Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 08

Agronomas T.Gurskas pataria: 3 retesnės uogų rūšys, kurias verta išmėginti

Agronomas ir Lietuvos uogų augintojų asociacijos (LUAA) vadovas Tautvydas Gurskas sako, kad uogos – puikus vitaminų šaltinis. Jis priduria, kad kai kurios primirštos uogų rūšys grįžta į madą, ir dalinasi, ką verta auginti savo sode.
Medlieva (ameliankis)
Medlieva (ameliankis) / 123RF.com nuotr.

T.Gurskas išskiria, kad retesnės veislės tikrai puikiai tiks sodui ir leis patirti naujus skonius. Jis išskiria medlievą (ameliankį), juodąją avietę ir geltonžiedę sedulą, kurios dargi ir atrodo labai dekoratyviai ir džiugina derliumi iki pat rudens.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas

Medlieva (ameliankis)

T.Gurskas juokauja, kad šios uogos turi turbūt daugiausiai pavadinimų. „Tai labai sena ir pasaulyje žinoma uoga, tačiau nuo senesnių veislių dabartinės veislės išsiskiria tuo, kad yra sultingesnės, saldesnės ir skanesnės“, – sako pašnekovas. Jis priduria, medlievos uogose yra gausu vitaminų ir jos itin naudingos besiskundžiantiems aukštu cholesteroliu.

Auginti medlievas yra paprasta – papildomai ir specialiai grunto ruošti nereikia. Didžiausios uogos yra alksnialapės medlievos (Amelanchier alnifolia), o želdiniuose paplitusios Lamarko medlievos, kurių uogos mažesnės. „Labai svarbu medlievas auginti saulėtose ir neužmirkusiose vietose, o ir žiemoja jos puikiai, be to, yra atsparios ligoms ir kenkėjams. Pagrindinis priešas – tai paukščiai, nes jie puikiai žino, kad šios uogos yra vitaminų dozė“, – juokauja T.Gurskas.

123RF.com nuotr./Medlieva (ameliankis)
123RF.com nuotr./Medlieva (ameliankis)

Juodoji avietė

Antroje vasaros pusėje prasideda juodųjų aviečių derlius, tačiau agronomas įspėja, jog juodųjų aviečių nereikėtų painioti su gervuogėmis. „Juodosios avietės vitaminų turi daugiau nei mums įprastos raudonos, be to, jos neleidžia atžalų, o jų stiebas atrodo itin dekoratyviai – lyg pasidengęs melsvai pilku šerkšnu. Tad juodąsias avietes jūs galite auginti net dekoratyviniuose želdynuose, nes jos tikrai puošniai atrodys ir šaltuoju metų laiku“, – sako agronomas.

123RF.com nuotr./Juodosios avietės
123RF.com nuotr./Juodosios avietės

Juodosios avietės, nors ir mažesnės už raudonąsias, itin gausiai dera, yra labai saldžios, turi daug vitaminų ir antioksidantų ir labai patinka vaikams. „Svarbu turėti, kur atremti, ar pritvirtinti šias avietes, kad šios nenulinktų“, – pataria T.Gurskas.

Geltonžiedė sedula

Tai dar vienos uogos, kurias siūlo išmėginti agronomas ir pabrėžia, kad dabar yra daug naujų ir skanių geltonžiedės sedulos veislių. „Norėčiau pasakyti, kad Lietuvoje reikėtų rinktis kuo ankstyvesnes geltonžiedės sedulos veisles, kadangi jos pradeda derėti rugsėjo viduryje, tad vėlyvesnės veislės Lietuvoje nespės subręsti. Uogas galite ne tik valgyti šviežias, bet ir gaminti įvairius patiekalus“, – sako T.Gurskas.

123RF.com nuotr./Geltonžiedė sedula
123RF.com nuotr./Geltonžiedė sedula

Jis prideda, kad dabar, kai daugelis naudojasi vejos robotu, jam itin kenkia nukritę vaisiai – obuoliai, kriaušės.

„Būtent dėl šios priežasties žmonės atsisako sodinti vaismedžius tradiciniu būdu vejoje, tačiau aš tikrai rekomenduoju nebijoti vejoje sodinti mano jau išvardintų uogų. Tiek medlieva, tiek geltonžiedė sedula gali būti suformuotos kaip medeliai ir jūsų sodas atrodys puikiai ir netrukdys vejos pjovimui. Apskritai, daugelis uogakrūmių gali atrodyti labai estetiškai, papuošti jūsų aplinką, taip pat duoti gausų ir itin sveiką derlių, kupiną vitaminų“, – sako specialistas.

T.Gurskas priduria, kad antrąjį liepos savaitgalį bus minima Nacionalinė uogos diena. „Kviečiame visus atvykti į Lietuvos uogų ūkius, kurių adresus rasite Lietuvos uogų augintojų asociacijos puslapyje, ir pabendrauti su augintojais, susipažinti su naujausiomis uogų veislėmis bei skoniais ir nepamiršti, kad uogose slepiasi didžiulė nauda jūsų sveikatai. Norime paskatinti Lietuvos žmones vartoti kuo daugiau uogų, juk jose – tikras vitaminų užtaisas“, – sako T.Gurskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius