Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 15

Svečiuose galvojate – kaip palaikyti tokią švarą: „nepriekaištingi švaruoliai“ dalijasi paslaptimis

Palaikyti švarą ir tvarką namuose gali būti tikras iššūkis, ypač, jeigu laikote augintinius, auginate mažus vaikus ar daug dirbate. Visada galima paprašyti namų tvarkytojos pagalbos, tačiau tinkamai susidėliojus rutiną ir išsiugdžius tam tikrus įpročius, tvarka gali būti kasdienė jūsų palydovė.
Netvarka namuose
Netvarka namuose / 123RF.com nuotr.

Faktas vienas – tvarkytis reikia reguliariai. Tik kasdien skirdami bent šiek tiek savo laiko, atrasite geriausią būdą švarai ir tvarkai palaikyti. Plačiau apie tai, ką daryti ir kokiomis paslaptimis dalijasi žmonės, kurių namuose visada tvarka, rašoma Taste of Home puslapyje.

Švarūs paviršiai

Greičiausiai daugeliui pažįstamas vaizdelis – įvairiais daiktais ir dalykėliais nukrauti stalviršiai ir kiti paviršiai, pavyzdžiui, palangės. Ką daryti? Švarius namus turintys žmonės šią problemą sprendžia iš karto. „Kai dideli paviršių plotai yra neapkrauti, jie ne tik vizualiai patrauklesni, bet ir lengviau nuvalomi“, – sako Carrie Higgins, knygos „Organization Hacks“ autorė ir tinklaraščio „Making Lemonade“ įkūrėja. Jos patarimas – nelaikyti prietaisų ant stalviršių ar krūvos daiktų ant darbo stalo.

Susitvarkykite su indais

Jeigu vengsite indų stirtų kriauklėje, tikrai išlošite tvarkos loterijoje. Vakare susitvarkę ir suplovę indus, tikrai padėkosite sau ryte, kai gersite kavą švarioje ir tvarkingoje virtuvėje. Nesandėliuokite indų plautuvėje, kadangi kuo ilgiau jie laikomi neplauti, tuo daugiau maisto likučių ir riebalų ant jų susikaupia. Vadinasi, kai jau susikaupsite, prireiks dar daugiau laiko juos išplauti. Padarykite sau paslaugą ir įjunkite indaplovę prieš eidami miegoti – rytas bus tikrai geresnis.

Atlaisvinkite erdvę

Jeigu jums atrodo, kad daiktai vis kaupiasi kiekviename kampe ir ant kiekvieno stalviršio, metas imtis darbo. „Pradėkite vadovautis taisykle „vienas ateina, kitas išeina“, – sako Nancy Haworth iš „On Task Organizing“, įsikūrusios Šiaurės Karolinoje. Ji pataria įsigijus ką nors naujo, išmesti, parduoti ar padovanoti senesnį daiktą, kad atsirastų vietos naujiems daiktams.

Valymo grafikas

Švarūs namai ne šiaip sau stebuklingai švarūs – tvarkingi žmonės dažniausiai turi sistemą, pagal kurią viskas prižiūrima ir tvarkoma reguliariai. „Žmonės, kurių namai tvarkingi, paprastai turi valymo grafiką ar sistemą, todėl nešvarumai ir skalbiniai neturi laiko kauptis, – sako C.Higgins. – Pavyzdžiui, kiekvieną pirmadienį jie paskiria dieną, kada reikės išsiurbti namus arba išskalbti skalbinius ir stebi, kad vienas ar kitas darbas nebūtų praleistas.“

123RF.com nuotr./Namų tvarkymas
123RF.com nuotr./Namų tvarkymas

Tvarka prasideda vos įžengus į namus

Galbūt apie tai niekada nesusimąstėte, bet švara ir tvarka turėtumėte rūpintis vos įžengę pro duris – nusivalyti ir nusiauti batus, nusivilkti drabužius, kuriuos dėvėjote lauke ir darbe. Bailey Gaddis, sertifikuota profesionali organizatorė ir Feng Shui Mommy autorė sako, kad: „Kai batai paliekami prie durų, užkertamas kelias toksinams, purvui, lapams ir kitoms blogybėms, kurios greitai užteršia grindis, patekti į namus“, – sako ji. Likusi jūsų apranga taip pat nėra švari, tad niekada neturėtumėte sėdėti ant lovos su lauko drabužiais.

Kiekvienam daiktui – atskira vieta

„Jei turite per daug daiktų ir neturite kur jų dėti, netvarkos išvengti neįmanoma“, – sako Jennifer Snyder, „Neat as a Pin Organizing Experts“ savininkė iš Vako, Teksaso valstijoje. Pasistenkite išnaudoti vietą savo namuose ir daiktus pagal paskirtį – lentynos, lentynėlės, kabliukai gali padėti sukurti tikrą stebuklą.

Daiktai, kurie turi savo vietą ir jais pasinaudojus sugrįžta atgalios, padės palaikyti švarą ir tvarką. Be to, švarius namus turintys žmonės naudojasi savo išmone rinkdamiesi daiktus, kurie padeda jiems palaikyti tvarką – tai gali būti įvairios dėžutės ar krepšiai.

Rutina kiekvieną dieną

„Žmonės, kurių namai visada atrodo švarūs, nelaukia, kol atrodys, kad juose sprogo bomba“, – rašė Brittany Bergman portale „HuffPost“. Ji priduria, kad tokie žmonės tvarką palaiko kiekvieną dieną.

„Tai gali reikšti, kad kiekvieną vakarą reikia pertvarkyti pagalvėles ir sulankstyti antklodes, liepti vaikams sudėti žaislus atgal į žaislų dėžę, pakabinti drabužius ir sulankstyti skalbinius iš karto, kai jie ištraukiami iš džiovyklės“, – sakė ji. Išties, rutinos laikymasis ir darbų neatidėliojimas yra būtent tai, kas padės jums džiaugtis švariais namais.

Darbų paskirstymas

Jei negyvenate vieni, vadinasi, netvarką sukuriate ne tik jūs, bet ir aplinkiniai. Tai reiškia ir tai, kad namų ruoša turi gulti ant visų šeimos narių pečių. „Kiekvienas turėtų turėti savaitinius darbus (dulkių valymas, šiukšlių išnešimas, siurbimas ir t. t.), kurie ne tik moko vaikus ir kitus šeimos narius atsakingumo, bet ir palengvina švaros palaikymą – tai turėtų rūpėti visiems namuose“, – sako Mary Gagliardi, „Clorox“ vidaus valymo ir skalbimo ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius