-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 17

Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą

Augalų ekstraktai nuo neatmenamų laikų buvo naudojami kaip antibakterinės, aktyvinančios ir savijautą gerinančios medžiagos, skirtos įvairioms ligoms gydyti, skausmui ir stresui mažinti. Šiandien, susidūrę su panašiomis problemomis, atsigręžiame į aromaterapiją ir pagalbos ieškome eterinių aliejų teikiamuose privalumuose. Apie tai, kuo eteriniai aliejai yra naudingi organizmui, kaip šie gali padėti atkurti ramybę ir palengvinti miegą, kaip tinkamai juos naudoti, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios natūralios kosmetikos ir aromaterapijos parduotuvės „BIOCOS academy“ vadove Dalia Nosevičiene ir visą natūralių eterinių aliejų mišinių liniją sukūrusiomis aromaterapijos praktikėmis Giedre Juozapavičiene ir Lina Vainauskiene.
Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą
Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą / Partnerio nuotr.

Eterinių aliejų mišiniai pasižymi stipresniu poveikiu

Pasak D.Nosevičienės, aromaterapija gali būti naudinga, kai norima išvalyti patalpų orą nuo virusų ir bakterijų, pagerinti bendrą savijautą, gydyti įvairias ligas, sumažinti stresą, kūno svorį, ji padeda siekti užsibrėžtų tikslų, harmonijos ir dvasinės ramybės.

„Eteriniai aliejai yra naudojami įvairiais gyvenimo momentais, jau tapo įprasta antivirusinius eterinius aliejus garinti namuose, darbovietėse keičiantis sezonams, užklupus peršalimo ligoms. Norėdami sukurti jaukią, romantišką atmosferą, lietuviai po truputį ima eteriniais aliejais kvėpinti namų erdves, jais keičia sintetinių ingredientų pagrindu pagamintus namų kvapus, kurie ne tik blokuoja uoslės receptorius, bet ir neigiamai paveikia mūsų organizmus“, – pasakoja D.Nosevičienė.

„Eteriniai aliejai sudaro didžiąją dalį mano namų vaistinėlės – arbatmedžio, levandų eteriniais aliejais dezinfekuojame žaizdas, niaulio, rozalinų eteriniais aliejais gydomės slogą, eukalipto garais mėgaujamės pirtyje, antivirusinis eterinių aliejų mišinys „Virus Stop“ yra nepakeičiamas peršalimo ligų sezonais“, – pasakoja specialistė.

Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą
Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą

Renkantis eterinius aliejus dėmesį D.Nosevičienė rekomenduoja atkreipti į jų mišinius. „Mišiniuose eteriniai aliejai papildo vienas kitą ir veikia sinergiškai, t.y. gali intensyviau paveikti emocijas, savijautą ir dvasinę sveikatą, negu pavieniai eteriniai aliejai. Pavyzdžiui, bergamotės ir levandos sinergija gali padėti užplūdus depresijai, nerimui“, – tikina pašnekovė. „Labai didžiuojuosi eterinių aliejų mišiniais, kuriuos sukūrė „BIOCOS academy“ aromaterapijos praktikės G.Juozapavičienė ir L.Vainauskienė. Mišiniai buvo kurti atsižvelgiant į klientų poreikius ir asmenines patirtis, nes aromaterapija biokosmetikos akademijos kolektyvą lydi jau daugelį metų ne tik darbinėje aplinkoje, bet ir asmeniniuose gyvenimuose. Mano mėgstamiausias eterinių aliejų mišinys yra „Atmintis“, kurį naudoju ruošdamasi paskaitoms, seminarams, kai gilinuosi į mokslinius tyrimus arba tiesiog tada, kai atrodo, kad galva visiškai nebeveikia. Mišinio sudėtyje esantys rozmarinų, kedrų ir kiti eteriniai aliejai skatina protinę veiklą, padeda susikaupti, išlaisvina kūrybiškumą. Abiturientams, ir studentams visuomet dovanoju šį mišinį prieš egzaminus“, – tikina specialistė.

Turi galią nuvyti liūdesį ir panaikinti įtampą

Pasak L.Vainauskienės, sukūrusios labiausiai „BIOCOS academy“ klientų pamėgtą eterinių aliejų mišinį „Sapnas“, eteriniai aliejai yra puiki išeitis kai norima nusiraminti ir lengviau užmigti, o tokio poveikio ieškantys dažniausiai renkasi klasikinius, daugumai pažįstamus levandų, bergamočių, pelargonijų eterinius aliejus. „Mažiau žinomas, tačiau aromaterapeutų labai vertinamas petitgreinų (karčiojo apelsinmedžio lapų) eterinis aliejus gali padėti įveikti liūdesį, vienatvę. Mandarinų, apelsinų aliejai padės nuvyti blogas mintis, atpalaiduos, sumažins nerimą ir įtampą. O tai juk yra pagrindinės priežastys, sukeliančios nemigą“, – pasakoja aromaterapijos praktikė.

Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą
Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą

Pasak G.Juozapavičienės, nervų sistemos pusiausvyrai atkurti ir spazmams atpalaiduoti naudojami eteriniai aliejai su didele esterių koncentracija. „Levandų eteriniame aliejuje randamas esteris linalyl acetatas sudaro daugiau nei 30% visų jame esančių medžiagų. Bergamotės eteriniame aliejuje esterio linalyl acetato yra apie 15%, o minėtame petitgreinų eteriniame aliejuje jo yra daugiau nei 50%“, – tikina pašnekovė. „Apelsinų, mandarinų aromatai suteikia mums džiaugsmą ir gerą nuotaiką, išsklaido melancholiją ir apatiją, nuveja liūdesį. Giedrės mėgstamiausias eterinių aliejų mišinys yra jos kurta „Harmonija“, padedanti rasti balansą tarp žmogaus emocijų ir jį supančios aplinkos. Pasak specialistės, tai ypatingai reikalinga šiuolaikinėje skubančioje, streso ir kitų dirgiklių kamuojamoje visuomenėje.

Gydomosiomis galiomis naudotis galima ne tik uodžiant

D.Nosevičienės teigimu, eterinių aliejų mišinius patogiausia naudoti šiuos garinant aromaterapinėse lempose ar difuzoriuose, tokiu būdu eterinių aliejų molekulės pasklinda po visą patalpą ir jomis mėgautis gali visi ten esantys žmonės. „Žinoma, eterinių aliejų mišinio galima įkvėpti ir tiesiai iš buteliuko – jis per uoslės organus patenka į kraują ir veikia emocijas ir mūsų savijautą“, – teigia pašnekovė.

Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą
Partnerio nuotr./Eterinių aliejų mišiniai – galimybė susikurti ramybę ir pagerinti miegą

„Kai eterinius aliejus norima naudoti masažams, įtrynimams ir kvėpinimuisi, juos reiktų skiesti su baziniu aliejumi (migdolų, sezamų, ar kt.). 10 lašų mišinio reikia įlašinti į 10 ml (du valgomuosius šaukštus) bazinio aliejaus“, – tikina „BIOCOS academy“ vadovė ir priduria, kad aromaterapija galima mėgautis ir vonioje, tik svarbu žinoti kelis esminius aspektus: eterinį aliejų į vonią reikia pilti jį praskiedus su kastilijos muilu – 10 lašų mišinio sulašinti į 10 ml kastilijos muilo. Nelašinkite mišinio tiesiai į vandenį, nes šis ne ištirps, o plūduriuos paviršiuje, todėl gali sudirginti odą“, – įspėja D. Nosevičienė. Eterinių aliejų skleidžiamą aromatą galite perkelti ir į drabužių spintą. Tereikės užlašinti kelis lašus ant drėgnos servetėlės ir įdėti į spintą ar drabužių džiovintuvą.

Kada eterinių aliejų naudoti negalima?

Specialisčių teigimu, itin svarbu naudoti tik tokius eterinius aliejus ar jų mišinius, kurių botaninė kilmė yra aiški ir kurių gamintojai ir pardavėjai yra žinomi, gali profesionaliai konsultuoti, padėti išsirinkti, patarti.

Naudojant eterinius aliejus ir mėgaujantis aromaterapijos galiomis reiktų atsiminti pagrindinę taisyklę – mažiau yra geriau. „Juk ir viename eterinio aliejaus lašelyje yra begalė aktyviųjų medžiagų ir galių – todėl šiais gamtos mums suteikiamais turtais naudokimės atsakingai ir su saiku“, – skatina D.Nosevičienė.

Receptas imuninės sistemos stiprinimui

„Biocos“ biokosmetikos akademijos komanda rekomenduoja imuninę sistemą stiprinti ir save nuo įvairių virusų apsaugoti šio, paprastai namuose pagaminamo mišinio pagalba. Jam prireiks:

  • 6 lašų citrinų eterinio aliejaus
  • 2 lašų spindulinių eukaliptų eterinio aliejaus
  • 2 lašų sibirinio kėnio eterinio aliejaus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius