-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

Kaip užsiauginti avokadą iš kauliuko

Suvalgę avokadą neskubėkite išmesti kauliuko – iš jo galite užsiauginti medelį, kuris papuoš jūsų namų palangę. Kodėl gi nesiėmus šio eksperimento?
Kaip užsiauginti avokadą?
Kaip užsiauginti avokadą? / 123RF.com nuotr.

Iš tikrųjų reikia visai nedaug – procesas nesudėtingas, tačiau pareikalaus laiko, tačiau nudžiugins ir jus, ir jūsų šeimą. Nuo ko pradėti?

Jums reikės:

Avokado kauliuko;

Dantų krapštukų;

Stiklinės arba nedidelio stiklainio.

Procesas:

  • Jums reikia avokado kauliuką išsaugoti nepažeistą – nesupjaustyti ir kitaip nesulaužyti.
  • Nuplaukite kauliuką, išdžiovinkite ir įbeskite 3–4 dantų krapštukus per vidurį kauliuko taip, kad galėtumėte jį uždėti ant stiklinės ar stiklainio.
  • Indą pripildykite vandens ir panardinkite kauliuką taip, kad jis būtų apsemtas maždaug vieną trečdalį.
123RF.com nuotr./Avokado auginimas
123RF.com nuotr./Avokado auginimas
  • Laikykite augalą šiltoje vietoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir reguliariai keiskite vandenį. Šaknys ir daigelis turėtų pasirodyti per 2–6 savaites, tačiau jeigu nesulaukėte rezultato, pradėkite viską iš pradžių su kitu kauliuku.
  • Kai daigelis pasieks maždaug 15 cm, nukirpkite jį perpus, kad paskatintumėte šaknų augimą. O kai stiebelis vėl pradeda sparčiai augti, perkelkite augalą į turtingą dirvožemį ir auginkite jį vazone.

Kaip rūpintis avokado medeliu?

  • Vazoną su augalu laikykite šviesioje, saulėtoje vietoje, laistykite negausiai, bet dažnai – esmė išlaikyti drėgną, bet ne šlapią dirvožemį.
  • Vasarą, šiltomis dienomis galite išnešti į lauką ir reikalui esant apgenėti, kad augtų vešlesnis.

Savo patirtimi dalinasi Jonas iš Vilniaus. Jis rašo, kad avokado kauliukas sudygo 2 savaites: „Stiklinėje avokado kauliuką laikėme vandenyje apie 5 savaites, kol šaknys pasidarė apie 10 cm ilgio ir išsišakojusios, o stiebas pasiekė apie 15 cm. Tada avokadą persodinome į vazoną. Žemė paprasta, skirta daržovėms auginti. Auginant žemėje, po savaites išlindo lapeliai“, – pasakoja vilnietis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Vilniečio Jono auginamas avokadas
Asmeninio archyvo nuotr. /Vilniečio Jono auginamas avokadas

Marius taip pat augina avokadą. Jis rašo: „Augalas saulės nemato. Išaugo toje pačioje vietoje įdėtas į tą patį vazoną pats. Įdėjau ir pamiršau. Laistyti pamirštam, augalas pats parodo, kada jam reikia vandens - jei lapai nusileidžia, prašo vandens. Jokių čia sunkumų - nieko nekarpėm, nedarėm, nepersodinom. Puikiai net šaltį atlaiko, nebūtinai jam šiltai stovėt. Rodos, savaitę prabuvo +5 temperatūroje ir nieko nenutiko. Rūpinimasis minimalus, o atrodo gražiai“.

Asmeninio archyvo nuotr. /Mariaus auginamas avokadas
Asmeninio archyvo nuotr. /Mariaus auginamas avokadas

Jau auginate avokadą ir pasiekėte gerų rezultatų? O gal jūsų namuose gausu ir kitų egzotinių augalų? Pasidalinkite savo patirtimi su 15min. Rašykite mums gyvenimas@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius