Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 19

Daržininko pradžiamokslis: kaip atrodo idealus daržas?

Susiruošę lysves apsėti ir apsodinti įvairiais augalais ir daržovėmis, dažniausiai pradedame laužyti galvą, nuo ko gi pradėti? Patyrusiems daržininkams tai yra menkas galvos skausmas, tačiau tiems, kurie pirmą kartą bando sukurti daržo pamatus, gali kilti nemažai įvairiausių klausimų. Taigi, nuo ko pradėti?..
Mergina darže
Mergina darže / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Daržas Daržovės

♦ Jei tvirtai apsisprendėte darbuotis darže, pirmiausia atsakingai pasvarstykite, kokio dydžio sklypeliu jums rūpintis bus patogiausia, juk savo augalams dėmesio turėsite skirti tikrai nemažai. Taip pat verta apmąstyti, kiek ir ką auginsite. Stenkitės mąstyti praktiškai: kokias daržoves labiausiai mėgstate, kokie realūs jūsų poreikiai ir pan.

 

♦ Jeigu daržo sklypas lygus ir yra aukštesniame lygyje, tuomet jo priežiūra dažniausiai nebūna labai sudėtinga. Į pietų pusę nukreiptas darželis greičiausiai pradžiugins ankstyvesniu derliumi, rytų ir vakarų pusė taip pat nėra prastas pasirinkimas, o štai šiaurinė pusė dažniausiai kenčia nuo saulės spindulių stygiaus, todėl stenkitės dairytis saulėtos ir gana atviros daržo erdvės.

 

♦ Specialistai rekomenduoja lysves formuoti į ilgį nuo šiaurės pietinės pusės link arba nuo šiaurės rytų pietvakarių link. Teigiama, kad taip išdėstytos lysvės gaus daugiausia saulės šviesos ir šilumos. Be to, netgi įrodyta, jog tai gali padėti jose augantiems augalams išvengti grybelinių ligų. Patogiausias daržo lysvių plotis – 80–100 cm, o takelių tarp jų – apie 30–40 cm.

 

♦ Pietinę pusę skirkite tokiems augalams, kurie labiau mėgsta šilumą: pupelėms, pomidorams, agurkams, o štai šiaurinė puikiai tiks ridikams, ropėms, griežčiams.

 

♦ Jeigu jūsų darželis yra nuožulnesnėje vietoje, žemumoje, pavasarį gali tekti padirbėti daugiau. Dirva ilgiau atitirps ir džius, o stiprus lietus gali pridaryti nemažai rūpesčių, t. y. daržo takeliai skęsti vandenyje. Taigi, tokiu atveju, įvertindami situaciją, formuokite kuo aukštesnes lysves, tarkime, 20–25 cm aukščio.

 

♦ Daržo „apšvietimą“ reguliuoti sudėtinga. Kaip teigia lietuvių liaudies išmintis: „Prieš vėją nepapūsi“, t. y. saulėtų dienų pas mus tikrai nėra tiek daug, kiek norėtųsi. Ką tuomet galime padaryti? Pirmiausia kontroliuoti, ką pasodinti arba ko atsisakyti, kad tai netrukdytų ir netemdytų mūsų darželio. Viso sklypo apsodinti medžiais neverta – geriausia skirti jiems vietos šiaurinėje pusėje, mat tada jie apsaugos daržo gėrybes nuo stipraus šiaurinio vėjo. Tam tinka ir serbentų bei agrastų krūmai, saulėgrąžos... O jei jūsų sklype jau auga įvairių medžių ir krūmų, neskubėkite jų kirsti. Jeigu matote, kad tai būtina, šiek tiek praretinkite.

 

♦ Apgalvokite, kaip laistysite savo augalėlius, nes ne visada pakanka vien lietaus. Na, nebent vasara būtų labai lietinga. Kopūstai, agurkai, pomidorai, paprikos, baklažanai itin mėgsta vandenį, tad jei reikės, būkite pasiruošę juos palaistyti.

 

♦ Specialistai teigia, kad tinkamiausias vanduo daržovėms laistyti turi būti vos pastovėjęs, nešaltas. Geriau jo pasiruošti iš anksčiau, tarkime, pripilti į didelę talpyklą ir palikti sušilti saulėje. Augalai, liejami lediniu vandeniu tiesiai iš žarnos, patiria didžiulį stresą! Kur kas geriau tik ežero, upelio vanduo, aišku, jei toks vandens telkinys yra netoliese.Galite surinkti ir lietaus vandenį.

 

♦ Sodindami daržoves atminkite, kad į tą pačią vietą geriau nesodinti tų pačių, t. y. keiskite vietą. Pavyzdžiui, labai reiklūs maistingosioms medžiagoms agurkai, moliūgai, pomidorai, cukinijos, salierai, paprikos. Vieną kartą per metus patręšti pakanka baklažanus, svogūnus, bulves, morkas, burokėlius, ridikus, salotas, kaliaropes, česnakus. Mažiausiai dėmesio reikalauja žirneliai, petražolės, pupelės, krapai, įvairūs prieskoniai.

 

♦ Taigi, atsižvelgdami į šiuos reikalavimus, padalykite sklypą pagal augalų poreikius. Vieną dalį skirkite daugiamečiams augalams, kuriuos reikia persodinti tik kas kelerius metus, antrą – reiklioms daržovėms, trečią – kultūroms, kurioms reikalinga vidutinė priežiūra, ir, galiausiai, ketvirtą – lengvai prižiūrimiems augalams.

 

♦ Tam, kad sulauktumėte puikaus derliaus ir leistumėte dirvai pailsėti, reiklias daržoves sodinkite ten, kur anksčiau augo didelio dėmesio nereikalaujančios; vidutinio reiklumo daržoves perkelkite į buvusį reiklių daržovių žemės lopinėlį; o nereiklias sodinkite ten, kur anksčiau augo augalai, kuriems buvo reikalinga vidutinė priežiūra.

 

♦ Planuodami sklypo apsodinimo darbus, nepamirškite palikti vietos ir komposto dėžei. Tam tinkamiausias pasirinkimas – sklypo galas, kur mažai saulės, pavėsis ir kur neverta tikėtis didelio derliaus. Kompostas – tai puiki organinė trąša!

Linkime sulaukti sėkmingo ir gausaus derliaus! Pačių užaugintos daržovės – pačios skaniausios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius