Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 22

Ką galime sodinti rudenį: renkantis sodinukus, svarbu neapsirikti

Rudenį prasideda įvairios rudens sodinukų mugės. Dažnas skubame ką nors įsigyti ir pasodinti šį sezoną, kad pavasarį iš anksto džiaugtumėmės grožiu ir derliumi. Tačiau ką turėtume žinoti, kad mūsų pasodinti augalai iškęstų žiemą?
Viržiai
Viržiai / Fotolia nuotr.

„Rudeninės sodinukų mugės jau prasidėjo daugelyje miestų, todėl rinktis yra iš ko, tačiau ne visi žino, ar laikas sodinti ir kaip tą padaryti.

Pirmiausias dalykas, ką turime žinoti, kaip tas sodinukas buvo augintas. Jeigu jis augintas dirvoje ir prieš pat mugę iškastas, tai rizika yra nemaža, kad augalas neprigis, kadangi iškasant šaknys pažeidžiamos, transportuojant ir netinkamai laikant jos apdžiūva, tampa ne tokios gyvybingos, todėl su kiekviena diena po iškasimo rizika neprigyti didėja“, – sako L.Liubertaitė, tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Rinkitės augintą vazone

Pasak jos, ramūs galime būti tada, jeigu rudenį renkamės sodinti augalus su uždara šaknų sistema: „Kitaip tariant, jie auginti vazone, išleidę papildomas šakneles, todėl persodindami mes nepažeidžiame šaknų ir augalas lengviau prigyja. Tokius sodinukus, kurie auginti vazone mes galime sodinti ištisus metus, juos persodinti netgi žydinčius ar derančius.

Augalai, kurie buvo tik iškasti iš grunto, turėtų būti vertinami atidžiau. Reikia atkreipti dėmesį, koks tai augalas, nes gali būti, kad jį persodinsime ne laiku – per anksti arba per vėlai. Gerai apžiūrėkite šaknis, įsitikinkite, kad iškasimas įvyko visai neseniai, buvo pakankamai drėgmės“, – pataria L.Liubertaitė.

Tinklaraštininkė sako, kad įsigyjant medelį ar krūmą rudens metu, pardavėjas gali pasiūlyti patrumpinti jo antžeminę dalį. Kuo mažiau yra antžeminės dalies, tuo daugiau augalas gali skirti energijos ne viršutinės masės formavimui, bet šaknims.

Persodinę – gausiai laistykite

„Dabar tinkamas metas persodinti spygliuočius, pavyzdžiui, pušis ar tujas, kad jos įsišaknytų iki šalčių. Tačiau labai svarbu žinoti, kad dabar pasodinę krūmą, medį ar bet kokį kitą augalą mes turime jį aprūpinti drėgme ir gausiai laistyti, nes ši vasara buvo karšta ir sausa, todėl daugelis augalų, sodintų pavasarį neišgyveno dėl to, kad nebuvo papildomai laistomi“, – pastebi L.Liubertaitė.

Todėl dabar labiausiai augalams padėsime juos laistydami ir taip paruošime žiemai: „Rudenį ne visuomet būna daug lietaus, todėl trūkstant drėgmės reikia laistyti papildomai. Tai darykite iki įšalui atsirandant, nes sušalęs augalas negalės pasisavinti drėgmės iš aplinkos.

Pavojingiausia yra pavasarį, kai šaltis yra dar sukaustęs žemę, tačiau jau šildo saulė – tada augalas pradeda garinti drėgmę iš savo antžeminės dalies, tačiau šaknys negali kompensuoti prarastos drėgmės, tad augalas gali pradėti džiūti. Štai dėl to turite užtikrinti drėgmę dar iš rudens, kad augalas jos prisisotintų“, – sako tinklaraštininkė.

Naujai pasodintus augalus taip pat galima pamulčiuoti nurūgštinta durpe, kompostu ir pan., nes tai sumažins temperatūrinius skirtumus žiemos ir pavasario metu, kai yra šalta, tačiau kaitina saulė.

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis sodinukus rudenį – vaizdo įraše.

VIDEO: Sodinukų mugė: kaip išsirinkti, jei augalų kaina skiriasi dvigubai?!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius