Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 25

Kokiame amžiuje man prasidės menopauzė? Knygos ištrauka

Daugelio moterų natūrali menopauzė prasideda sulaukus 50–52 metų, bet amžius gali labai skirtis – nuo 39 iki 59 metų. Genetikos, sveikatos būklės, vėžinių ligų gydymo įtaka menopauzės pradžią gali paankstinti.
Brandi moteris
Brandi moteris / Vida Press nuotr.

Jei menopauzė moteriai įvyksta anksčiau nei sulaukus 45 metų amžiaus, ji vadinama ankstyvąja menopauze. Jei anksčiau nei 40 metų, tai vadinama priešlaikine menopauze arba priešlaikiniu kiaušidžių išsekimu (PKI).

Menopauzė – tai visiškai natūralus ir normalus gyvenimo laikotarpis, tačiau labai stinga informacijos apie tai, kaip geriausiai su ja tvarkytis.

Naudodamasi naujausiais įrodymais ir savo asmenine patirtimi, šeimos gydytoja ir menopauzės specialistė dr. Louise Newson parašė knygą, kurioje pateikiami tikslūs faktai bei griaunami su menopauze susiję mitai. Ji padės priimti tinkamus sprendimus ir pavers menopauzę lengvesne.

Pateikiame knygos ištrauką (knygą išleido „Vitae Litera“).

Knygos „Menopauzė“ viršelis
Knygos „Menopauzė“ viršelis

* * *

Menopauzės simptomai pasireiškė iki 40 metų?

Jungtinėje Karalystėje priešlaikinis kiaušidžių išsekimas (PKI) pasireiškia maždaug vienai iš šimto jaunesnių nei 40 metų moterų.

Tai įvyksta, kai kiaušidės negeba gaminti normalaus estrogenų kiekio, todėl sutrinka kiaušialąsčių gamyba. Tai lemia nereguliarų mėnesinių ciklą arba visišką mėnesinių dingimą, todėl gali būti, kad atsiras menopauzės simptomų.

Suprasti akimirksniu

  • Nors nėra jokių aiškių priežasčių, galinčių prišaukti ankstyvą menopauzę arba PKI, tam tikra sveikatos būklė gali lemti ankstyvą menopauzę:
  • ligos (pvz., Adisono liga arba Dauno sindromas),
  • autoimuninės ligos (pvz., 1 tipo cukrinis diabetas),
  • infekcija (pvz., parotitas (kiaulytė), nors labai retai),
  • vėžinių ligų gydymas (pvz., spindulinis gydymas dubens srityje, tam tikros rūšies chemoterapija turi neigiamos įtakos reprodukcinei funkcijai).

Dauguma moterų patiria PKI simptomus to net nesuprasdamos, tad jei jums mažiau nei 40 metų, o mėnesinės nereguliarios (arba jų visiškai nėra), reikėtų pasitarti su gydytoju dėl tyrimų.

Vis nutrūkstantis kiaušidžių funkcijos atsikūrimas reiškia, kad 5–10 proc. moterų su PKI gali pastoti.

Nėra moters, kuri būtų „per jauna“ menopauzei. Kitaip, nei įprastos menopauzės atveju, kai kiaušidės visiškai nustoja veikusios, PKI metu kiaušidžių funkcija gali būti nutrūkstanti, kai kartais būna mėnesinės, ovuliacija, netgi įmanomas nėštumas. Šis vis nutrūkstantis kiaušidžių funkcijos atsikūrimas reiškia, kad 5–10 proc. moterų su PKI gali pastoti.

Mano mamai buvo ankstyva menopauzė. Ar tai reiškia, kad ir man taip bus?

Dauguma moterų, kurias konsultuoju, iš savo buvusių gydytojų būna girdėjusios, kad yra „per jaunos“ menopauzei – savaime suprantama, tai netiesa. Nors PKI ir ankstyva menopauzė nepaveldimi, dauguma moterų, kurioms pasireiškia ankstyva menopauzė, sužino, kad kitoms jų šeimos moterims menopauzė taip pat buvo ankstyva.

Todėl tam, kad būtų galima pasiruošti tokiam scenarijui, visada verta paklausti savo mamos, senelių, tetų, seserų arba pusseserių, ar joms nebuvo ankstyvos menopauzės.

Chirurginių intervencijų sukelta menopauzė. Ką reikėtų žinoti?

Jei jums buvo atlikta histerektomija (gimdos pašalinimo operacija) gali būti, kad jums tuo pat metu buvo pašalintos ir kiaušidės. Jei taip nutiko, nepriklausomai nuo amžiaus, jums iš karto įvyks menopauzė, kitaip dar vadinama dirbtine menopauze.

Net jei viena arba abi kiaušidės po histerektomijos lieka nepaliestos, yra tikimybė, kad per penkerius metus po šios operacijos jums pasireikš menopauzė. Nors kiaušidės po histerektomijos dar gamins kažkiek estrogenų, dažniausiai jų kiekis sumažės jums esant jaunesnei nei vidutinio amžiaus. Ankstyvą menopauzę gali sukelti ir medicininis arba chirurginis endometriozės gydymas arba priešmenstruacinis sindromas (PMS).

O kaip mano vaisingumas?

2015 m. Nacionalinis sveikatos ir socialinės priežiūros kompetencijos instituto (angl. National Health and Care Excellence Institute – NICE) menopauzės gydymo gairėse rekomenduojama, kad jeigu jums numatoma skirti gydymą, kuris gali sukelti menopauzę, gydytojas turėtų paaiškinti, ko turėtumėte tikėtis ir kaip tai paveiks jūsų vaisingumą.

Jeigu gydymas lems menopauzės pradžią, jums taip pat turėtų būti pasiūlytas jos gydymas ir informacija apie tai, kaip elgtis šiuo laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius