Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 11

Įsigijote namus, o pamatai ir sienos skilinėja? Specialistės atsako, kas turi atlyginti nuostolius ir kokios jūsų teisės

Įsigiję svajonių būstą žmonės dažnai net nenumano, su kokiomis netikėtomis bėdomis gali susidurti. Teisininkė Karolina Jonaitienė ir architektė Alina Kanapėnienė pastebi, jog viena opiausių problemų, galinti virsti didžiuliais nuostoliais – taupymas grunto tyrimams ir pamatams.
Teisininkė Karolina Jonaitienė (kairėje) ir architektė Alina Kanapėnienė
Teisininkė Karolina Jonaitienė (kairėje) ir architektė Alina Kanapėnienė / Shutterstock ir asmeninio archyvo nuotr.

„Nors grunto tyrimai šiuo metu nebėra privalomi, tačiau pareiga įrengti kokybišką statinį lieka. Paaiškėjus, kad pamatai su trūkumais, tenka atlyginti didelius nuostolius“, – sako teisininkė ir dalijasi situacija, į kurią žmonės pateko nusipirkę naujos statybos namus.

„Įsigiję nebaigtą statyti namą (80 proc. baigtumo), žmonės atliko dalinę apdailą, nusipirko baldus. Tačiau po kiekvienos žiemos namo sienos vis labiau skilinėjo. Statytojas kartą atvykęs užglaistė plyšius, tačiau džiaugsmas ilgai netruko – vėrėsi vis didesni nauji plyšiai tiek vidinėse, tiek išorinėse namo sienose. Galiausiai, pasitelkę nepriklausomą statybos ekspertą, žmonės sužinojo, kad pamatai yra atremti į durpes, todėl smenga, be to, įrengti per silpni, per mažai polių. Viso to buvo galima išvengti atlikus grunto tyrimus. Tačiau statytojas, statęs kelis namus, nutarė atlikti tik vienus grunto tyrimus ir manė, kad visi kaimyniniai žemės sklypai bus tokio pat grunto“, – pasakoja teisininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius