Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 20

Išskirtinis Panevėžio rajono gyventojos užsiėmimas: verpia siūlus iš dilgėlių

Panevėžio rajono Mickiemės kaimo gyventoja Gražina Vildzevičienė (60 m.) ne tik augina Angoros ožkas, žąsis, vištas, žirgus, bet ir verpia išskirtinius siūlus. Daugeliui įprasta matyti vilnonius, lininius, medvilninius siūlus, tačiau moters namuose – iš dilgėlių verpti siūlai.
Gražina Vildzevičienė
Gražina Vildzevičienė / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Senovinis verpstukas

Dilgėlės taip pat užaugusios savame kieme. „Jas geriausia nusiskinti liepos pradžioje ir supūdyti, kad suirtų tai, kas nereikalinga, bei liktų tik pluoštas. Principas labai panašus į linų verpimą. O vėliau reikia dilgėles iššukuoti, suverpti“, – aiškino G.Vildzevičienė.

Dilgėles verpti su rateliu, pasak jos, sunku, nes ratelis greit sukasi ir siūlas susiverpia nelygiai. Todėl rajono gyventoja naudoja senovinį verpstuką, kurio dėka ji gali siūlą verpti lėčiau, kruopščiau. „Jei papuola didesnis guzelis, su verpstuku galiu atsukti ir pataisyti, o ratelio taip greit jau nesustabdysi. Tai – tikras žaidimas“, – kalbėjo pašnekovė.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražinos Vildzevičienės siūlai iš dilgelių
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražinos Vildzevičienės siūlai iš dilgelių

Su dilgėlių siūlais vėliau galima austi bet ką – marškinius, rankšluosčius ir kt. G.Vildzevičienės gaminti siūlai kol kas dar laukia savo laiko, kada bus panaudoti.

„Galbūt norėčiau nusiausti suknelę, bet dabar jau šąla orai, norėtųsi kažko šiltesnio, o iš tokių siūlų šilto nepasidarysi“, – tikino ji.

Norintiems mokytis – rinktis vilną

Moteris lygina dilgėlių ir linų siūlus. „Tarp jų skirtumo beveik nėra. Didžiausias skirtumas – spalva, nes linų siūlai pilkesni, o dilgėlių – turi žalsvumo. Lino ilgesnis pluoštas, todėl lengviau jį verpti, nes mažiau trūkinėja.“

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražina Vildzevičienė
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražina Vildzevičienė

Mickiemės gyventoja paaiškino, kad jei rinktų dilgėles kas dvi savaites ir jas tokiu laiko skirtumu pūdytų, siūlai būtų skirtingų atspalvių: nuo žalio iki rudo.

„Šiuo metu dilgėles rinkti jau per vėlu, nes jos „sumedėję“. Man idealiausias laikas rinkti dilgėles buvo liepos pradžioje. Tuomet dvi savaites pūdžiau, paklojau ant grindų, varčiau kasdien ir kartais paliedavau su laistytuvu“, – pasakojo G.Vildzevičienė.

Pasiteiravus, iš kur sužinojo apie galimybę verpti iš dilgėlių, ji atviravo, kad viskas prasidėjo dar tada, kai įsigijo pirmąsias Angoros ožkas.

„Tuomet ėmėme domėtis verpimu, mokytis, skaityti knygas. Jose daug rašoma, kad verpti galima pačius įvairiausius pluoštus – dilgėlių, kanapių, gauromečio ir kt. Žinoma, norintieji pradėti mokytis tą turėtų daryti pirmiausia su vilna, nes su ja – lengviausia“, – patarė ji.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražina Vildzevičienė
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Gražina Vildzevičienė

Bandė bananų pluoštą

Įdomu tai, jog moteris su dukra Beata jau mėgino verpti ir bananų pluoštą. Tiesa, jį, jau paruoštą, atsisiuntė iš užsienio.

„Bandėme šunų, kačių vilną, žirgų karčius. Iš žirgų karčių galima drąsiai pasidaryti kokią apyrankę. Viskas sekasi puikiai, tik svarbiausia – noras“, – sakė Beata.

Judviejų svajonė – išmėginti verpti gaurometį ir medvilnę.

„Tačiau turiu omeny, būtent nuo tos medvilnės burbuolės iki paties siūlo. O gauromečio mūsų krašte nelabai yra, reikėtų ieškoti. Štai Norvegijoje, Švedijoje jie auga palei kelią, o čia jau svarbu žinoti jų augimo vietas. Beje, ir linus verpti smagu, tačiau Lietuvoje jie auginami tik aliejui, o ne pluoštui. Seniau siųsdavomės juos iš Baltarusijos, o dabar nežinau, iš kur jų gauti“, – dėstė G.Vildzevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius