Daugiau straipsnių

Kovos su alergijomis būdai, apie kuriuos galbūt nepagalvojote - kaip sau padėti?

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Laukiame vasaros dėl saulėtų dienų ir žalumos, tačiau šis sezonas palankus ne vien tam – kartu didėja ir oro užterštumas, mat dėl karšto ir sauso klimato oras, kuriuo kvėpuojame, prisipildo taršių dalelių. Vasara ypač apsunksta žmonėms, kenčiantiems nuo alergijų. Bet ar žinojote, kad patalpų oro tarša gali būti netgi didesnė nei gatvėse ir lauke? IKEA interjero dizainerė pataria, kaip ją sumažinti.

Būdai palengvinti alergijas namuose

„Dažnai nuvertiname oro taršos pavojų, nes plika akimi jis tiesiog nematomas. Įprasta klaidingai manyti, kad oro tarša aktuali tik būnant lauke, o grįžę į namus esame saugūs. Deja, net ir tokie nereikšmingi kasdieniai veiksmai, kaip skrebučio sudeginimas, oro užterštumu gali prilygti stovėjimui judrioje gatvėje. Patalpų orą gali užteršti ne tik oras iš lauko, bet ir namuose naudojamos cheminės medžiagos, kasdienė veikla (maisto gaminimas, valymas), pelėsis ir kita“, – vardija IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Morta Bučinskienė.

Manoma, kad labiausiai žmonių sveikatai kenkia patalpų orą teršiančios įkvepiamos kietosios dalelės (KD), kurios išsiskiria, gaminant maistą, kūrenant atvirus židinius ir purškiant aerozolius, arba gali patekti į vidų su užterštu lauko oru.

IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose
IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose

Kaip palaikyti namų oro švarą?

Laimei, keli paprasti pokyčiai namuose ir šiuolaikinės technologijos gali sumažinti oro, kuriuo kvėpuojame, taršą. Tai itin aktualu turintiems alergijų ar sergantiems kvėpavimo takų ligomis. IKEA interjero dizainerė dalijasi praktiškais patarimais ir pristato sprendimus, kuriems šiuo metu IKEA prekybos vietose taikoma nauja žemesnė kaina. Siekdama savo prekes padaryti prieinamas daugeliui, gegužės viduryje bendrovė jau antrą kartą šiais metais sumažino kainas.

  • Stebėkite namų oro kokybę. Vienas pirmųjų žingsnių norint pagerinti namų oro kokybę – pradėti ją stebėti. Interjero dizainerė siūlo įsigyti matuoklį, leidžiantį sekti patalpų oro pokyčius. Puikus pavyzdys – oro kokybės matuoklis VINDRIKTNING, kainuojantis vos 14,99 Eur. Jame įtaisyta lemputė oro kokybę nurodo spalviniu signalu: žalia spalva (gera), geltona spalva (patenkinama) ir raudona spalva (prasta). Šį matuoklį rekomenduojama derinti su oro valytuvu FÖRNUFTIG.
IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose
IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose
  • Naudokite oro valytuvą. Jei gyvenate labai užterštoje vietovėje, verta įsigyti prietaisą orui valyti. Oro valytuvams FÖRNUFTIG šiuo metu taikoma nauja žemesnė kaina (nuo 59,99 Eur). Juose įtaisytas dalelių filtras surenka maždaug 99,5 proc. mažesniųjų ore skendinčių dalelių, dulkių ir žiedadulkių. O dujų filtras pašalina iš namų oro įvairius lakiuosius teršalus, dūmus, maisto ir kitus nemalonius kvapus.
  • Palaikykite švarą. „Kad oras namuose būtų švarus, pirmiausia būtina pasirūpinti pačių namų švara. Atraskite vietą daiktams, kad ant paviršių nesikauptų dulkės, reguliariai siurbkite kilimus, kuriuose užsilieka teršalai, o dulkes valykite drėgna šluoste“, – pataria M.Bučinskienė.
  • Rinkitės švelnias valymo priemones. Interjero dizainerė ragina rinktis valiklius, kurių sudėtyje nėra agresyvių cheminių medžiagų ir kvėpiklių. Nenaudokite per stiprių valymo priemonių: kasdieniam valymui užtenka švelnaus valiklio, o stipresnius palikite tik sunkiai įveikiamoms ir įsisenėjusioms dėmėms. Cheminius valiklius iš parduotuvės galima pakeisti natūraliais, pačių pasigamintais namuose. Tačiau bet kuriuo atveju, valant namus, rekomenduojama kartu juos ir išvėdinti.
  • Gamindami nepamirškite įjungti gartraukio. „Kepant maistą ar naudojant skrudintuvą, išsiskiria orą teršiančios dalelės. Nesvarbu, verdate ar kepate, gamindami visada įjunkite gartraukį, o baigę išvėdinkite patalpą. Skrudindami duoną, skrudintuvą taip pat pastatykite tiesiai po gartraukiu. Jei gartraukio dar neturite, IKEA prekybos vietose jį galima įsigyti nuo 45 Eur. Renkantis buitinę techniką, svarbu atminti ir tai, kad indukcinės kaitlentės mažiau taršios už dujines“, – sako interjero specialistė.
  • Nelaikykite žvakių prie atviro lango. Žvakės ir židiniai kuria jaukią atmosferą, tačiau taip pat prisideda prie namų oro taršos. Kūrendami židinį, vėdinkite namus, kad viduje užsiliktų kuo mažiau dūmų ir suodžių. O užsidegę žvakių, laikykite jas atokiau nuo skersvėjų. Prie atvirų langų ar ventiliacijos angų degančios žvakės pradeda smilkti ir į orą išskiria daugiau kenksmingų dalelių.
  • Vėdinkite kambarius. Jei namai nėra labai užterštoje vietovėje, juos galima vėdinti praveriant langus. Patariama tai daryti naktį, kai oro kokybė lauke geriausia. O šaltuoju metų laiku patalpas vėdinkite intensyviai, bet trumpai. Pavyzdžiui, du kartus per dieną, ryte ir vakare, plačiai atverkite langus ir po kelių minučių vėl uždarykite.
IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose
IKEA nuotr./Būdai palengvinti alergijas namuose

IKEA ir toliau mažina kainas

Vadovaudamasi vizija kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui žmonių, gegužės viduryje IKEA jau antrą kartą šiais metais sumažino kainas šimtams asortimento prekių iš įvairių kategorijų: nuo sofų ir fotelių iki daiktų laikymo baldų ir interjero detalių. Pavyzdžiui, dantų šepetėlių indelis DRAGAN šiuo metu kainuoja 3,49 Eur (ankstesnė kaina – 4,99 Eur), veidrodis TRENSUM – 3,99 Eur (ankstesnė kaina – 6,99 Eur), vežimėlis RÅSKOG – 39,99 Eur (ankstesnė kaina – 49,99 Eur Eur), sieninis šviestuvas MÅNALG – 19,99 Eur (ankstesnė kaina – 29,99 Eur), kilimas TVERSTED – 89,99 Eur (ankstesnė kaina – 129 Eur).

Daugiau prekių už naują žemesnę kainą: https://www.ikea.lt/lt/nauja-zemesne-kaina