Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 19

Ką apie jus atskleidžia netvarka namuose ir kaip tai veikia produktyvumą

Netvarka namuose vieniems sukelia nervinį tiką, o kiti į tai paprasčiausiai nekreipia dėmesio. Tiesa ta, kad net jeigu manote, jog netvarka jums nė motais, išties netvarkingi namai ar darbo vieta blaško ir turi įtakos daugeliui mūsų gyvenimo sričių.
Netvarka namuose
Netvarka namuose / 123RF.com nuotr.

Kokias gyvenimo ir savijautos sritis netvarka paveikia labiausiai?

Mažina koncentraciją

Netvarka apriboja smegenų galimybes apdirbti informaciją ir verčia nuolat nukreipti dėmesį į atitraukiančias smulkmenas. Prinstono universitete buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė, kad netvarka turi didelę neigiamą įtaką vizualinės informacijos priėmimui, rašoma Lifehacker.

Tampate nervingesni

Netvarka provokuoja stresą. Kalifornijos universiteto atliktas tyrimas atskleidžia, kad mamoms, stebinčioms po visus namus išmėtytų daiktų, nešvarių skalbinių, žaislų ir kitų daiktų stirtas, kortizolio (streso hormono) lygis šoktelėjo į viršų. Beje, kortizolio mažėjo, kai mamos ėjo darbą ar apsipirkti.

Priverčia atidėlioti darbus

Netvarka provokuoja ir mūsų norą atidėti darbus. Pavyzdžiui, norite sutaisyti kėdę ir jums reikalingi tam tikri įrankiai. Jeigu jų nerandate dėl netvarkos, susierzinate ir nusprendžiate tiesiog atidėti darbą iki kol surasite įrankius. Jeigu ant jūsų darbo stalo taip pat netvarka, nereikėtų tikėtis ypatingo produktyvumo.

Lorrie Marrero, knygos The Clutter Diet autorė sako, kad žmonės dažnai neįsivaizduoja, kaip netvarka stipriai neigiama prasme paveikia jų produktyvumą. Netvarka sulėtina sprendimų priėmimą, tampame mažiau organizuoti.

Laiko sąnaudos

Išties paprasta – kuo didesnė netvarka, tuo daugiau laiko praleidžiame bandydami surasti vieną ar kitą dalyką, nesvarbu, kas tai būtų – dokumentas kompiuteryje ar mėgstamas drabužis. Teigiama, kad amerikiečiai kasdien veltui iššvaisto daugybę valandų neproduktyviems procesams.

Turi neigiamą įtaką sveikatai

Daiktų kaupimas namuose yra ne tik estetinė problema – dulkės, nešvarumai, namų nepriežiūra gali paskatinti ir pelėsio, ir dulkių erkučių atsiradimą. O visa tai neigiamai veikia jūsų savijautą ir sveikatą, gali paskatinti įvairias ligas.

Veikia jūsų figūrą

Jau išsiaiškinome, kad netvarką gali sukelti stresą, o dėl streso hormono kortizolio gali pakisti svoris, formuotis žalingi mitybos įpročiai. Peteris Walshas, knygos Does This Clutter Make My Butt Look Fat autorius sako, kad noras nuolatos valgyti, taip pat yra netvarkos požymis. Nesubalansuota mityba, nuolatinis užkandžiavimas gali išduoti chaosą jūsų galvoje.

Netvarka neleidžia gyventi „čia ir dabar“

Greičiausiai sutiksite, kad tvarka į namus ir gyvenimą įneša pozityvaus nusiteikimo ir harmonijos. Žinoma švaros ir tvarkos mokytoja Marie Kondo, knygos „Tvarkingų namų stebuklas: japonų menas tvarkytis“ (angl. The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing) autorė, ne veltui išgarsėjo visame pasaulyje.

Ji kalba apie tai, kad svarbiausias tvarkymosi tikslas – sugrįžti į savo ramybės būseną, apsupti save daiktais, kurie jums iš tikrųjų reikalingi, o nereikalingų pataria atsisakyti, nes būtent tai padeda pradėti atversti naują lapą gyvenimą. Tai dar viena priežastis tapti minimalizmo puoselėtojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius