-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 10

Ar žinote, ką auginti šalia pomidorų: geriausi „draugai“, kurie atbaidys visus kenkėjus ir dovanos gausų derlių

Greičiausiai daugelis daržininkų yra girdėję apie augalų kaimynystę ir draugystę. O kas geriausiai auga šalia pomidorų, atbaido kenkėjus ir netgi garantuoja gausų ir skanų derlių?
Pomidorai
Pomidorai / 123RF.com nuotr.

Išmokti auginti pomidorus galime visi, tačiau gali būti labai apmaudu, kai kruopščiai prižiūrimus augalus užpuola amarai, baltasparniai arba sunaikina grybinės ligos, rašoma homesandgardens.com.

Kas yra geriausi pomidorų draugai?

Dauguma patarimų apie pomidorų sodinimą kartu su kitais augalais nėra moksliškai įrodyti, tačiau sodininkystės guru Sarah Raven dalijasi tuo, ką išbandė praktiškai ir kas jai pasiteisino.

„Genėjimas, ravėjimas ir mulčiavimas gali padėti apsaugoti ir prižiūrėti pomidorus, kol ateis laikas nuimti derlių, tačiau pasirinkus geriausius pomidorų augalus kompanionus, daugelį darbų galima atlikti natūraliai“, – sako sodininkas Ronas Finley.

Pomidorų sodinimas kartu su tam tikrais kaimyniniais augalais ir gėlėmis gali būti naudingas. Tai gali būti dirvožemio maistingųjų medžiagų gerinimas ir papildymas, ilgesnis drėgmės išsaugojimas, kenkėjų atbaidymas, bičių ir drugelių priviliojimas. Kitų augalų draugystė taip pat gali padėti sukurti geresnę auginimo aplinką, t. y. suteikti naudingą pavėsį, padėti augalams, pridengti dirvą ir pan.

Ką sodinti kartu su pomidorais, kad atbaidytume kenkėjus?

Amarai, baltasparniai ir kiti kenkėjai mėgsta maitintis pomidorų augalų maistingosiomis medžiagomis, todėl jie pagelsta ir nudžiūsta.

Pavyzdžiui, mėtų auginimas padeda atbaidyti kopūstinius baltukus, kandis, skruzdes, ir amarus, o svogūnų auginimas atbaido kenkėjus aštriu aromatu. Ką verta auginti šalia pomidorų?

Smidrai. Pasak R.Finley, pomidorai atbaido smidrus puolančius vabalus chemine medžiaga, vadinama solaninu, o smidrai padeda išvalyti dirvą nuo nematodų, kuriuos traukia pomidorai.

Salotos. Galima įterpti jas į tarpus tarp pomidorų augalų, kad salotos uždengtų dirvą bei sulaikytų drėgmę dirvožemyje, mažintų piktžolių kiekį.

Česnakas. Manoma, kad jis savo stipriu kvapu atbaido voratinklines erkes ir kitus kenkėjus. Dar viena gudrybė – užkasti česnako skilteles į žemę aplink pomidorų augalus.

Laiškiniai česnakai. Atbaido amarus, nematodus ir erkes.

Petražolės. Jos pritraukia žiedmuses, kurios minta pomidorus puolančiais kenkėjais.

Čiobreliai. Šios žolelės pritraukia daugybę naudingų vabzdžių, taip pat padeda sustiprinti vaisių skonį jiems nokstant.

Bazilikas. Šalia pomidorų galima augintis bazilikus, nes jie atbaido vabzdžius, ypač muses, baltasparnius ir, kaip manoma, pagerina derlių bei pomidorų skonį.

Serenčiai. Atbaido kirmėles, šliužus ir kitus sodo kenkėjus. Taip pat įrodyta, kad serenčių auginimas kartu su pomidorais atbaido nematodus – parazitus, kurie minta maistinėmis medžiagomis pomidorų šaknų sistemoje.

Nasturtos. Jos gali pritraukti naudingus plėšriuosius vabzdžius, kurie suėda kenkėjus.

Petunijos. Jos gražiai atrodo pasodintos šalia pomidorų, be to, jos gali atbaidyti daugybę vabzdžių kenkėjų. Petunijos yra vieni geriausių muses atbaidančių augalų.

Ko nepatariama sodinti su pomidorais?

Yra ne tik daug naudingų pomidorų augalų, bet ir keletas „priešų“, kurių reikėtų vengti sodinti šalia pomidorų.

Kopūstinės daržovės (įskaitant kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolinius kopūstus ir briuselinius kopūstus) – stabdo pomidorų augimą.

Bulvės – pomidorai kartu su bulvėmis konkuruoja dėl tų pačių maistinių medžiagų ir yra jautrūs toms pačioms ligoms.

Kukurūzai – jie abu pritraukia tuos pačius kenkėjus.

Pankoliai – gana prasti daugelio daržovių palydovai ir slopina pomidorų augimą.

Baklažanai – kaip ir pomidorai, priklauso tos pačios šeimos daržovėms ir visi yra jautrūs miltligei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius