-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 17

Agronomas T.Gurskas atsakė, kodėl dabar metas genėti šluotelines hortenzijas

Žiema šiemet kaip niekad permaininga – vieną dieną džiaugiamės sniegu ir šaltuku, o po savaitės atkeliauja kone pavasarį primenantis oras. Ir nors žiema dar tikrai gali parodyti savo nagus, kai kuriuos darbus sode galite atlikti ir dabar, pavyzdžiui, nusibalinti vaismedžius.
Tautvydas Gurskas – apie hortenzijų genėjimą
Tautvydas Gurskas – apie hortenzijų genėjimą / Eriko Ovčarenko / BNS ir 123RF.com nuotr.

Agronomas Tautvydas Gurskas dalinasi keliais patarimais, ką šiuo metu galime nuveikti sode, kadangi, kaip sako, pavasarį darbų ir taip bus iki kaklo.

123RF.com nuotr./Šluotelinė hortenzija
123RF.com nuotr./Šluotelinė hortenzija

„Dabar pakankamai šilta, todėl tai puikus metas nugenėti šluotelines hortenzijas. Antroje žiemos pusėje pakilę vėjai išlaužo hortenzijų žiedynus, kurie vėliau ritinėjasi po visą kiemą, todėl tai sukuria netvarkos įspūdį ir vėliau tenka papildomai darbuotis. Jeigu nenorite genėti hortenzijų, nes tai galima daryti ir ankstyvą pavasarį, nukirpkite žiedynus.

Dar svarbu kovo mėnesio viduryje ar balandžio pradžioje, nugenėjus hortenzijas jas patręšti trąšomis, turinčiomis daug mikroelementų – kalio, fosforo ir kt., kurios skatina ūglių augimą ir didelių žiedų formavimąsi“, – sako specialistas.

Ką dar galime genėti? „Dabar geras metas nusigenėti ir miskantus. Aš juos nukirstus panaudoju aprišdamas vaismedžių kamienus ar apdengdamas kitus augalus, juolab, kad dar nėra aišku, kokia bus likusi žiemos dalis – vasaris gali nustebinti. Rekomenduoju dabar kirpti šiek tiek aukščiau, pavyzdžiui, miskantus nukirpkite iki 20 cm aukščio – taip liks seni stiebai, kurie prilaikys naujus ūglius, kad jų neišlaužytų lietus ir pan.“, – sako T.Gurskas.

Ką daryti su levandomis? Daugeliui kyla klausimas, o kaip genėti levandas ir kada tinkamas metas? Specialistas rekomenduoja neskubėti ir palaukti kovo–balandžio mėnesių. Geriausia yra tiesiog išgenėti levandų žiedynus ir palikti lapus. „Jeigu jums nepatinka levandų krūmo forma, tuomet galite pavasarį nukirpti jas iki pat apačios ir iš naujo suformuoti norimą formą. Bet jeigu turite gražų kupstą, tuomet kirpti iki žemės tikrai nėra būtina“, – kalba agronomas.

123rf.com nuotr./Levandos – tarsi Provanso simbolis
123rf.com nuotr./Levandos – tarsi Provanso simbolis

T.Gurskas priduria, kad dabar net galima nugenėti vaismedžius, iki pat žemės nukirpti remontantines avietes ar net pasodinti svogūnines gėles. „Avietes stenkitės kirpti kuo arčiau žemės, kad vėliau užaugę ūgliai vasarą nuo vėjo ir lietaus neišlūžinėtų“, – pataria specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius