-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10

Generalinės „tvarkynės“ prieš Velykas: kaip nepamesti galvos?

Orui pakvipus pavasariu, saulei glostant nevalytus langus, kurie žiemos akivaizdoje nebadė akių, dažnas susirūpina generaliniu namų švarinimu. Pavasarinis namų tvarkymasis tikrai gali būti įtraukiamas į velykinių tradicijų sąrašą.
Karikatūra
Karikatūra / 123RF.com nuotr.

Šv. Velykos tampa atskaitos tašku pavasarinio tvarkymosi įgyvendinimui. Švenčiant visuotinį atgimimą, norisi ir pačiam įtraukti pilnus plaučius švaros bei gaivos.

Dabar, kai gyventojai ruošiasi šventei karantine ir kelionės pas giminaičius ar draugus turi būti atidėtos, puikus metas užsiimti uolia namų ruoša. Dažnas patarimas planuojantiems tvarkymosi maratoną – susidaryti darbų sąrašą, kad jų gausa neapsuktų galvos.

Taigi, paruošėme keletą pasiūlymų ir patarimų.

Vida Press nuotr./Moteris drabužinėje
Vida Press nuotr./Moteris drabužinėje

Pradėkite nuo langų

Kai jau pasiruošėte valyti namus, gera mintis yra darbus pradėti nuo langų valymo. Dažnai valant langus, aplinkui atsiranda šiek tiek chaoso – varva vanduo, taškosi kibiras su paruoštomis valymo priemonėmis ir t. t. Kad netektų iš naujo valyti namų vidaus, pradėkite nuo tų vietų, kurių atlikdami kitus darbus nesutepsite.

Gera mintis langus valyti pirmiausia iš vidaus, tik tada iš lauko pusės – kai valysite langą lauke, neteks abejoti ar nešvarumas yra sunkiai nuvalomas, ar nusėdęs iš vidaus, ir nieko nepraleisite.

Jei turite langų valytuvą, procesas bus kur kas lengvesnis ir paprastesnis. Tačiau langus švariai ir be vargo galima išvalyti ir rankomis, jei pasirinksite tinkamas valymo priemones.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip gerai išvalyti langus? Specialistų patarimai

Pamirškite laikraščius.

Pamirškite laikraščius. Naudodami mikrošluostę ir žymių nepaliekantį valiklį sutaupysite daug laiko ir pastangų. Jei vengiate chemijos valymo procese, galite pasigaminti savo valiklį: į vandenį pilkite šviežiai spaustų nukoštų citrinų sulčių ar acto (santykis 1:8, įsisenėjusiems nešvarumams šalinti gaminkite valiklį su mažesniu vandens kiekiu). Na, o jei jūsų namuose yra didelis langų plotas, verta pasvarstyti apie langų valymo robotą.

Vida Press nuotr./Langų valymas
Vida Press nuotr./Langų valymas

Virtuvė

Virtuvė ne vienuose namuose yra daugiausiai dėmesio reikalaujanti erdvė, kurią tenka valyti kone kas dieną. Pavasarinio tvarkymosi metu prisiminkite seniai valytus virtuvinius paviršius – spintelių viršų, rečiau valomas lentynas ir kitas vietas, kur gali susikaupti dulkės ir riebalai, nusėdantys gaminimo metu.

Tokios apnašos, jei yra įsisenėjusios, gali būti sunkiai įveikiamos, todėl verta naudoti specialias priemones. Valiklį užtepus ar užpurškus, palikite jį keletui minučių pabūti prieš valymą, taip leisite priemonei pakovoti su nešvarumais savarankiškai, ir valymas bus lengvesnis.

Pašalinti riebalus galite ir naminiu tirpikliu – į šilto vandens stiklinę įdėkite šaukštelį sodos ir šaukštelį citrinos esencijos ar sulčių, galite pagal poreikį įdėti šiek tiek indų ploviklio.

Paviršius valykite nuo viršaus į apačią švaria, drėgna šluoste. Jei namuose turite minėtą langų valytuvą – jis puikiai pasitarnaus valant lygius bei blizgius paviršius.

Jeshoots nuotr./ Unsplash nuotr./Valymas
Jeshoots nuotr./ Unsplash nuotr./Valymas

Vonios kambarys

Vonioje daugiausia sunkumų gali sukelti susikaupusios kalkių nuosėdos. Daugiausia dėmesio reikalaujančios vietos yra vandens maišytuvai, dušo sienelės, klozetas. Vonioje ypač svarbu teisingai pasirinkti chemines priemones bei valiklius pagal paviršius.

Sumaišę priemones galite atsidurti situacijoje, kuomet teks priverstinai atsinaujinti. Jei nenorite kaupti visos valiklių kolekcijos, parduotuvėje rinkitės universalias kalkių šalinimo priemones. Vonioje vėl į pagalbą galima pasitelkti acto bei vandens mišinį, tačiau nenaudokite jo nikeliuotiems paviršiams valyti – galite pažeisti.

Vonia dažnuose namuose neturi lango, todėl būkite atsargūs su cheminėmis medžiagomis, kiek įmanoma, vėdinkite patalpą valydami ir pasirūpinkite, kad valiklio likučiai būtų švariai pašalinti.

Plytelių dezinfekavimas ir švarinimas gali būti tikras galvos skausmas, dėl didelio jų ploto. Geriausia rekomendacija, kurią galima pasiūlyti yra taip, teisingai langų valytuvas! Jei tokio pobūdžio įrankio neturite, belieka apsišarvuoti kantrybe, juk ne tiek daug beliko darbo.

123RF.com nuotr./Vonia
123RF.com nuotr./Vonia

Kitų kambarių paviršiai

Dulkių bei grindų valymą pasilikite tvarkymosi pabaigai – tegul tai būna savotiškas desertas, po kurio nebelauks jokie darbai. Dulkes nuo visų kambariuose esančių paviršių bei daiktų valykite drėgna šluoste arba naudokite dezinfekuojantį skystį.

Tai, nūdienos aplinkybėmis, būtų labai naudinga, juk didelę dalį daiktų net nepastebėdami liečiame beveik kasdien. Valydami dulkes, laikykitės to paties principo, kaip ir anksčiau minėtose erdvėse – pradėkite nuo viršaus.

Norinti kuo efektyviau pašalinti dulkių daleles, patartina naudoti valymo garais įrenginius. Jie efektyviau surenka dulkes bei šalina nešvarumus, nei įprasti dulkių siurbliai. Jei tokio neturite, galite išmėginti kitą metodą. Nuvalę lentynas, stalus ir spinteles, imkite grindų plovimo šluotą su mikropluošto šluoste ir sausa, taip – sausa, pradėkite rinkti susirinkusias dulkes ir šiukšleles tarsi plaudami grindis.

Tolygiais judesiais judėkite iš vienos kambario pusės į kitą, negrįždami atgal. Kai pamatysite, kad ant šluostės prisikaupė nešvarumų, juos nusiurbkite siurbliu, nuėmę antgalį (šluostę taip pat nusiurbkite). Tada tęskite toliau, kol visi namai bus sausai išvalyti. Tuomet galite antrą kartą pereiti per erdves siurbliuojant, kad užtikrintumėte, jog neliko praleistų šiukšlių ar dulkių. Galiausiai, drungnu vandeniu ir valikliu išplaukite grindis.

Šis metodas gali pasirodyti neefektyvus, tačiau tokiu būdu paskleisite kur kas mažiau dulkių ore, nei iš karto valydami grindis dulkių siurbliu. O plovimas bus kur kas lengvesnis, nes nereikės nuolatos nurinkti šlapių plaukų, dulkių ar trupinių nuo grindų šluostės. Dabar, kai dulkės surinktos, pašalintos ir nebegali keliauti po visą namų erdvę, nusiurbliuokite minkštus baldus.

Žinoma, svarbu nepamiršti, kad prieš namų dezinfekavimą bei plovimą visada reikėtų sutvarkyti kasdienius daiktus – pasirūpinti, kad neplauti indai, išmėtyti drabužiai ar kiti kasdienio chaoso įrodymai nekliudytų jums ramiai atgaivinti namų pavasariui.

Na, o kai aplinka bus švari ir gaivi, pavasaris lengviau pasieks mus namuose, net karantino metu. Nepamirškite švaros palaikymo svarbos šiuo metu – tai ne tik padės sukurti jaukesnę šv. Velykų nuotaiką, bet ir sumažins bakterijų bei virusų keliamą grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius