-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 06 28

Be samanų ir pageltusių plotų: kaip džiaugtis tobula veja? Pataria tinklaraštininkė

Žalia pievelė kviečia perbėgti ją basomis kojomis, tačiau ne visiems pasiseka sukurti būtent tokią – ryškiai žalią, minkštą ir vešlią. Kaip užsiauginti savo svajonių veją?
Pjaunama pievelė
Pjaunama pievelė / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Namas Pieva

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, jog veją galima įsirengti bet kuriuo šiltuoju metų laiku, tačiau norint gero rezultato būtina užtikrinti laistymą ir drėgmę, ką padaryti sausringu metu gali būti sudėtinga.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Kalbėdama apie žemės paruošimą vejos sėjai, Lina sako, kad ne visada reikia atsivežti žemių papildomai, jeigu natūraliai esantis dirvožemis yra derlingas.

„Tačiau, jeigu dirvožemis laidus, smėlingas, tuomet gali būti problema, kad labai greit išsiplaus maisto medžiagos, nubėgs vanduo, reikės dažniau laistyti ir tręšti, tokiu atveju tik išlošime pagerinę dirvožemio struktūrą. Jeigu dirvožemis molingas, tuomet vejai bus labai sunku augti. Pastaruoju atveju galima esamą dirvožemį permaišyti su žvyru, kompostu arba durpe, arba tiesiog užvežti naujo augalinio sluoksnio“, - sako tinklaraštininkė.

Pasak jos, daug kas priklauso ir nuo žemės ploto, nes kuo jis mažesnis, tuo jį lengviau tinkamai paruošti.

Kaip išgelbėti pievelę?

„Jeigu pievelė yra nedekoratyvi, tačiau pats žemės gruntas gana lygus, nėra didelių duobių, tai pirmas būdas išgelbėti pievelę yra tręšimas, laistymas ir dažnas šienavimas. Šienavimas nepatinka daugeliui piktžolių, todėl mes sukuriame tokias sąlygas, dėl kurių šios išnyksta.

Veją sudaro ne vienos rūšies, bet kelių žolės rūšių rinkinys. Vienos iš jų mažiau atsparios mindymui ir pjovimui, o kitos labiau, todėl dažnai pjaudami mes galime keisti žolių sudėti vejoje. Tad kuo daugiau šienausime, tuo daugiau augs siauralapių dekoratyvių žolių, o veja tik gražės“, – sako tinklaraštininkė.

Tam reikia kantrybės ir laiko, tačiau tai ganėtinai nemokamas būdas džiaugtis dailia pieva.

Jeigu norime greito rezultato

„Jeigu nenorime laukti, tuomet turime atsėti išplikusius žolės plotus. Atsėjus reikia neskubėti pjauti – kol nauja žolė dygsta, senoji laikinai yra nešienaujama.

Kaip greitai sulauksite rezultato? Viskas priklauso nuo sėklų. Tarkime, svidrė suaugs labai greitai, tačiau ji yra ne itin atspari žiemojimui. Todėl rezultatas gali būti greitas, tačiau vėliau teks ją iš naujo atsėti. Žolių mišinyje būna ir pievinės miglės, kuri želia labai lėtai, ir reikia palaukti, turėti kantrybės, tačiau ji yra labai dekoratyvi, puikiai pakenčia žiemos šalčius, pievelė atrodo gražiai. Vien tik jos sėklomis užsėti netinka, nes tuomet piktžolės bus greitesnės ir nustelbs naujai augančią veją.

Vida Press nuotr./Žalia pievelė
Vida Press nuotr./Žalia pievelė

Tik apsėtą veją galime uždengti balta agroplėvele, jeigu plotas nėra didelis.Tai padės išsaugoti drėgmę, vėjas neišpūs sėklų, paukščiai jų neišnešios, o esant didesnėms liūtims, sėklos nesuplauks į vieną kraštą“, – sako Lina.

Kaip dažnai laistyti ir išgelbėti nuo sausros?

„Ką tik pasėta veja turėtų būti nuolatos drėgna, o jau suaugusią veją reiktų laistyti pagal situaciją, pavyzdžiui, smėlingame dirvožemyje reikės laistyti dažniau, jeigu veja pavėsyje, jai nuo to geriau, drėgmė išlieka ilgiau. Laistant svarbu, kad žemė būtų gerai sudrėkinta“, – sako L.Liubertaitė.

Sausros nukankintos pievelės pirmoji pagalba – laistymas, o labiausiai išloš tie, kurie turi automatines laistymo sistemas. O jeigu laistome patys, geriausia šiuo darbu užsiimti ryte arba vakare.

Samanos pievoje – už ar prieš?

„Vejos žolė visada nugalės samanas, jeigu tik ji bus tvirta, stipri, sveika. Kai pievelė nusilpsta, jai trūksta tam tikrų medžiagų, atsiranda tušti vejos plotai, o kadangi gamtoje nebūna plikos vietos, samanos mielai apsigyvena tuose tuščiuose plotuose“, – pasakoja Lina.

Vida Press nuotr./Samanos pievelėje
Vida Press nuotr./Samanos pievelėje

Samanos auga ten, kur beveik neauga niekas kitas, joms nebūtina nei derlinga žemė, nei geros sąlygos, kvėpuojanti, turtinga dirva. Štai kodėl jos veši bet kur. Ką galime padaryti? L.Liubertaitė sako, kad pirmiausia, norėdami atsikratyti samanų, mes turime sustiprinti veją.

Vejos šaknys yra paviršiuje, vadinasi, jos negali pasiimti maisto medžiagų ir drėgmės iš gilesnių sluoksnių. Štai kodėl vejai reikia, kad dirvos paviršiuje būtų joms reikalingų medžiagų. Jeigu kepina saulė – drėgmė greitai išgaruoja, žolė pradeda skursti ir džiūti, ir pan. Trumpai tariant, pievelei būtina priežiūra, drėgmė ir maisto medžiagos, kad ji būtų vešli ir stipri.

Pasak Linos, pats paprasčiausias būdas išvengti samanų yra dažnas žolės tręšimas, šienavimas, kadangi tai skatina augimą, tankesnės velėnos susiformavimą, tad samanoms paprasčiausiai nebelieka vietos.

O gal samanas palikti?

„Galite į samanas paprasčiausiai nekreipti dėmesio – tai natūralus gamtos dalykas, kuris nekenkia, o ir vaikščioti ant jų minkšta. Jeigu veja pavėsyje, tai natūralu, kad samanų bus visada. Net jeigu pasėjote veją su žolių sėklomis, kurios yra skirtos auginti pusiau šešėlyje, augti pievelei vis tiek bus sudėtingiau. Todėl jeigu samanos nesikerta su jūsų estetiniu skoniu, požiūriu, tai paprasčiausias būdas yra susidraugauti su samanomis ir nesukti galvos, kad jos auga kartu su žolėmis“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Ką dar verta žinoti apie veją pavėsyje ir samanas? Apie tai ir dar daugiau galite išvysti vaizdo įraše.

VIDEO: Veja pavėsyje: kodėl atsiranda samanos, ir kaip išlaikyti veją gražią

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius