Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 03

Ankstyvu derliumi stebinanti kėdainiškė: „Žmonės galvojo, kad čia balandžio 1-osios pokštas“

„Aš nepasakysiu, kokie darbai dabar būtini sode arba darže, nes jau ruošiuosi nuimti pirmąjį derlių“, – juokiasi Kėdainiuose gyvenanti Nijolė Šiurienė. Ponia Nijolė – kosmetologė, tačiau jos laisvas laikas skiriamas pomėgiui – sodui, daržui ir gėlėms. Jau ne pirmus metus sodininkė mėgėja aplinkinius stebina itin ankstyvu išaugintu derliumi.
Šiltnamis.
Šiltnamis. / Fotolia nuotr.

„Kai socialiniame tinkle pasidalinau nuotrauka iš savo šiltnamio, mano feisbuko draugai bei labiau patyrę daržininkai iš mūsų daržininkų grupės pamanė, kad tai – balandžio 1-osios pokštas“, – juokavo geros nuotaikos nestokojanti kėdainiškė.

Sėjo kovo pradžioje

Įvairias lapines daržoves, žirnius, morkas, krapus N.Šiurienė šiltnamyje pasėjo vos prasidėjus pavasariui – kovo pradžioje.

Įdomu tai, jog šiltnamis yra nešildomas. „Sėju šiltnamyje su polikarbonatine danga. Jis geresnis, nei tik iš paprastos plėvelės“, – sakė pašnekovė.

Tačiau anksti pasėtos daržovės reikalauja ir priežiūros – jei pranešama, jog naktį bus minusinė temperatūra, N.Šiurienė viską uždangsto.

Asmeninio albumo nuotr. /Ankstyvas daržininkės N.Šiurienės derlius.
Asmeninio albumo nuotr. /Ankstyvas daržininkės N.Šiurienės derlius.

Pirmąsias salotas N.Šiurienė jau valgys savaitės pabaigoje, pirmuosius ridikėlius – Velykoms, o žirnius – gegužės mėnesį, maždaug mėnesiu anksčiau nei įprastas jų derlius.

„Žirniai jau su ūsais, ieško atramų. Juos anksti valgysime jau ne pirmus metus. Taip pat sudygę krapai, salotos, svogūnai“, – vardijo daržininkė.

Gerokai anksčiau ant Nijolės stalo būna ir morkų. „Kai pamačiau, kad mano dukra anūkui ankstyvas morkas perka turguje ir už didelę kainą – nutariau pati jų sėti anksti“, – sakė kėdainiškė.

Vadovaujasi nuojauta

Pasak ponios Nijolės, labiau patyrę daržininkai laukia, kol labiau atšils, ir daržovės nenušals. Be to, neretai sėjama tada, kai yra tinkamos dienos, pavyzdžiui, mėnulio fazė.

„Aš neturiu tam laiko, juk dirbu šešias dienas per savaitę“, – kalbėjo N.Šiurienė.

Prieš sodinimą aš paliečiu žemę – jei man malonu joje laikyti ranką, jei nešalta be pirštinių, manau, kad nebus šalta ir sėklai.

Kėdainiškės sodo sklypas yra kiek aukščiau, nei kaimynų – ant kalno. Todėl moteris sako, kad jos sklype žemė greičiau įšyla. Mat būna, kad pas kaimynus – dar šlapia, o jos sklype – jau sausa.

„Šiltnamyje yra medinės lysvės, o žemės jose nėra pripilta su kaupu. Tad dygstančias daržoves kiek užstoja ir apsaugo mediniai lysvių kraštai.

Prieš sodinimą aš paliečiu žemę – jei man malonu joje laikyti ranką, jei nešalta be pirštinių, manau, kad nebus šalta ir sėklai.

Aš nežinau daržininkų taisyklių, aš – tik mėgėja ir vadovaujuosi nuojauta“, – kalbėjo kėdainiškė.

Vėliau, po pirmojo derliaus, N.Šiurienė įvairių daržovių ir žalėsių pasisėja ir antrą kartą.

Sutvarkė braškyną

N.Šiurienė jau pradėjo darbus ir lauke, nors jų – ne kažin kiek. Dar rudenį kėdainiškė buvo sutvarkiusi braškyną, mat žemę išrausė kurmiai – reikėjo sulyginti. Atėjus pavasariui daržininkei reikėjo nupjaustyti parudusius braškių lapus.

Kur kas daugiau laiko užėmė dalinis braškių apdengimas šiaudais, kurį daržininkė vadina juvelyriniu darbu.

Asmeninio albumo nuotr. /Daržininkė N.Šiurienė braškes ankstyvą pavasarį apdengia šiaudais.
Asmeninio albumo nuotr. /Daržininkė N.Šiurienė braškes ankstyvą pavasarį apdengia šiaudais.

„Pas mus yra pakeltos lysvės ir smėlis, todėl man labai svarbu išlaikyti pavasarinę drėgmę.

Apdengiau šiaudais, tačiau lapelius palikau išlindusius. Čia ir vėl mąstau logiškai: drėgmė neišgaruos, o kai braškėms ėmus žydėti bus pavasarinės šalnos – joms šiauduose bus šilčiau“, – kalbėjo N.Šiurienė.

Bulves sodina beveik šiauduose

Ponia Nijolė sako, jog darže viską stengiasi mulčiuoti. Net ir bulves moteris sodinanti beveik šiauduose.

„Bulves sodinsime balandžio mėnesį. Praktiškai į šiaudus. Nors aš esu daržininkė, bet su kauptuku eiti ir rankioti po vieną žolę tiesiog neturiu laiko. Todėl stengiuosi mulčiuoti.

Tokį bulvių sodinimo būdą jau esu išbandžiusi, ir derlius būna geras. Kai sodini – tik šiek tiek prie žemės tą bulvę pridedi, ir viskas. Tik tada jas reikia anksčiau sodinti, nes iš po šiaudų bulvės ilgiau dygsta, nei iš žemelės. Kol randa tą kelią išeiti“, – juokėsi daržininkė.

Iš daržo – pirmieji vitaminai

Ponios Nijolės darže jau sudygę rabarbarai, stiebiasi žieminių svogūnų laiškai, po žiemos atsigauna peržiemoję čiobreliai.

„Patryniau juos tarp delnų – kvepia. Visko galima rasti darže. Dar liko sutvarkyti avietes.

Tiesa, jau šį tą ir valgome. Juk balandis – topinambų mėnuo. Pats laikas dabar šias žiemines bulves išsikasti, nuplauti ir valgyti, tarkuoti į salotas. Juk jie ir žieminių svogūnų laiškai – patys pirmieji vitaminai pavasarį“, – kalbėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius