-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 21

Atostogų su vaikais: Madeira žada vasaros idilę su lauramedžių giraitėmis ir vandenyno prieglobsčiu

Nors Madeira pristatoma kaip laisvalaikio sala aktyviems keliautojams, joje glūdintys atradimai itin pritinka ir tėvų bei vaikų poilsiui.
Madeira - keliaujančių su vaikais šalis
Madeira - keliaujančių su vaikais šalis / Asmeninio albumo nuotr.

Ne taip svarbu: jūsų atžalos ūgtelėję, o gal dar visai mažos, keliaujančios nuo rankų į rankas, pats metas suskubti, nes, kas žino, kada dar bus toks patogus laikas keliauti drauge?

Asmeninio albumo nuotr./Šiek tiek fizinio krūvio prieš kelionę į Madeirą ir jūs pasiruošę pažinti salą su vaiku ant pečių
Asmeninio albumo nuotr./Šiek tiek fizinio krūvio prieš kelionę į Madeirą ir jūs pasiruošę pažinti salą su vaiku ant pečių

Jei planuojate atokvėpį su vaikais vienoje įspūdingiausių ir žaliausių Europos krypčių – Portugalijai priklausančioje Madeiros saloje, pravers jau ten viešėjusių keliautojų patirtys ir potyriai.

Saulėtas oras, aktyvių pramogų gausa ir pažintis su laukiniai gyvūnais (netgi banginiais!), nuostabaus grožio levadomis ir t.t. neabejotinai, nustebins net ir daugelį pasaulio vietų mačiusius „Novaturo“ keliautojus, o mažiausi netruks panirti idiliškan sapnan užliūliuoti Atlanto vandenyno.

Taigi, ko tikėtis nesibaigiančio pavasario saloje keliautojams su kūdikiais ir vaikais?

Madeira – ideali vieta su kūdikiais nešynėse

Asmeninio albumo nuotr./Atrasti Madeirą su kūdikiu – misija įmanoma
Asmeninio albumo nuotr./Atrasti Madeirą su kūdikiu – misija įmanoma

Amžino pavasario sala praminta Madeira savo kalnų grožiu ir žygių įspūdingumu prilyginama Patagonijai, Naujajai Zelandijai ir tropinėms Karibų saloms. Todėl tai, ką verta čia atrasti ir patirti, yra gamtos grožis.

Keliauti į šią salą su kūdikiu vilnietis Ovidijus Kaveckas, pats Madeiros saloje atostogavęs su dešimties mėnesiu sūnumi ir žmona, rekomenduoja tėvams, kurių mažylis išbūna nešynėje.

Madeiroje populiariausi – levadų kanalai. Šalia jų įrengti pažintiniai takai, apsupti žalumos ir natūralios gamtos, kalnuose keroja lauramedžių miškai, taip pat kiti tropiniai augalai, oras prisodrintas ryškiaplunksnių paukščių giesmių.

Tad norint pasižvalgyti po kalnus ir vietines apylinkes vykstant į šią salą su mažais vaikais patariama į kelionę įsidėti specialią kuprinę, skirtą tokius keliautojus neštis ant pečių.

Idealu prieš laukiantį kelių valandų skrydį į šią salą savo ir kūdikio galimybes išsimėginti nešynėje, pasirinkus vieną iš pėsčiųjų takų Lietuvoje.

„Mums ir draugams, su kuriais keliavome, ši praktika itin pasiteisino. Vaikui nešynėje patiko, jis smalsiai žvalgėsi, žinoma, statiškas nebuvo, bet tai jau tėvų iššūkiai”, – juokėsi drauge su šeima salą pažinęs keliautojas.

Po dviejų savaičių intensyvaus keliavimo su 10 kg sveriančiu vaiku nešynėje ir dar 2 kg tenkančiais kuprinei pašnekovas įgavo daugiau ištvermės, fiziškai sutvirtėjo ir suprato, kad visos viršukalnės pasiekiamos, tiesiog tam būtina atrasti jūsų šeimai tinkantį tempą.

Dar metukų neturinčių turistautojų tėvams O.Kaveckas pataria pasiimti iš namų tinkamo maisto (pvz.: vandeniu užpilamų košių).

Madeiroje šiokių tokių pasirinkimų kūdikiams taip pat aptiksite, bet jie nebus tokie sveiki, neišvengsite pridėtinių cukrų sudėtyje, plius, gaila laiko blaškytis po parduotuves, kai sala laukia kol ją atrasite.

Todėl taupantiems atostogų laiką, namų darbus geriau atlikti Lietuvoje, taip visą savo dėmesį galėsite skirti salos pažinimui.

Ką veikti su jau ūgtelėjusiais vaikais?

Asmeninio albumo nuotr./Madeiros gamtovaizdžiai užburia
Asmeninio albumo nuotr./Madeiros gamtovaizdžiai užburia

Kad ir kurioje Madeiros salos vietoje apsistotumėte, išsinuomavus automobilį, kone visos pramogos bus pasiekiamos gana lengvai, nes sala mažytė (plotas 741 km², ilgis 57 km).

Iš vaikams tinkančių pramogų galima paminėti pažintį su banginiais ir delfinais, jodinėjimą žirgais, pasivažinėjimą traukinukais ar keltuvais.

Iš vietinių apžvalgos aikštelių atsiveria išskirtiniai peizažai su uolomis, dūžtančiomis vandenyno bangomis, egzotiška augmenija, bet vaikus labiau žavi stichija.

Skardaus jų juoko įprastai netrūksta Santa Kruze, Madeiros vandens parke. Jame dirba animatoriai ir gelbėtojai, tad mažųjų užimtumas ir saugumas bus užtikrintas.

Šiame parke yra daugybė baseinų, tinkančių įvairaus amžiaus vaikams, taip pat vandens čiuožyklų ir sūpynių.

Išalkus rasite kavinių, o panorėję atitrūksite nuo aktyvių kelionių, galėsite pasilepinti sveikatingumo komplekse.

Vietiniai rekomenduos užsukti ir į Funšalio miesto parką. Jis itin tinkamas vaikštynėms ir iškyloms, jame daug vaikų žaidimų aikštelių, galima palesinti tvenkiniuose plaukiojančius paukščius.

Taip pat yra žaidimų kambarys, kuriame vaikai, lydimi suaugusiųjų, gali piešti, žaisti ar skaityti.

Su atžalomis verta užsukti ir į Funšalio žaislų muziejų, kurio kolekcijoje apie 20 tūkst. nacionalinių ir tarptautinių žaislų nuo XIX a. pabaigos iki šių laikų: lėlių, žaislinių kareivėlių, miniatiūrų, automobilių ir kitų žaidimų. Ekspozicija paliks įspūdį ne tik mažiesiems keliautojams, bet ir jų tėvams.

Na, o jei atžalos jau ūgtelėję ir tvirtai laikosi ant savo kojų, verta išmėginti Funšalyje esantį leidimąsi nuo kalno specialiomis rogutėmis.

Ne mažiau ūgtelėjusiems vaikams (idealu 12-13 m.) turėtų patikti ir vaikštynės urvais. Teigiamų emocijų ir patirčių lavina garantuota.

Apie vietinių simpatijas kūdikiams

Asmeninio albumo nuotr./Madeira - keliaujančių su vaikais šalis
Asmeninio albumo nuotr./Madeira - keliaujančių su vaikais šalis

Jei lankėtės Italijoje, daugiau mažiau žinote, ko tikėtis ir iš vietinių Madeiros salos gyventojų, kai kalba pasisuka apie kūdikius.

Vietiniai juos dievina, tad, būkite tikri, malonaus dėmesio mažyliams ir čia nepristigsite.

Eidami pro šalį jus šnekins ir padavėjai, ir salos senbuviai. Taigi, daug malonaus dėmesio keliaujantiems su vaikais garantuota.

Apie kulinarines patirtis

Madeiros sala ne ta vieta, kur reiktų ieškoti gastronominių patirčių, bet čia verta pasimėgauti jūros gėrybėmis, vietinių žvejų sugautu laimikiu, turguje gausu prisirpusių vaisių ir europiečiams ne tokių jau įprastų jų hibridų (dragon fruit), na, o jei vilioja restoraninis maistas, rekomendacijų geriausia ieškoti internete.

Tiesa, vaisius, kaip ir jų pardavėjus, reikėtų atsirinkinėti apdairiai, mat, dalį jų turgaus prekeiviai, įsigudrinę pasaldyti cukrumi. Taigi dalis jų tokie saldūs, kad tiesiog nevalgomi. Patarimas būtų tiesiog neskubėti pirkti prieš tai neištestavus.

Orų spektras: kaitrą keičia pūga

Asmeninio albumo nuotr./Amžinasis Madeiros pavasaris
Asmeninio albumo nuotr./Amžinasis Madeiros pavasaris

Ištisus metus žaliuojančioje ir žydinčioje saloje patirsite visus keturis metų laikus, todėl čia atvykti reiktų su tinkama apranga ir kremu nuo saulės.

Jei šiaurinėje salos dalyje mėgausitės gaiviais +12 laipsnių orais, tuo pat metu pietinėje jos dalyje patirsite +30, o kalno viršūnėje galite papulti ir į pūgą.

Kontrastų daug, tad kuprinėje tikrai pravers tinkami drabužiai (šiltesni ir plonesni, aktyviai veiklai ir žygiams tinkantys, neperšlampantys drėgnoms ir kalnuotoms vietoms).

Nors Madeiros salą pažinti ir ja grožėtis itin patogu keliaujant automobiliu, tam tikrose atkarpose, pvz.: kalnų viršūnėse neapsieisite be kelionės pėsčiomis.

Ne veltui Madeira praminta keliautojų sala! Tad ne mažesnis dėmesys turėtų atitekti patogiai avalynei, galingesniam automobiliui, na, ir fiziniam pasirengimui.

„Portugalijos saloje teko matyti ne vieną keliautojų ekipažą, mažu automobiliuku neįveikusių aukštesnio kalno, todėl, kad išsinuomotam automobiliui nepakako jėgos.

Tad rinkdamiesi automobilį, pirmenybę teikite galingesnei transporto priemonei, netaupykite”, – pataria vilnietis O.Kaveckas, Madeiros saloje atostogavęs su dešimties mėnesiu sūnumi ir žmona.

Apie paslaptis, kad skrydis neprailgtų

Sutikite, 5 ar 6 valandos lėktuve su mažamečiu nėra labiausiai įkvepianti patirtis nei tėvams, nei aplinkiniams.

Nebent būsite tinkamai pasirengę, o taip nutiks, jei pasirūpinsite prieš skrydį vaikui dar nematytais žaislais ir juos įteiksite, kai niekas kitas nebeveiks. Taip nuskrisite ne tik be verksmų, bet dar ir su naujais atžalos įspūdžiais.

O laikas su mažamečiu prie vandenyno, būkite tikri, neprailgs, garsai jį relaksuos ir visi miegosite daug geriau nei namuose.

„Novaturas” primena, kad noras keliauti žmogui įgimtas, tereikia pažadinti po žiemos apsnūdusį atostogeną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius