-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 01

Iniciatyva „100 augalų“: patogiai suplanuokite, ką auginsite šį pavasarį

Žiemai artėjant į pabaigą daugelis mūsų pradeda galvoti ir planuoti, ką auginti. Išmėginti ką nors naujo, o gal likti prie to, kas pasiteisino?
Daugiametės gėlės
Daugiametės gėlės / 123RF.com nuotr.

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė turi puikų pasiūlymą, padėsiantį jums pasiruošti naujam sezonui, – iniciatyvą „100 augalų“.

Kasdien „Instagram“ paskyroje ji įkels po vieną daugiametį augalą, kuris puikiai augs lietuviškomis sąlygomis ir papasakos apie jo auginimo ir priežiūros sąlygas. Augalų keliones galėsite stebėti ir portale 15min, kuriame kas savaitę pateiksime augalų apžvalgą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

„Pavasario visi laukiame, ir nors dar gausu sniego, tačiau dienos ilgėja, naktys trumpėja, kur ne kur švysteli ir saulės spinduliai. Dabar puikus laikotarpis ieškoti idėjų, ką galite auginti pavasarį, kad jį pasitiktume su spalvingais ir įdomiais augalais. Tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl nusprendžiau pradėti iniciatyvą „100 augalų“, kurios tikslas visus supažindinti su daugiamečiais, nereikliais dekoratyviniais augalais, puikiai augančiais Lietuvos klimato sąlygomis“, – sako Lina.

Ji teigia pastebėjusi, kad žmonės, kurie nežino, ką auginti, dažnai puola į kraštutinumus: „Arba jie pasirenka standartinius, populiarius sprendimus, augalus, kuriuos pažįsta ir augina daug metų, arba pradeda ieškoti kuo ypatingesnių augalų. Tačiau dažniausiai tie ypatingi augalai yra egzotiški, lepūs, juos sudėtinga prižiūrėti, tad tenka dengti nuo šalčio, kovoti su ligomis ir panašiai“, – pastebi tinklaraštininkė.

Pasak jos, taip sudaroma klaidinga nuomonė, kad daugiamečiais augalais rūpintis sudėtinga, kainuoja daug laiko ir pinigų, todėl ji nori paskatinti nesirinkti nei vieno iš kraštutinumų.

„Tam, kad išvengtumėte tokio požiūrio, reikia tiesiog pažinoti daugiau augalų. Tad mano tikslas nuo vasario pirmos – kasdien įkelti po vieną augalą ir papasakoti apie jo auginimo ir priežiūros ypatumus bei pasidalyti idėjomis, kaip šiais metais galite pagražinti savo kiemą“, – sako Lina, per šešerius apželdinimo kursų organizavimo metus sukaupusi nemažą augalų nuotraukų kolekciją.

Ji sako, kad esame daug augalų pamiršę, kai kurių – neatradę, todėl dabar turime puikią galimybę pasižiūrėti į savo aplinką kitaip ir atrasti naujų spalvų, idėjų bei susiplanuoti, ką auginsite šiais metais: „Bus labai įvairių augalų – kai kurie žydi pavasarį ir yra pavasarinio grožio nešėjai, kiti džiugins vasaros žiedais ar rudeniniu spindesiu, treti puikiai atrodys žiemos metus, dar kiti stebins savo įspūdingai atrodančiais lapais. Tarp visų augalų galėsite pamatyti ir krūmų – tiek žydinčių, tiek pasižyminčių išskirtiniais lapais“, – pataria tinklaraštininkė.

Jūsų dėmesiui – pirmasis augalas: bandrenis

Pasak Linos, tai fantastiškas augalas, kuris gėlynui iškart duoda cinkelio. „Iš pradžių bumbuliukas žalias, žydėjimo piko metu – melsvas, o nužydėjęs jis ir toliau toks gražiai stovi – palikite jį per visą rudenį, žiemos pradžioje irgi gali išsilaikyti. Tai augalas, kuriam nereikalinga derlinga dirva ir drėgmė. Gėlynas pietinėje pusėje? Puiku. Gėlynas sodyboje, kur niekas nelaisto? Pats tas.

Bandrenis yra žolinis daugiametis augalas – tai reiškia, kad per žiemą antžeminė dalis sunyksta, o pavasarį vėl dygsta iš naujo. Noriu visus įkvėpti pavasarį pasitikti su naujom augalų idėjom! Kaip jums šie bumbuliukai, įsivaizduojat savo kieme?“, – klausia Lina, kviečianti pasinerti į pavasario augalų paieškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius