-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 03 11

Karolinos aistra – atnaujinti daiktus ir namus: „Daugelis netiki, kad viską darau pati“

Nors Karolina dirba sveikatos priežiūros srityje, jai nesvetima meilė ir interjero dizainui. Kaip ji juokauja, iš pradžių žmonės sunkiai patiki, kad ji savo rankomis atnaujina įvairius daiktus, perdažo baldus ir sukuria naują viso butą interjerą.
Karolinos atnaujinta virtuvė
Karolinos atnaujinta virtuvė / Asmeninio archyvo nuotr.

Karolinos sąskaitoje – jau keli atnaujinti butai, kuriuos remontavo kartu su vyru. „Vyras užsiima sudėtingesniais remonto darbais, o aš mėgstu prisiliesti prie interjero kūrimo, taip pat – dažyti. Kai kas išgirsta, kad sienas šveičiu, glaistau ir dažau, dažnai sulaukiu nustebusio žvilgsnio, matyt, mane palaiko baltaranke“, – juokiasi Karolina.

Remonto darbai teikia didžiulį džiaugsmą

Ji priduria, kad per savo gyvenimą ne kartą teko susidurti su įvairiais remonto darbais, tačiau didysis patirties bagažas susikrovė per pastaruosius trejus ketverius metus. „Prisimenu, kaip besilaukdama 37-ą savaitę dar dėjau grindis būdama su didžiausiu pilvu. Mane labai džiugina jau užbaigti darbai – pasižiūri ir matai, kad viskas nuo... iki yra padaryta tavo rankomis!“ – sako Karolina.

Ji pasakoja, kad mintis daryti remontą patiems kilo tuomet, kai butą sutvarkyti buvo patikėjusi įmonei. „Mačiau, kad darbininkai atlieka dalį darbų, tuomet reikalingas laiko tarpas, kad, tarkime, vienas dažų sluoksnis išdžiūtų, tad jie nedirba ir pasako, kad darbus pratęs kitą dieną. O juk tuo metu, kol kažkas džiūva, gali daryti kitus darbus. Supratau, kad neturiu laiko laukti! Taip ir įsivažiavome: pradėjome su vyru remontą, o aš dažiau viską paeiliui: sienas, virtuvinį komplektą, spintas, kad optimaliai išnaudočiau laiką“, – pasakoja Karolina.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintas miegamasis
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintas miegamasis

Paklausta, kaip gimsta idėjos atnaujinti vieną ar kitą daiktą, kaip pasirenka spalvas, pašnekovė sako, kad dažniausiai jau pamačiusi iškart įsivaizduoja, kaip kas turėtų atrodyti, o kartais parduotuvėje sužavi kuri nors spalva.

„Miegamajame spalvas išrinkau tiesiog pasąmoningai. Kai atsikraustėme į butą, radau paliktas dvi lėkštes. Jas padėjau į šoną, o, kai rinkausi dažus, rankos iškart nukrypo į mėlynos ir turkio spalvų paletę. Kai vėliau darbai buvo baigti, aš netyčia vėl pamačiau lėkštes, kurios buvo identiškos nudažytiems baldams ir supratau, kodėl ta turkio ir mėlyna spalvos mane taip sužavėjo“, – sako pašnekovė.

Ji priduria, kad karantino laikotarpis pareikalavo tikrų iššūkių, nes daugelis parduotuvių nedirbo, todėl remontui skirtas prekes teko rinktis internetu. „Tai labai klaidino, nes vienokia spalva buvo telefone, kitokia – kompiuteryje, o realybėje – dar kitokia! Taip nutiko ir su vienu virtuviniu komplektu, kurį perdažiau – norima spalva buvo toli nuo realybės. Bandžiau susigyventi su ja, bet nujaučiu, kad sulaukusi šiltų orų imsiuosi darbo“, – pasakoja Karolina.

Savo darbais pasidalijusi feisbuko grupėje „Prieš ir po“ ji sulaukė ne tik komplimentų, bet ir kaltinimų, neva, nuotraukos pakoreguotos. „Buvo baldininkų, kurie netikėjo, kad pati nudažiau ir atnaujinau baldus, nes viskas atrodė pernelyg gerai, pernelyg glotniai. Kadangi viską fiksuodavau, man nebuvo sunku įrodyti, kad tai – mano darbas. Atsiprašymo nesulaukiau, tačiau savo tiesą įrodžiau“, – juokiasi Karolina.

Asmeninio archyvo nuotr./Perdažyti baldai
Asmeninio archyvo nuotr./Perdažyti baldai

Labiausiai patinka spalvingas stilius

Pašnekovė sako, kad modernus klasikinis stilius, marmuras ar baltos sienos visiškai ne jai: „Man reikia spalvų, gėlių, paveikslų, žalumos! Manyčiau, kad mūsų namuose vyrauja boho stiliaus akcentai ir tai man labiausiai patinka“, – sako Karolina.

Ji priduria, kad dažymas yra tas būdas, kuris leidžia sutaupyti atnaujinant namus ir įnešti labai daug spalvų. „Tikrai nereikia skubėti išmesti spintų, spintelių ar kitų baldų. Tie senoviniai baldai gal jau atrodo netinkantys mūsų namams, bet jie labai tvirti, palyginti su šiuolaikiniais. Tad, jeigu sugalvosite atnaujinti, tikrai neapsiriksite. Žinoma, dažymas yra labai kruopštus darbas, todėl reikia atsižvelgti į baldų tekstūrą, detales. Virtuvinį komplektą galima perdažyti ir susirinkti maždaug per savaitę, tiesa, nereikėtų iškart skubėti tarškinti puodais, nes dažai turi gerai sustingti“, – savo patirtimi dalijasi Karolina.

Ji sako, kad šis darbas tikrai nėra sunkus, svarbiausia pradėti, o pradėjus jau nebėra, kur dingti. „Būna momentų, kai galvoji – kam aš prasidėjau! Bet, kai pamatai galutinį rezultatą, kyla didelis pasididžiavimas savimi, kad nepasidavei. Taip man buvo su tarybine spinta, kai vienu metu maniau, kad ją tikrai sudeginsiu! Kiek betepiau baltų dažų, tiek išlįsdavo ruda spalva, tad uždažiau ją net šešiais sluoksniais, kai įprastai užtenka dviejų ar trijų“, – pasakoja Karolina.

Dažymą ji vadina net savotiška terapija ir atsipalaidavimu ir sako, kad dažydami neišleisime krūvos pinigų, tačiau džiaugsimės nauju daiktu.

„Dabartinėmis kainomis virtuvės komplektas gali kainuoti 3–4 tūkst. eurų, o perdažyti jį – iki 200 eurų! Visiems rekomenduočiau bent pabandyti. Nebūtinai reikia pradėti nuo didelės spintos – pabandykite atnaujinti mažą kavos stalelį. Matau, kaip kiti gražiai atšviežina ir minkštuosius baldus. Šiai idėjai man dar reikia pribręsti – tikrai norėčiau išmėginti“, – sako Karolina, svajojanti ateityje rimčiau pasinerti į interjerą ir gal net sukurti nedidelį verslą.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintos spintos
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintos spintos

Šiuo metu jos laukia ne vienas projektas, kurių Karolina nekantrauja imtis. „Rūsyje stovi indauja ir laukia savo eilės. Savo vaizduotėje ją įsivaizduoju ryškiai raudoną, tačiau vis pristinga laiko imtis darbo. Labai tikiuosi, kad atšilus orams galėsiu skirti dėmesio visoms savo svajonėms“, – sako Karolina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius