Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 18

Ką sėti sausį? Tinklaraštininkė pataria neskubėti

Greičiausiai jau ne vieną kartą matėte pasiūlymų, užsiimti sėja jau sausio mėnesį. Tačiau ar tai tikrai geras pasirinkimas?
Augalų daigai ant palangės
Augalų daigai ant palangės / 123RF.com nuotr.

Su tinklaraštininke Lina Liubertaite, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore, kalbamės apie artėjančią sėją, kurią ji pataria pradėti atsižvelgus į augalų vegetacijos laiką. „Sausio mėnuo sėjai yra gerokai per anksti“, – pastebi ji ir sako nepersistengti, kad darbas nenueitų veltui.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

„Kaip žinoti, kada sėti kokį augalą? Pagrindinis orientyras, į kurį turime atkreipti dėmesį, tai konkretaus augalo specifika, kuri būna aprašyta ant sėklų pakuotės. Todėl patarčiau pasinaudoti aprašytomis rekomendacijomis“, – sako Lina.

Skirtingi augalai yra sėjami skirtingu metu dėl to, kadangi viskas priklauso nuo jų vegetacijos laikotarpio – laiko, kuris praeina nuo pasėjimo iki daigo susiformavimo ir laiko, kada bus galima daigą persodinti į dirvą.

„Gali būti, kad tas vegetacijos laikotarpis yra labai trumpas, tad pastaruoju atveju neverta sėti į daigyklas, auginti ir laikyti ant palangės, nes galima norimą augalą pasėti tiesiai į dirvą tinkamu metu, pavyzdžiui, vieni iš tokių augalų – gėlės kosmėjos, kurios nuostabiai atrodo. Jas galime sėti į dirvą: greitai sudygs, greitai užaugs, greitai pradės žydėti. Tačiau jeigu norime paankstinti žydėjimą, galime ir tokius greitos vegetacijos augalus pasėti į dėžutes ir kai dirva įšyla, perkelti į ją. Žinoma, kalba apie daiginimą eina ne apie sausio mėnesį“, – sako tinklaraštininkė.

Tačiau jeigu vegetacijos laikotarpis yra labai ilgas, mūsų vasaros augalams neužtenka, tuomet tam tikrus augalus reikia sėti namuose ir tik atėjus tinkamam metui persodinti į dirvą ar šiltnamį, nes tik taip spėtume sulaukti žiedų ar norimo derliaus.

„Vienas iš pavyzdžių galėtų būti paprikos. Jeigu mes jas pasėtume tiesiai į šiltnamį šiltu oru, paprikos sudygtų ir užaugtų, tačiau derliaus tikrai nesulauktume, nes šiltasis sezonas pasibaigtų anksčiau, negu paprikos sunokina vaisius. Paprikas būtina sėti į dėžutes iš anksto, kad pailgintume joms sezoną.

Kitiems augalams pailgintas sezonas reiškia, kad turėsime daugiau derliaus, pavyzdžiui, tas galioja pomidorams, arba ilgiau džiaugsimės daugelio vienmečių gėlių žydėjimu. Pavyzdžiui, vienmetės gėlės patagoninės verbenos pasisėja pačios, tačiau tokiu atveju galite ilgai nesulaukti žiedų. Jeigu jų norite anksčiau, tuomet vėlgi – daiginkite, o vėliau perkelsite į gėlyną“, – pataria L.Liubertaitė.

Fotolia nuotr./Daigeliai
Fotolia nuotr./Daigeliai

Ji priduria, kad sausio mėnuo yra labai ankstyvas metas: „Daugelis jau dabar pradeda dalintis savo pirmaisiais daigeliais socialiniuose tinkluose, tačiau aš norėčiau pristabdyti – verčiau kaupti idėjų banką, pasidomėti naujovėmis, pasisemti naujų idėjų, patirties, planuoti, kaip ką sėsime ar sodinsime. Sausio mėnesį tikrai nerekomenduočiau pradėti sėti, nes laikas yra per daug ankstyvas“, – tęsia Lina.

Visai kita situacija su tais žmonėmis, kurie augalų auginimu užsiima profesionaliai, turi tam pritaikytus šildomus šiltnamius, tačiau tokius turi tikrai ne kiekvienas.

„Mums reikėtų prisiminti, kad augalus persodinsime į lauką tik tada, kai dirva bus pakankamai šilta, visos sąlygos bus tam tinkamos. O jeigu pasėsime augalą per anksti, gali būti, kad turėsime sodinuką, kurį laikas persodinti lauke, tačiau sąlygos lauke bus dar nepalankios. Pavyzdžiui, įšalusi dirva, neištirpęs sniegas. Tad tokie peraugę augalai, kurių dar negalime perkelti į lauką, jau reikalauja daugiau dėmesio, mes juos turime persodinti į didesnį vazoną, o šį procesą pakenčia ne visi.

Pats augalas turi būti dar su augančiomis šaknimis, kad augtų lauke, o ne su visiškai susiformavusiomis, nes tokiu atveju augalui sunkiau adaptuotis. Būna ir taip, kad augalas, kuris pasodintas namuose per anksti, derlių duoda vėliau dėl ilgiau užtrunkančios adaptacijos, nei tas, kuris buvo pasodintas vėliau ir vėliau perkeltas į lauką geriausios savo formos tinkamu laiku“, – Lina pataria būti kantriems.

Didysis sėjimas į daigyklas prasideda kovo ir balandžio mėnesiais, tad laiko dar tikrai yra ir skubėti nebūtina.

Pasak tinklaraštininkės, vasario mėnesį jau galima pradėti galvoti apie sėją ir sėti tokias gėles kaip surfinijos, levandos, raudonžiedžiai šalavijai ir kt.

„Tiesa, turite prisiminti vieną svarbų dalyką, kuris padės užauginti tvirtus daigus – reikia daug šviesos. Nes dabartiniu metu, saulės šviesos yra gerokai per mažai, naktys per ilgos, o dienos per trumpos, todėl net jeigu daigus laikysime ant pačios šviesiausios palangės, gerų rezultatų pasiekti sunku. Šiluma ir saulės trūkumas daigus priverčia ištįsti, jie tampa liauni ir gležni, pablyškę“, – teigia apželdinimo kursų organizatorė.

Ji priduria, kad didysis sėjimas į daigyklas prasideda kovo ir balandžio mėnesiais, tad laiko dar tikrai yra ir skubėti nebūtina. „Sveikas ir tvirtas daigas yra gero derliaus garantas. Todėl geriau sėti viena kita savaite vėliau, bet gauti užtikrintą rezultatą“, – teigia L.Liubertaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius