Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 22

Andrėja savo pašaukimą atrado būdama vos trejų metukų: gyvena šokdama baletą

Vienuolikmetės Andrėjos Gečiauskaitės kasdienybė nė iš tolo nepanaši į daugelio jos bendraamžių. Kol jos draugės džiaugiasi vaikyste, mergaitė deda pagrindus būsimai savo profesijai. Vos būdama trejų, ji pradėjo šokti balete ir taip pamėgo šią meno sritį, kad baletas tapo jos gyvenimu. Jau dabar ji skina laurus tarptautiniuose konkursuose ir svajoja apie balerinos karjerą.
Andrėja Gečiauskaitė
Andrėja Gečiauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.


Meilė nuo pirmo karto

„Nuo pat mažens pastebėjome, kad ji muzikali – vis šoka, trypčioja. Pradėjome galvoti, kad reikėtų ją vesti į šokių būrelį. Tuo metu į mūsų dėmesio lauką pateko Nerijaus Juškos baleto mokykla Kaune. Kaip tik ją lankė ir vienos draugės mergaitė. Pagalvojome – pabandysime ir mes. Nuo to karto Andrėja taip ir liko ten – per septynerius metus nė karto nesudvejojo ir nenorėjo keisti užsiėmimų krypties.

Tikrai jos neverčiame ir vis paklausiame apie tai, ar ji vis dar norinti šokti, nes mums baletas atrodo beprotiškai sunkus užsiėmimas, o ji tik juokiasi – esą kalbame nesąmones.

Pasirodė, kad ji turi įgimtus fizinius duomenis baletui – idealiai atitinka kūno proporcijos, yra muzikali, lanksti, pagaliau turi reikalingus charakterio bruožus, iš kurių labai svarbus – disciplinuotumas.

VIDEO: European Ballet Grand Prix 2020-Viena

Mokykloje paprastai būdavo 3–4 treniruotės per savaitę, bet kai yra duomenys ir norima ko nors pasiekti, tenka dirbti kasdien. Todėl Andrėja turėdavo po 2–3 treniruotes per dieną – pradedant gimnastika, baigiant asmeninėmis treniruotėmis. Baletas tapo gyvenimo būdu: pirmoje dienos pusėje – pamokos, tuomet mašinoje, vežama iki baleto, pavalgo, o tada prasideda maratonas – asmeninė treniruotė, bendra treniruotė, pasiruošimas konkursams, spektakliams ir pan.“, – pasakojo Andrėjos mama Asta.

Tuo metu mergaitę baleto mokiusi ir septynerius metus globojusi Sandra Drodvilaitė greitai pastebėjo jos gabumus ir, kai Andrėjai sukako šešeri, pasiūlė dalyvauti konkurse. Mat tik nuo šešerių jaunosios balerinos gali atlikti solo pasirodymus.

Nuo to laiko Andrėja kasmet dalyvauja dviejuose trijuose konkursuose, vykstančiuose įvairiose šalyse. Būdama vos septynerių tarptautiniame konkurse Italijoje ji pateko į geriausių savo amžiaus balerinų dvyliktuką. Vėliau pasipylė prizinės vietos. Naujausi jos pasiekimai – sidabras iš Austrijos ir Rumunijoje laimėtas prizas – stažuotė Berlyno akademijos mokykloje.

Andrėja dalyvauja ir įvairiuose Lietuvoje vykstančiuose projektuose. Pasirodžiusi „Lietuvos talentuose“, ji gavo net tris „taip“, taip pat dalyvavo LRT organizuotame labdaros renginyje, kuriame šoko su garsiuoju Nerijumi Juška.

Pandemija konkursinius renginius sustabdė, tačiau veiklos persikėlė į internetą – stovyklose ir seminaruose šiuo metu Andrėja dalyvauja virtualiai bei ruošiasi jau numatytai kelionei vasarą į Bukareštą.

„Balete negalima sustoti nė vienai dienai. Taip jau yra. Kita vertus, mes stebimės jos drausmingumu ir užsispyrimu. Atrodo, dar mažas vaikas, o tiek ištvermės ir kantrybės turi. Juk matome, kiek ji dirba. Galbūt taip yra todėl, kad tai jos širdies pašaukimas. Net jei ką nors skauda, net kai serga, ji vis tiek šoka, treniruojasi spindinčiomis akimis“, – dėstė mergaitės mama.

Toli siekiančios svajonės

Nuo šių mokslo metų Andrėja mokosi Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje pas baleto mokytoją Jolantą Vymerytę, kuri yra išugdžiusi ir užauginusi ne vieną žinomą baleto šokėją. Tai bene vienintelė ugdymo įstaiga, kurioje galima tęsti baleto mokslus profesionaliai. Baigusi mokslus ji svajoja studijuoti užsienyje, šokti scenoje ir mokyti jaunas balerinas, kaip ir jos pirmoji mokytoja.

Kadangi šeima gyvena Kaune, Vilniuje dukrai tėvai išnuomojo butą ir pasikeisdami su ja gyvena. Dar po metų Andrėja planuoja persikelti gyventi į mokyklos bendrabutį.

„Dabar tai aš atvažiuoju pas ją į Vilnių, tai vyras, tai močiutė. Bendromis jėgomis padedame jai siekti svajonių. Iš esmės kito laisvalaikio, be baleto, ji praktiškai ir neturi. Yra atsisakiusi daugelio veiklų, kurios prieinamos jos bendraamžiams, tačiau niekada dėl to nesiskundė. Net sirgdama važiuodavo kažkur dalyvauti, nes baletas jai labai svarbus. Mums belieka tik ją palaikyti, kiek galime.

VIDEO: European Ballet Grand Prix 2020/Viena-Austria

Scena jai yra viskas. Žinoma, jaudulys prieš kiekvieną pasirodymą yra, tačiau jis išnyksta, vos tik ji pradeda šokti. Mano širdis visada džiaugiasi, kai matau ją šokančią, matau, kaip žiba jos akys.

Ir visada apsiašaroju per konkursus ar spektaklius. Šokdama ji atgyja, išsilaisvina, jaučiasi esanti savo vandenyse. Ji gyvena tuo, net dantis valosi šokdama“, – teigė pašnekovė.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius