Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 25

Kaip pašalinti vyno dėmes ir nesugadinti drabužio ar kito audinio?

Jeigu išsipylė vyno taurė, teks susidurti su didesne problema, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kaip teigia švaros specialistai, vyno dėmės išsivalo kur kas sudėtingiau, nei daugelis galėjo pagalvoti, tad reikia skubiai imtis konkrečių priemonių.
Dėmių valymas
Dėmių valymas / 123RF.com nuotr.

Natūralu, kad raudonojo vyno dėmes pašalinti sunkiau. Todėl vos išsipylus jam valyti reikia iš karto.

Jokiu būdu netrinkite su šlapiu skudurėliu, kadangi tokiu atveju dėmę dar labiau įtrinsite ir tuo pačiu – padidinsite.

Rekomenduojame naudoti popierinius rankšluosčius, kurie sėkmingai gali sugerti labai didelį skysčių perteklių. Tik ir vėl – netrinkite.

Popieriniu rankšluosčiu reikia spaudinėti dėmėtą vietą, kad vynas po truputį būtų sugeriamas.

123RF.com nuotr./Vynas
123RF.com nuotr./Vynas

Kuo valyti dėmes?

Likusią dėmę reikia valyti specialiomis priemonėmis. Jos puikiai tinka ir balto vyno valymui, tad naudokite bet kuriuo atveju.

Kai kurios moterys tvirtina, kad šios priemonės tinka bet kokio alkoholio valymui, tad jeigu skubate ir neturite laiko ieškoti kitų galimybių – galima pasinaudoti šiomis.

Žinoma, visada naudinga su savimi turėti ir specialias priemones, kurios skirtos dėmių valymui. Tiesa, išbandžiusieji tvirtina, kad natūralus pasirinkimas yra geresnis vien todėl, kad jis tikrai nepažeis medžiagos, o deja, taip kartais tikrai nutinka.

1. Druska. Ši priemonė labai dažnai naudojama skirtingų dėmių valymui ir būtent vyno valymas yra viena iš tokių. Ilgesniam laikui ant dėmės palikta druska atliks savo darbą. Uždėkite druskos ant dėmės ir palikite per naktį. Efektyvios rūgštis atliks joms paskirtą darbą ir tada galėsite ramiai tradiciniu būdu išplauti drabužį.

123rf.com nuotr. /Druska
123rf.com nuotr. /Druska

2. Gazuotas vanduo. Tai labai puiki priemonė, kuri gali būti naudinga jau kiek sudžiuvusių dėmių šalinimui. Reikia nepamiršti, kad kuo dėmė labiau sudžiuvo – tuo jos valymas bus sudėtingesnis. Taigi paprasčiausiai ant dėmės užpilkite gazuoto vandens ir laukite, kol jis atliks savo darbą.

Vėlgi, dažniausiai reikia palikti bent jau nakčiai. Jeigu norite, kad efektyvumas būtų dar didesnis, tokiu atveju greta gazuoto vandens taip pat naudinga naudoti ir druską. Kartu jos gali pasiekti puikų efektyvumą.

Vida Press nuotr./Vandens purškiklis
Vida Press nuotr./Vandens purškiklis

3. Vandenilio peroksidas. Puikiai tiks tiek įprastas vandenilio peroksidas, tiek priemonės, kuriose yra šio tirpalo. Jis labai puikiai susidoroja su spalvotomis dėmėmis, tad juo valyti rekomenduojame raudono vyno paliktas dėmes.

4. Karštas vanduo. Jeigu vynas ką tik pateko ant medžiagos paviršiaus – jo šalinimas nebus labai sudėtingas.

Galima bandyti naudoti paprasčiausią vandenį, kuris padeda kovoti su dėmėmis. Labai karštu, galbūt net verdančiu vandeniu perplaukite dėmę. Dažniausiai po šio plovimo lieka minimalus spalvos pokytis, tad tokiu atveju rekomenduojame skalbti aukštoje temperatūroje. Žinoma, jeigu leidžia pati medžiagos struktūra.

123rf.com nuotr./Soda
123rf.com nuotr./Soda

5. Actas + soda. Daugelio dėmių valymas yra neatsiejamas nuo acto ir sodos. Tai labai efektyvios priemonės, kurios gali padėti susidoroti su labai rimtomis problemomis. Sumaišykite šiuos du komponentus ir užpilkite ant dėmės. Kadangi jie nėra kenksmingi medžiagai – taip pat galima palikti kelioms valandoms. Jokio blogo efekto tikrai nesulauksite ir medžiagai nieko blogo nenutiks.

Visos priemonės tinka ir tokiu atveju, jeigu vynas pateko ant odos gaminio. Tiesa, tokiu atveju trynimas turi būti dar lengvesnis ir tuo pačiu labai svarbu, kad nepaliktumėte ilgam laikui minėtų priemonių ant odos. Paprasčiausiai jos gali nudeginti.

Ant sienos užtiškus vynui valymo priemonės taip pat tos pačios, tik vėlgi, negalima palikti ilgam laikui, kad nepakistų spalva. Tuo pačiu labai svarbu žiūrėti ir į tai, kokia medžiaga sienos yra dengtos.

Šaliname šviežią dėmę

Žinoma, kad ką tik atsiradusios dėmės šalinimas yra kur kas paprastesnis ir lengviau įveikiamas. Greta jau minėtų patarimų taip pat reikia atsiminti dar kelias smulkmenas.

Visas minėtas priemones rekomenduojame laikyti kuo ilgesnį laiko tarpą, kadangi taip jos giliai įsiskverbs ir panaikins bet kokią dėmę. Jeigu nuspręsite naudoti specialias priemones, kurios skirtos kovoti su tokio tipo dėmėmis – jų taip ilgai laikyti negalima. Jos, priešingai nei natūralios, gali visiškai sugadinti medžiaginį paviršių.

„Scanpix“ nuotr./Drabužiai
„Scanpix“ nuotr./Drabužiai

Šaliname įsisenėjusią dėmę

Štai jeigu dėmė jau yra pridžiuvusi, jos šalinimas yra kur kas sudėtingesnis. Galioja lygiai ta pati taisyklė, kaip ir pirminiu atveju. Dėmės jokiu būdu negalima trinti, nes ji taps dar didesnė, tad tuo pačiu ir jos šalinimas bus kur kas sudėtingesnis.

Geriausiai sudžiuvusias dėmes gali pašalinti vandenilio peroksidas. Tačiau jis šiek tiek šviesina atspalvį, tad jeigu reikia išvalyti vyno dėmę iš juodo drabužio – ši priemonė gali kiek sugadinti spalvą.

Jeigu norite, kad spalva nebūtų labai sugadinta, rekomenduojame pasitiesti medvilninį rankšluostį ir per jį pilti peroksidą.

Skirtingi medžiaginiai paviršiai gali skirtingai reaguoti į valymo priemones. Dėmes jie tikrai pašalins, tačiau svarbu pasirūpinti, kad nebūtų sugadintas drabužio paviršius, išliktų spalva.

Šaltinis – mopa.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius