-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 11

Augalų trąšos iš virtuvės

Cheminės trąšos ne tik augalams padeda augti, bet turi ir aplinkai įvairaus šalutinio poveikio. O juk puikiausiomis trąšomis gali tapti įvairūs virtuvės produktai ar netgi atliekos, kurias įprastai išpilame į kriauklę ar išmetame lauk. Taigi – kviečiame pasidomėti.
Sodinukai
Sodinukai / Fotolia nuotr.

Daržovių nuovirai. Vanduo, likęs išvirus morkas, bulves, burokėlius, salierus, – itin veiksminga lauko ir kambarinių augalų mineralinė trąša (joje gausu magnio, sieros, kalio, fosforo). Daržovių nuoviro (jis turi būti nesūdytas ir vėsus!) nereikia skiesti, gėles juo galite pagirdyti porą sykių per savaitę.

Kavos tirščiai. Ši organinė medžiaga irdama išskiria augalams naudingų maisto medžiagų, išpurena dirvos paviršių – dėl to jis tampa laidesnis deguoniui. Drėgnus kavos tirščius (kas 2–3 savaites) sumaišykite su viršutiniu žemės, kurioje veši augalas, sluoksniu.

Kiaušinių lukštai. Tai ne tik kalcio, bet ir geležies, kobalto, cinko, mangano, jodo, vario šaltinis. Maistingą vandenį tinka ruošti tiek iš virtų, tiek iš žalių kiaušinių lukštų: pasmulkintus užpilkite šaltu vandeniu, kelias dienas palaikykite, perkoškite ir... į laistytuvą! Yra dar vienas būdas: iš kiaušinių lukštų atsargiai išlupkite plėvelę, šiek tiek padžiovinkite juos orkaitėje ir sumalkite. Maišykite su vandeniu (5 l vandens imkite 3 šaukštus miltelių) ir naudokite pagal paskirtį.

Jūros kopūstų vanduo. Labiausiai juo tinka tręšti gėles per lapus – jos įsisavina itin daug mineralų, augalas tampa atsparus įvairioms ligoms, kenkėjams. 5 šaukštus džiovintų jūros kopūstų užpilkite 5 l šalto vandens ir palikite, kol išbrinks. Perkošta ištrauka palaistykite gėles, o iš išbrinkusių jūros kopūstų paruoškite maistingas salotas.

Svogūnų lukštų nuoviras. Ne tik prisotina augalus gyvybiškai svarbių mikroelementų, bet ir sunaikina patogeninę mikroflorą dirvoje, stabdo bakterijų dauginimąsi. Tris saujas svogūnų lukštų užpilkite 2 l vandens, 10 min. virkite ant silpnos ugnies ir palikite per naktį. Perkošusi atskieskite šaltu vandeniu santykiu 1 : 2.

Medžių pelenų neleiskite pavėjui...

Tai gėlėms ir daržovėms labai naudinga organinė kalkinė trąša. Jos įterpus į rūgštų dirvožemį, augalai geriau aprūpinami kalciu ir magniu, susidaro palankios sąlygos įsisavinti fosforą ir kalį.

Pasak dirvožemio priežiūros specialistų, vertingiausi yra chemiškai neapdorotų lapuočių (ypač beržų) pelenai, kiek mažiau mineralų turi pušys, eglės. Kaip teisingai tręšti gėles pelenais? Pirmiausia juos perpus sumaišykite su durpėmis ir 8–10 cm įterpkite į žemę aplink augalų stiebus.

Atkreipkite dėmesį!

* Pelenai augalų šaknis apsaugo nuo puvinio.

* Gerų trąšų pagaminsite iš sudžiūvusių bulvienojų, ajerų, saulėgrąžų stiebų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius