Mama“ autorė Becky Rapinchuk. Užtenka savaitės plano, kad vėliau visas darbas virtuvėje būtų tik perbraukti šluoste per grindis ir stalviršius.

Sekmadienis – išvalykite šaldytuvą ir šaldiklį

Pasak tinklaraščio autorės, užtrukti turėtumėte 30 minučių, nebent jūs šaldytuvo nevalėte išties ilgą laiką. Išimkite iš šaldytuvo visus produktus, lentynas, dėžes, skirtas produktams laikyti, ir imkitės darbo – jums tereikia vandens ir valomosios priemonės: muilo ar indų ploviklio. Nepamirškite šaldytuvo erdvės gerai nusausinti, o kai ateis metas sudėti produktus atgal, peržvelkite jų galiojimą laiką ir atsikratykite likučių, kurie užsiliko nuo praėjusios savaitės. Vėliau beliks šaldytuvą nuvalyti iš išorės ir vidaus kas kelias savaites, – geriausia tuo metu, kai jis ištuštėjęs.

Vida Press nuotr./Moteris prie šaldytuvo
Vida Press nuotr./Moteris prie šaldytuvo

Pirmadienis – virtuvės paviršiai

Pirmiausia, viską nuo virtuvės paviršių nuimkite ir sudėkite į talpas, kad jums netrukdytų. Puikiai įvairius nešvarumus nuo virtuvės paviršių pašalina paprasčiausias karštas muiluotas vanduo ir šveičianti kempinėlė. Viską gerai nušveiskite, nuskalaukite ir nusausinkite. Galite naudoti ir naminius, pačių pasidarytus valiklius.

Antradienis – nedideli prietaisai

Skrudintuvas, virtuvės kombainas, arbatinukas, kavinukas ir kiti dažnai naudojami prietaisai neturėtų būti pamiršti. Nuvalykite nuo dulkes, iškratykite trupinius, pašalinkite riebalų ar kitų nešvarumų žymes. Tam puikiai tinka mikropluošto šluostės.

Iš arbatinukų pašalinkite kalkių žymes – naudokite citrinų rūgštį arba actą virindami vandenį. Vėliau gerai išskalaukite. Nuvalykite ir arbatinukų bei kavinukų paviršius.

Trečiadienis – metas sandėliuko iššūkiui

Nesvarbu, ar tai kelios lentynos, ar visas sandėliukas, tačiau darbas jame neturėtų užimti daug laiko. Paprasčiausiai pradėkite nuo viršutinės lentynos ir leiskitės žemyn – tereikia nuimti produktus ir vėliau, viską išvalius, sudėti atgal. Tačiau prieš sudėdami viską atgalios, peržiūrėkite produktų galiojimo laiką, taip pat galite juos perkelti į patogesnes talpas, pertvarkyti pačią spintą, sugrupuoti produktus ir pan., kad viskas, ko jums reikia, būtų pasiekiama ranka.

Ketvirtadienis – stalčiai ir indaujos

Jums tereiks drėgnos šluostės, kad pašalintumėte dulkes ir nešvarumus, be to, ilgai neužtruksite, nebent jūsų virtuvė išties didelė. B.Rapinchuk sako, kad darbus palengvinti gali pūkų surinkiklis ar net valymas siurbliu, ypač, jeigu prisikaupę daug trupinių. Bet kuriuo atveju, tai ir puiki proga perkraustyti savo stalčius, spinteles, indaujas, atsikratyti nereikalingų, nenaudojamų daiktų arba kaip tik – nupūtus dulkes juos atrasti iš naujo.

Vida Press nuotr./Virtuvės plautuvė
Vida Press nuotr./Virtuvės plautuvė

Penktadienis – nuvalykite spinteles ir grindis

Mediniams paviršiams tinklaraščio autorė siūlo naudoti švelnų, augalinį muilą ir vandenį, kadangi įprastas indų ploviklis gali būti per daug stiprus ir pažeisti paviršius. Tačiau grindims ji pataria rinktis specialų grindų valiklį ir grindų šluotą. Na o jeigu norime tikrai geriausio rezultato, teks pasidarbuoti rankomis, pasitelkiant kempinę bei šepetį. Nustebsite, kiek nešvarumų galite atrasti, kurių nematėte anksčiau besidarbuodami įprasta grindų šluota.

Šeštadienis – orkaitė ir viryklė

Štai čia prireiks sunkiosios artilerijos, – paskutinę generalinio tvarkymosi dieną negailėkite jėgų. Jeigu turite savaime išsivalančią orkaitę, tuomet žinote, ką daryti – tik nepamirškite ištraukti visų ten buvusių daiktų, grotelių ir pan. Kitu atveju pasigaminkite štai tokį valiklį: sumaišykite pusę puodelio vandens su puse puodelio valgomosios sodos, pridėkite vieną valg. š. indų ploviklio arba skysto muilo. Turite gauti pastos konsistencijos valiklį (toks tiks ir viryklės paviršiams), kuriuo ištepkite visą orkaitę, išskyrus, ventiliaciją, kaitinimo elementus. Po 15 minučių nuplaukite, o jeigu matote, kad nešvarumų vis tiek daug, apipurškite orkaitę actu ir palikite dar 15 minučių.

Groteles galite užmerkti plautuvėje, dėti į indaplovę, kadangi jas tai pat reikia iššveisti. Na, ir, aišku, viryklės paviršius – tiks jau ir minėtas naminis valiklis, ir muiluotas vanduo, ir indų ploviklis. Tiesiog įsitikinkite, kad jūsų viryklės paviršiams tikrai tinka viena ar kita priemonė. Štai ir viskas - įvykdytas savaitės planas leis ilgą laiką džiaugtis tvarkinga virtuve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius