-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 dalykai, kuriuos turėtumėte valyti, bet dažniausiai pamirštate

Tvarka ir švara namuose yra tai, apie ką daugelis svajoja, tačiau dažnas pritrūksta laiko ar motyvacijos to siekti kasdien. Visgi tikrai verta į tai investuoti, kadangi sukurta tvarka užtikrina ir gerą savijautą jūsų būste, rašoma bhg.com.
Netvarka namuose
Netvarka namuose / 123RF.com nuotr.

Tiesa, neretas mūsų pamiršta išvalyti slaptas kerteles, į kurias neatkreipia dėmesio arba pamiršta. Ką turėtumėte žinoti, kad namai net tviskėtų? Štai kur turi nukrypti jūsų žvilgsnis.

Grindjuostės

Sutikite, retai ten užmetate akį, ar ne? O vertėtų, kadangi galite atrasti dulkių kalnus. Grindis valome dažnai, o ką daryti su grindjuostėmis? Yra daugybė būdų, kaip valyti grindjuostes – nuo dulkių valymo įrankio iki mikropluošto šluostės. Jei norite tik nuvalyti dulkes, nuvalykite jas sausai, o jei norite jas išvalyti geriau – drėgnai su valymo priemone arba vandeniu.

Sienos

Sienos taip pat dažnai išsipurvina, o jei yra matomų įbrėžimų ir dėmių, valymas gali būti dar reikalingesnis. Patikrinkite, kokiais dažais nudažytos jūsų sienos, kad užtikrintumėte tinkamą jų valymą. Pavyzdžiui, matiniai dažai yra mažiau patvarūs, todėl tokias sienas reikėtų valyti tik šiltu vandeniu. Blizgiais dažais dažytas sienas galima nuvalyti muiluotu vandeniu. Nesvarbu, kuo valysite sienas, nepamirškite jų nusausinti mikropluošto šluoste. O jei abejojate dėl valymo būdo pasirinkimo, pasitarkite su specialistais.

Užuolaidos ir žaliuzės

Ant bet kokios langų dangos renkasi dulkės ir kiti alergenai. Jei ant užuolaidų ar kitų dangų užrašyta, kad jas galima skalbti, nuimkite kabliukus ir skalbkite jas skalbyklėje trumpai, švelniai, vėsiame vandenyje. Džiovinkite skalbinių džiovyklėje pasirinkę tausojantį režimą arba džiovinkite lauke ant virvės. Jei turite žaliuzes, nuvalykite dulkes mikropluošto šluoste, o jei norite jas išvalyti kuo geriau, naudokite muiluotą šluostę. Įprastiniam žaliuzių valymui tinka ir siurblys – išmėginkite.

Klaviatūra

Kompiuterių ir nešiojamųjų kompiuterių klaviatūrose ilgainiui susikaupia daug dulkių, trupinių ir bakterijų. Jei norite išvalyti klaviatūrą, atjunkite ją nuo maitinimo šaltinio ir nuvalykite visus nešvarumus minkštu šepetėliu. Taip pat galite naudoti dulkių siurblį, kad pašalintumėte likusias dulkes ar trupinius. Galima įsigyti ir specialių priemonių, servetėlių, skirtų valyti klaviatūrai.

Šviesos jungikliai

Valydami jungiklius turėtumėte prisiminti, kad tai dažnai pamirštama, tačiau viena iš labiausiai liečiamų vietų jūsų namuose. Ant šviesos jungiklių greitai susikaupia purvo ir nešvarumų. Norėdami juos išvalyti, švelniai nušluostykite šluoste, sudrėkinta vandeniu ar tinkama valymo priemone.

Durų rankenos

Durų rankenos taip pat naudojamos kasdien, tačiau valomos nepakankamai dažnai. Tai ypač svarbu kalbant apie vonios kambario durų rankenas, ant kurių gali būti daug bakterijų. Kad jūs ir jūsų šeima būtų sveiki, nuvalykite rankenas muiluota šluoste arba dezinfekcine servetėle.

123RF.com nuotr./Nešvari klaviatūra
123RF.com nuotr./Nešvari klaviatūra

Šiukšlių dėžės

Daugelis nesusimąsto, kad šiukšliadėžes reikia valyti, tačiau taip yra! Į šiukšlių dėžes dedama daug nešvarių daiktų, todėl logiška, kad ir pati šiukšlių dėžė būna nešvari (ir dažniausiai neskleidžia malonaus aromato...). Norėdami išvalyti šiukšliadėžę, ištuštinkite ją ir išimkite visus šiukšlių maišus. Išplaukite ją (jei įmanoma, lauke) ir išpurkškite dezinfekavimo priemone arba universaliu valikliu. Nuvalykite šepetėliu ar kempine, kad pašalintumėte nešvarumus, tada prieš naudodami išplaukite ir leiskite išdžiūti.

Sofos pagalvėlės

Daug laiko praleidžiame ant sofų, todėl apsvarstykite galimybę valyti sofos pagalvėles taip pat dažnai, kaip ir patalynę. Įprastiniam valymui užtenka dulkių siurblio, o norėdami išvalyti kruopščiau, galite nuimti pagalvėlių užvalkalus (jei įmanoma) ir išskalbti jas rankomis arba skalbyklėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius