-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 04

Buto interjeras Kaune – 107 kv. metrai, alsuojantys tarpukario istorija

Architektė Dovilė visada svajojo gyventi miesto centre, todėl, kai tik netikėtai pamatė viename name parduodamą butą, iškart nusprendė jį įsigyti.
Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre / Lina ADi photography

Ir nors iš pradžių gyvenamoji erdvė nė iš tolo nepriminė svajonių būsto, viską atpirko dideli langai, pro juos patenkantys saulės spinduliai, aukštos lubos ir įdomi būsto istorija bei, žinoma, vieta. Kartu su vyru Artūru Dovilė savo namus sukūrė nuo... iki.

Namas, kuriame yra poros butas, – tarpukario laikų, 1933 m., statytas gydytojo. „Jame yra terasa, priklausanti visiems namo gyventojams, todėl kai atėjome apžiūrėti buto ir ją pamatėme, iškart susižavėjome. Apskritai skelbimą apie šiame name parduodamą butą pamatėme atsitiktinai – neieškojome nieko panašaus. Tačiau prisipažinsiu, kad svajojau gyventi būtent toje gatvėje – čia gimiau ir augau, čia gyveno ir mano močiutė. Man ši vieta buvo labai sava“, – pasakoja Dovilė.

Erdvus gydytojui priklausęs butas sovietmečiu buvo padalytas, todėl pora pirko du butus su bendrojo naudojimo patalpomis. Viename bute buvo du kambariai, per laiptinę buvo galima patekti į virtuvę ir vonią, kiti kambariai buvo užrakinti.

„Šis butas turėjo tris įėjimus – įėjimas į gydytojo kabinetą, šeimininkų įėjimas ir tarnų durys į virtuvę. Norėjome palikti tą trijų durų išplanavimo principą, – sakė pora. – Kai pirkome butą, jis atrodė prastai, viskas buvo labai apleista, todėl teko nemažai padirbėti. Sukurti tokius namus, kokie yra šiandien, reikėjo metų.

Patys po darbų vakare atvažiuodavome dirbti. Reikėjo keisti viską – nuo šildymo sistemos iki naujų grindų. Buvo labai daug šiukšlių, autentiški dalykai užmūryti, pavyzdžiui, įspūdingos dvivėrės durys, apkalti, apklijuoti lentelėmis. Daug kas buvo suniokota, tačiau labai džiaugiamės, kad pavyko kai kuriuos dalykus išsaugoti ir restauruoti“, – pasakoja architektė.

Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre

Buvo išsaugota drabužinė, šviestuvas, pasitinkantis erdviame koridoriuje, židinys miegamajame, dvivėrės durys, liko ir vienintelis autentiškas langas visame bute, dar laukiantis restauravimo, ir kitos detalės, – pavyzdžiui, radiatoriai, kurie atlieka tik dekoratyvinę funkciją. Pastarieji dėl reikalavimų tarpukario architektūros namams turėjo būti išsaugoti.

Ten, kur dabar yra vonia, anksčiau buvo net trys kambariai, kuriuose gyveno tarnai. Šeima labai norėjo, kad vonia būtų su langais ir kuo šviesesnė bei erdvesnė. Joje grindų apdailai pasirinko mozaikinį betoną, kuris dabar sugrįžta į madą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Asmeninio archyvo nuotr. /Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre

„Kadangi dirbu tokį darbą, žinojau, ko noriu ir kaip viskas turėtų atrodyti. Sukurtą interjerą pavadinčiau moderniu, kuris įkurdintas klasikinėje aplinkoje. Išsaugoti klasikiniai fragmentai, tačiau stengėmės viską daryti moderniai. Rinkdamiesi apdailos medžiagas galvojome apie paprastumą, švaros pojūtį, minimalizmą. Namuose vyrauja balta, pilka, juoda spalvos – norėjome, kad visuose kambariuose būtų išlaikytas toks akcentas“, – sako architektė.

Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre

Teko visiškai išlupti ir pakeisti grindis, nors iš pradžių šeima norėjo jas išsaugoti: „Pasirodė, kad po jomis buvo supiltas šlakas, kurį dengdavo popierius, o jis – visiškai sudūlėjęs, todėl pro grindų tarpus šlakas labai dulkėjo – supratome, kad taip negalėsime gyventi – išvežėme keturis konteinerius statybinių šiukšlių, o namuose viskas buvo juoda“, – prisimena Dovilė. Dabar namus puošia ąžuolinis parketas, kurio tipas toks pats, kaip ir originalus, kurį reikėjo išsaugoti tarpukario architektūros bute.

„Thonet“ kėdės, buvusios labai populiarios tarpukario metu, puikiai dera moderniame interjere ir erdviame valgomajame. Tai autentiškas palikimas – iš Dovilės močiutės buto, todėl pasakoja šeimos istoriją, turi svarbią emocinę reikšmę.

Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre

Virtuvė nuo svečių kambario atskirta ir sujungta tuo pačiu metu – paliktos dvi didelės angos. Kaip teigė Dovilė, „nebėra svarbu, kas madinga – patogumas ir gera erdvė yra svarbiausia“, paklausta apie tai, kas madingiau – bendra virtuvės ir svetainės erdvė ar visiškai izoliuota virtuvė.

Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre
Lina ADi photography/Atnaujintas 107 kv. m. butas Kauno centre

„Manau, mes atsidūrėme tinkamoje vietoje tinkamu metu ir mums beprotiškai pasisekė, kadangi tikrai nedaug namų su tokia puikia vieta – čia labai saulėta, šviesu, o mums būtent to ir norėjosi. Neturėjome minties gyventi naujos statybos moderniame daugiabutyje – čia turime kur kas daugiau komforto, prabangos, autentiškos dvasios“, – teigė pora.

Jūsų dėmesiui – butas prieš ir po remonto įspūdingoje galerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius