-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 01

Augalai interjere

Visos mes kada nors kam nors pribręstame: didžiajai meilei, motinystei, saviems namams... Žiūrėk, ateina laikas ir augalams. Jei dar niekada neteko savarankiškai prižiūrėti kambarinių augalų, pačiai vienai pirkti jų savo namams, patarsime, kaip tai daryti.
Augalai interjere
Augalai / Fotolia nuotr.

1. Rinkitės atidžiai

Vazoninį augalą geriau pirkti ne didžiuosiuose prekybos centruose, o specializuotose gėlių parduotuvėse, kur savo sritį išmanantys darbuotojai gali patarti, kaip jį prižiūrėti.

Geriau nepirk didelio ir brangaus augalo – rinkitės mažesnį, taigi ir pigesnį. Ir šis, gerai prižiūrimas, netrukus užaugs, o jei nepasiseks, būsite patyrusi mažesnį piniginį nuostolį. Be to, jaunesnis augalas lengviau prisitaiko naujoje aplinkoje.

Pirkite tik tvirtą, sveiką augalą. Nesirinkite tokio, kurio lapai dėmėti, apraizgyti smulkių voratinklių, susiraitę, pageltę, jei ant augalo ar žemių matyti kenkėjų.

2. Įvertinkite augalo reiklumą priežiūrai

Kuo augalas nereiklesnis, tuo jį lengviau prižiūrėti. Jei savo namuose norite kuo daugiau žalumos, tačiau apie gėlininkystę išmanote nedaug, sunkiai prižiūrimų, reikalaujančių ypatingos priežiūros augalų geriau atsisakykite.

Štai penkių pačių nereikliausių kambarinių augalų sąrašiukas:

  • • chlorofitas puikiai jaučiasi pavėsyje, dėl storų savo šaknų ilgai tveria nelaistomas, kenkėjai jo nemėgsta, o ir temperatūrų kaita jam nė motais.
  • • Sansevjera (karduotė) taip pat gali augti kone prieblandoje, todėl puikiai tiks, jei žalumos namuose norisi ne tik prie lango. Neblogai toleruoja sausą, ištisus metus šiltą orą, taip pat penkiolikos laipsnių vėsą – tik šiuo atveju nereikia perlaistyti.
  • • Aspidistra, dar vadinama komodų gėle; jos taip pat visiškai nebūtina statyti prie lango. Vienodai gerai auga ir šilumoje, ir vėsoje. Jos nepalaužia nei dulkėtas ir sausas oras, nei skersvėjai.
  • • Nolina ištvers net mėnesį trunkantį nelaistymą, sausą orą. Geriausia vieta jai – pietinė palangė, tačiau augs ir ant kitų. Tik kambarys tegul būna šiltas.
  • • Zamiokulką, arba pinigų medį gali auginti nors ir spintoje. Bet toleruoja ir saulės šviesą. Vandens jam reikia nedaug. Net jei kokį mėnesį visai pamiršite palaistyti, irgi nieko tokio – stoiškai ištvers. Užtat būti perlaistomas šis augalas labai nemėgsta.

3. Išrinkite augalui vietą pagal jo šviesos poreikį

Augalas namuose puikiai jaučiasi ir nepriekaištingai auga tik ten, kur gauna tiek šviesos, kiek jam reikia. Jei jūsų įsigytasis itin reiklus šviesai, raskite jam vietos ant pietinės palangės (tik prieš tai pasidomėkite, kaip jis reaguoja ir kaip ilgai tveria tiesioginius saulės spindulius).

  • • Šviesą mėgstantys augalai: smulkialapiai fikusai, melsvosios pasifloros, krotonai, trijuostės sansevjeros, nolinos.
  • • Pavėsį pakenčiantys augalai: aspidistros, zamiokulkai (pinigų medžiai), vėzdūnės, aglaonemos, kvapiosios dracenos, marantos.

Jei tik turite galimybę, pavasarį, praėjus šalnų pavojui, kambarinius augalus išneškite į lauką – dauguma jų geriau auga būtent ten, ne patalpoje. Tik nepamirškite, kad nemažai kambarinių augalų nepakantūs ilgai plieskiančiai saulei ir skersvėjams.

Dar vienas dalykas, į kurį svarbu atsižvelgti, yra tai, kad nemažai augalų žydi ir būna itin vešlūs tik tada, jei pailsi, t. y. jei peržydėję kurį laiką praleidžia padėti į vėsesnę, tamsesnę patalpą. Jei žinote, kad tingėsite nešioti augalus iš vienos vietos į kitą, geriau tokios ypatingos priežiūros reikalaujančių augalų neįsigykite (pvz., kalankių, ciklamenų, azalijų).

4. Pasidomėkite, ar augalas labiau mėgsta šilumą, ar vėsą

Dauguma iš tropikų kilusių augalų pageidauja daug šilumos, subtropikų augalams jos taip pat reikia, bet šiek tiek mažiau. O yra tokių kambarinių augalų, kuriems labiausiai patinka vėsus oras.

Agavos, kolokazijos, vėzdūnės, kalėdiniai kaktusai, amariliai, dracenos, paparčiai, tradenskancijos – augalai, tinkantys šiltiems kambariams. O štai alijošiai, lauramedžiai, kininės rožės, fikusai, ciklamenai, araukarijos, pelargonijos – vėsesniems.

Kai kuriems augalams žiemą reikia žemesnės temperatūros (apie 10-12°С) – pvz., kaktusams ir kitiems sukulentams, azalijoms, svogūniniams augalams. Šiuo metų laiku statykite juos pačioje vėsiausioje namų vietoje, ten, kur gerai cirkuliuoja oras.

Žiemą nelaikykite augalų pernelyg arti radiatorių – sudžius šaknys; susisuks, pradės kristi lapai. Dėl tos pačios priežasties virtuvėje laikomus augalus statykite kuo toliau nuo viryklės.

5. Jei reikia, augalus papildomai drėkinkite

Dažniausiai mūsų namuose drėgmės visuose kambariuose vienodai mažai. Drėgniau virtuvėje, vonioje. Pastarojoje vazoninius augalus retai kas augina, vien jau dėl to, kad čia retai patenka natūrali šviesa. Todėl drėgmę mėgstančius augalus dažniau įkurdiname virtuvėje. Nors ir čia pačius kaprizingiausius gali prireikti drėkinti papildomai.

Tokių augalų ypatingieji poreikiai patenkinami įvairiai. Galima įsigyti oro drėkintuvą, augalą nuolat purkšti, vazoną statyti į drėkinimo indą arba padėklą su akmenėliais ir vandeniu, kuris po truputėlį garuodamas skleidžia drėgmę. Beje, puiki išeitis – nedidelis fontanėlis namuose, suteikiantis džiaugsmo ir grožio mums bei naudingas augalams, nepakenčiantiems sauso oro.

Drėgmę mėgsta difenbachijos, alokazijos, anturiai, fitonijos, krotonai.

Sausą orą toleruoja pelargonijos, bilbergijos, oleandrai, palmės, chlorofitai, kaktusai ir kiti sukulentai. Tad jei  neketinate gaišti laiko papildomai drėkindama, rinkitės šiuos.

Virtuvėje gerai auga begonijos, balzaminai, chlorofitai, skindapai, tradeskantės, pelargonijos, įvairios svogūninės gėlės, primulės, ir žinoma, prieskoniniai žalumynai. 

6. Nepirkite per didelio augalo

Žaliojo augintinio dydis turėtų atitikti kambario erdvę. Kitaip tariant, dideliems augalams labiau tinka didesnės patalpos, tokios, kuriose daug šviesos, gerai cirkuliuoja oras. Taip ir augalui geriau, ir interjeras puošnesnis – juk didelėje patalpoje daugybė mažų vazonėlių gali atrodyti juokingai...

Didelius vazonus statykite svetainėje, hole arba erdviame miegamajame. Tik pastarajame kambarinių augalų neturėtų būti daug. Manoma, kad augalų lapų išskiriamos medžiagos, drėgmė gali blogai sklaidytis, netgi sukelti nemigą, prastą savijautą.

Mažyčiai vazonai su neaukštais augalais geriau atrodys ant siaurų palangių ir nedidelėse patalpose – tarkime, virtuvėje, vaikų kambaryje.

7. Prieš pirkdama, gerai apmąstykite vietą augalui

Dar prieš įsigydama kambarinę gėlę, ypač jei ji didelė, įsodinta į platų vazoną, išmatuokite tą vietą, kurioje žadate augalą statyti.

Tarkime, ketinate kambarinį augalą pastatyti ant palangės. Bet ar jis tikrai ten tilps – ar nebus per aukštas, ar netrukdys užtraukti užuolaidų, ar vazonas nebus platesnis už palangę? Statydama gėles prie lango, pagalvokite, ar jų nenuvers, neapgrauš katinas, neužsivers ant savęs vaikas.

Jei augalas svyrantis, apsvarstykite, ar pakabintas netrukdys vaikščioti. Juk nereikia priminti, kad augalai laikui bėgant auga, plečiasi.

O svarbiausia – būkite itin apdairi dideliais ar svyrančiais kambariniais augalais puošdama vaikų kambarį – vaikai smalsūs, mėgsta siausti, todėl pasirūpinkite, kad nesusižeistų užkliudę augalą ar nuvertę vazoną.

8. Išrinkite vietą, kurioje augalas atrodys gražiausiai

Priklausomai nuo to, kaip kambarinis augalas atrodo, jį galima statyti vieną arba kartu su kitais. Jei augalas gražus, traukia žvilgsnį, geriausiai atrodys stovėdamas pats sau vienas. Jei nedidukas, nežymus, geriau statykite jį šalia kitų, savo namuose sukurdama žalumos salelę.

9. Naudokitės kambarinių augalų teikiama nauda

Naminiai augalai patalpas puošia, suteikia joms jaukumo, ramina žmones. Jie drėkina orą, gamina mums taip reikalingą deguonį, mažina dulkių, slopina garsus. Be to, naminiai augalai geba iš oro išvalyti kenksmingas medžiagas.

Visų naudingiausi augalai: bambliuotosios palmikės, aglaonemos, paprastosios gebenės, gerberos, dracenos, trijuostės sansevjeros, kuokštiniai chlorofitai, plunksniniai sukiliai, vėzdūnės.

Citrinmedžiai, lauramedžiai ir fikusai naikina grybelius; tai aktualu, jei patalpose pernelyg drėgna.

Verta nepamiršti, kad kai kurie gėlių skleidžiami aromatai palankiai veikia nervų sistemą. Pelargonijos malšina galvos skausmą, šalina nuovargį, citrusų kvapas gerina nuotaiką, stiprina imunitetą, mėtų – suaktyvina smegenų veiklą, padeda atsikratyti slogių minčių.

10. Saugokitės nuodingų ar kenksmingų augalų

Kai kurių kambarinių augalų verčiau neuostyti, nes jie gali sukelti alergiją, kitų geriau neliesti, nes gali sudirginti odą, o kai kurių negalima dėti į burną, nes apsinuodysi.

Fikusai, puošniosios karpažolės, kiauliauogės (jų uogos), difenbachijos, krotonai, filodendrai, aronai, trijuostės sansevjeros, dracenos, oleandrai, kalijos, anturiai, monsteros, alokazijos – tikrai nuodingos. Jei vaikas paragaus jų, veikiausiai atsidurs ligoninėje. Naminiam gyvūnėliui, galimas daiktas, pasibaigs visai liūdnai. Šių visų augalų sultys, užtiškusios ant odos, gali ją sudirginti, sukelti alergiją. Palietus šiuos augalus, jokiu būdu negalima liesti akių. Persodinti juos reikėtų su pirštinėmis, vėliau gerai nusiplauti rankas.

Kai kuriems žmonėms alergiją sukelia vaškuolių žiedų nektaras, paparčių skleidžiamos sporos. Yra žmonių, kuriuos alergizuoja pelargonijų kvapas.

Jei manote, kad kambarinis augalas gali sukelti pavojų jūsų šeimos nariams ar auginamiems gyvūnams, gal geriau jo visai neįsigykite. Arba pastatykite nepasiekiamoje vietoje, ypač jei namuose yra mažų vaikų.

Jei per kelias dienas pastebėsite, kad įsigytas augalas nepalankiai veikia jūsų ar kitų namiškių sveikatą, suraskite jam kitus namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius