-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 08 08

10 priežasčių naudoti actą skalbiniams: balina ir minkština drabužius, naikina kvapus, dėmes

Kad skalbiniai netaptų iššūkiu, kartais užtenka paprastų patarimų. Štai actas, tikinama, skalbiniams itin naudingas, kadangi padeda palaikyti spalvą, juos minkština ir daro daugybę kitų naudingų dalykų.
Skalbiniai.
Skalbiniai. / Shutterstock nuotr.

Ši nebrangi, tačiau efektyvi priemonė jums pagelbės pačiais įvairiausiais atvejais. Nuo ko pradėti?

Actas padeda atgaivinti išblukusias spalvas

Skalbdami į skalbyklę įpilkite pusę stiklinės acto. Tai padės skalbimo priemonei lengviau pašalinti nešvarumus, o actas apsaugos drabužius nuo išblukimo bei skalbimo priemonės likučių, kurie dažnai gerai neišskalaujami ir gadina audinių kokybę.

Vietoj minkštiklio

Kieti rankšluosčiai ar odą braižantys drabužiai – ne pats maloniausias dalykas. O jeigu po ranka neturite jokio minkštiklio? Imkitės acto. Pusė stiklinės acto, įpilto į skalavimo skyrelį padės audiniams išlikti maloniems ir minkštiems.

Drabužių „lipnumas“

Jeigu drabužiai elektrinasi ir nemaloniai limpa prie kūno, vėlgi padėti turėtų actas – tam tereikia pusės stiklinės. Atsižvelgdami į norimą rezultatą, pavyzdžiui, pašalinti elektrinimąsi, išvalyti skalbyklę ar suminkštinti audinius, actą pilti galite į bet kurį skalbyklės skyrelį.

Skalbimo priemonių likučiai

Jeigu neteisingai dozuojate skalbimo priemones, tuomet ilgainiui ant drabužių lieka neišskalauti jų likučiai, kurie kenkia ir audiniui, ir spalvai, taip pat – gali turėti įtakos įvairioms alerginėms reakcijoms, odos sudirgimui. Išvengti šios bėdos padės actas, naudojamas skalavimo ciklo metu.

Padeda pašalinti gyvūnų plaukus nuo audinių

Ne tik elektrinimasis, bet ir gyvūnų plaukai gali ilgam sugadinti nuotaiką. Ar žinote, kad skalavimo metu naudojamas actas gali padėti atsikratyti ir šios problemos? Išmėginkite.

Balina audinius

Papilkėję audiniai ar geltonos dėmės gali būti pašalintos naudojant actą vietoj baliklio. Patarimas tas pats – skalavimo metu įpilkite pusę stiklinės acto.

Šalina dėmes ir kvapus

Nesijaudinkite, jeigu ant mėgstamos palaidinės užtiško kavos, vyno ar uogienės. Daugelį dėmių pašalins actas – įpilkite jo į butelį su purkštuvu ir užpurkškite ant dėmės bei palikite 10 minučių. Vėliau skalbkite kaip įprastai. Šis būdas tinka medvilniniams ir poliesterio audiniams.

Vida Press nuotr./Skalbiniai
Vida Press nuotr./Skalbiniai

Actas labai gerai pašalina nemalonius kvapus, kurie įsigeria į audinius akimirksniu. Todėl skalavimo metu naudojamas actas tiks net tokiems dalykams kaip pagalvėlės, užuolaidos ir kt., o pašalins net rūkalų ir pelėsio kvapus.

Apsaugo audinius nuo nusidažymo

Jeigu baiminatės, kad kuris nors drabužis gali nudažyti kitus drabužius, galite jį pamirkyti acte 15–20 minučių prieš skalbimą. Tikinama, kad tai gali padėti išvengti nusidažymo, o dar geriau – jeigu rizikingus audinius skalbsite atskirai.

Tinka subtiliems audiniams

Maudymosi kostiumėliai ar apatinis trikotažas gali būti skalbiami naudojant actą. Įpilkite jo ketvirtadalį stiklinės į šiltą vandenį ir užmerkite apatinius drabužėlius. Vėliau išskalbkite įprastu būdu ir gerai išskalaukite.

Tausoja skalbimo mašiną

Nuo skalbimo priemonių likučių ir kalkių susidarymo tikrai padės actas, kurį naudojate skalbimo metu. Būtinai išmėginkite ir pamatysite, kad jūsų nevargins nei kalkės, nei nemalonus kvapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius