Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 17

Kodėl ant vaismedžių pūva obuoliai ir kriaušės? Specialistas pataria, kaip to išvengti

Greičiausiai pastebėjote, kad šiais metais ypač daugiau vaismedžių „puošiasi“ supuvusiais vaisiais. Kodėl taip nutinka?
Kodėl ant vaismedžių pūva obuoliai?
Kodėl ant vaismedžių pūva obuoliai? / 123RF.com nuotr.

Agronomas, kraštovaizdžio projektų vadovas, docentas Tautvydas Gurskas sako, kad šios problemos – pūvančių vaisių – galime išvengti, tereikia žinoti tam tikras taisykles.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydas Gurskas

„Ant vaismedžių kabantys vaisiai pūti gali pradėti dėl puvinio ligos, taip pat šiais metais ilgą laiką kentėjome sausrą, kuri atsiliepė ir vaismedžiams bei vaisiams. Vaisiai būna sausi, tačiau gausiai palijus jie prisitraukia drėgmės ir daugelis netgi trūksta (sprogsta), dėl ko prasideda puvimas. Tai labai dažnai pasitaikantys procesai.

Nuo puvinio vaismedžius galite purkšti fungicidais, – tą reikėtų daryti kelis kartus sezono metu, pavyzdžiui, birželio pabaigoje ir liepos pradžioje, rugpjūčio mėnesį. Reikia labai stebėti orus, nes, jeigu santykinė oro drėgmė labai didelė, puvinys plečiasi labai greitai.

Kokius medžius puola puvinys? Dažnas galvoja, kad tam įtaką daro medžio amžius, tačiau labiau puvinys priklauso nuo veislės ir genėjimo. Jeigu vaismedžių neišgenėjote arba tą padarėte neteisingai, augdami ir nokdami vaisiai „nesiventiliuoja“, tad puvinys labai dažnas.

Vaismedžius reikėtų genėti net ir vasaros metu – tai ypač padeda išsaugoti sveikus, nesupuvusius vaisius. Birželio mėnesį genimi vaismedžiai, netgi kriaušės ir atidengiami vaisiai, kad būtų geresnės spalvos ir skoninių savybių, ilgiau išsilaikytų saugomi, rūsyje.

Yra rekomenduojamas ir trečias genėjimas – likus dviems savaitėms iki vaisių skynimo. Atsižvelgiant į veislę toks genėjimas atliekamas rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, kad vaisiai „ventiliuotųsi“, gautų saulės, įgautų gražią spalvą“, – pataria specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius