Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Botanikė: nors ir grasoma baudomis, lietuviai šį miško augalą neša kaip nešę

„Juos neša, kaip ir nešę, na, ir bobutės turgeliuose jais vis dar prekiauja. Kadangi visžalis augalas, daug kas mato kaip šventinio stalo dekorą. Negąsdina žmonių nė numatytos baudos, nors gal apie jas ne visi žino?“, – svarstė Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyr. specialistė, botanikė Renata Ulinskienė.
Pataisai
Pataisai / „Šviesos“ nuotr.

15min pašnekovė priminė, kad visų rūšių pataisai Lietuvoje yra įtraukti į apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą.

Tad, kaip jau supratote, juos draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir jais prekiauti. Taip besielgdami galite gauti nemenką baudą.

Deja, paprotys per didžiausias metų šventes, o taip pat ir Velykas, jais dekoruoti lėkštes, kur įprastai sudedami velykiniai margučiai, lydi lietuvius nuo seniausių laikų.

Tautiečiams žalia bruknės ar kadagio šakelė simbolizuoja amžinybę, tvirtumą ir stiprumą.

Pokalbininkės teigimu, Lietuvoje auga šešių rūšių pataisai ir visi jie saugomi. Kol sudygs šio augalo sporos, laukti reikia net septynerius metus, todėl labai svarbu užtikrinti jų apsaugą.

R. Ulinskienė mini, kad anksčiau pataisų sporos naudotos fejerverkams gaminti, senovinėse fotografinėse blykstėse, juvelyrikoje liejimo formoms apibarstyti, o ir dabar vaistinėse jų galima įsigyti odos raukšlių iššutimams gydyti.

Ūglių nuoviru liaudies medicinoje buvo gydomos inkstų, šlapimo pūslės ir skrandžio ligos bei alkoholizmas.

Tiesa, šis augalas toksiškas, todėl jo valgyti ar ruošti arbatą nereikėtų.

„Pataisai – ir vieni seniausių augalų žemėje. Jų pirmtakai klestėjo prieš 360 – 300 mln. metų.

Įprastai pataisas užauga per 20 – 30metų, sporos dygsta lėtai, o augalą išrovus, kitas toje pačioje vietoje gali niekad ir nebeužaugti. Augti mėgsta jie drėgnuose spygliuočių ir mišriuosiuose miškuose“, – patikino biologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius