-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 16

Kaip sulaukti gausaus šilauogių derliaus? Pataria tinklaraštininkė

Šilauogės Lietuvoje pastaruoju metu tampa vis populiaresnės. Gardžios uogos gausios vitaminų, mineralų, todėl dažnas trokšta jų užsiauginti savo sode. Ką reikėtų žinoti?
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

„Šilauogės yra iš tų augalų, kuriems patinka rūgšti terpė, todėl tiesiog įsigyti sodinuko – neužtenka. Jūs iškart turite investuoti į rūgščią durpę ir ją įsigyti kartu su šilauogėmis. Įprasta daržo žemė šilauogėms visiškai netinka, todėl nepadarykite didžiausios klaidos augindami šiuos krūmus, nes gero derliaus tikrai nesulauksite“, – pastebi L.Liubertaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Rūgšti terpė šilauogėms reikalinga dėl to, kad joje gyvuoja tam tikri grybai, dėl kurių šilauogių šaknys gali įsisavinti joms reikiamas maisto medžiagas. Ir jeigu tos terpės nebus, šilauogė skurs, neaugs taip sparčiai, nesijaus gerai, galime išvis nesulaukti uogų.

„Kai sodiname šilauoges, reikia iškasti duobę ir ją užpildyti natūralia rūgščia durpe, o tada sodinti. Verta žinoti, kad net jeigu perkame labai mažą sodinuką, kai kurios šilauogių veislės gali užaugti iki 1,5 m aukščio, vadinasi, ir šaknims reikės vis daugiau vietos, todėl sodindami turėtumėte iškasti gana didelę duobę“, – sako tinklaraštininkė.

Kelerių metų sodinuką įsigyti geriausia? L.Liubertaitė tikina, kad viskas priklauso nuo jūsų finansų. Mažesni sodinukai yra pigesni, jie gali prigyti sėkmingiau, tačiau uogų reikės laukti ilgiau.

Tačiau galima įsigyti ir didelį krūmą, turintį uogų jau dabar, su viena sąlyga – jis turi būti su uždara šaknų sistema. Kitaip tariant, tai ne toks sodinukas, kuris iškastas tiesiai iš grunto, o toks, kuris buvo auginamas vazone. Tokie prigyja lengviau, nes persodinant yra nejudinamos šaknys. Be to, juos galima sodinti bet kada šiltuoju sezonu – ne tik pavasarį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šilauogių krūmai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šilauogių krūmai

Auginti geriausia saulėtose vietose, kadangi kuo daugiau saulės, tuo uogos saldesnės, nors šilauogės nepražūtų ir pusiau pavėsyje, tačiau visiško pavėsio reikėtų vengti – gero derliaus nematysime.

„Noriu pabrėžti laistymo ir drėgmės svarbą. Svarbu siekti to, kad durpės, kuriose auga šilauogės, neišsausėtų, kadangi vėliau jas sudrėkinti sudėtingiau. Jūsų tikslas laistyti taip dažnai, kad durpės būtų nuolat drėgnos. Žinoma, reikia atsižvelgti į orų prognozę, nes šilauogėms nepatinka, kai jų šaknys užmirkusios.

Jeigu galvojate apie automatinę laistymo sistemą (kapiliarinę), tuomet tai puikus pasirinkimas, nes šiems krūmams būtina nuolatinė drėgmė“, – teigia tinklaraštininkė.

Šilauoges galima patręšti kartą metuose pavasarinėmis trąšomis, geriausia tokiomis, kurios specialiai skirtos šilauogėms. Tokiose būna specialių priedų, kurie parūgština dirvą. Svarbu atsižvelgti į rekomendacijas ir tų trąšų nepadauginti. Pirmaisiais metais žiemos metu šilauoges galima apkaupti durpėmis.

„Prastai derėti šilauogės gali dėl jau išvardytų priežasčių, pavyzdžiui, parinkta netinkamo rūgštingumo dirva. Tokiu atveju siūlau persodinti. Kita priežastis – vandens trūkumas, kurio šiais metais išties gali pritrūkti.

Gauti gausų šilauogių derlių yra nesudėtinga – tiesiog pasirinkite sveiką, stiprų sodinuką (galite pasitarti su žinovais, apsilankyti medelyne, pasiklausti rekomendacijų), sodinkite rūgščioje terpėje, saulėtoje vietoje ir nepamirškite laistyti. Tai pagrindiniai dalykai, kurių reikia, kad sulauktumėte gausaus derliaus ir skanių, saldžių uogų“, – sako L.Liubertaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius