Daugiau straipsnių

Kokie vaisiai ir daržovės tinka gyvūnui, o kokie gali pakenkti?

Šaltinis:

Tiesa, kad daržovės ir vaisiai – puikus pasirinkimas žmonėms, tačiau jais kartais pavaišiname ir savo mylimus keturkojus. Deja, tai, kas tinka žmogui, ne visada tinka gyvūnams.

Katė

Klausimus dėl daržovių ir vaisių pasidalijimo su mylimais keturkojais uždavėme veterinarijos gydytojai, LSMU dėstytojai Sandrai Čechovičienei, patarimais besidalinančiai ir Instagram paskyroje „Bičiuli, kaip tau padėti“.

123RF.com nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė
123RF.com nuotr./Veterinarijos gydytoja, dėstytoja Sandra Čechovičienė

– Daugelis šeimininkų augintiniams duoda vaisių, daržovių ir uogų. Ar toks maistas jiems tinkamas, pavyzdžiui, arbūzai, agurkai, pomidorai ir pan.?

– Iš tiesų, remiantis savo ir kolegų patirtimi, jūsų minėti maisto produktai, taip pat dar įvairūs sūriai yra bene dažniausias žmonėms skirtas maistas, kuris duodamas gyvūnams visais metų laikais.

Nors šunys ir katės yra laikomi mėsėdžiais, Tufto universiteto klinikinės mitybos tarnyba (angl. Tufts Clinical Nutrition Service) teigia, kad į augintinių mitybą svarbu įtraukti kuo daugiau daržovių, kurios turi mažai riebalų ir daug skaidulų, todėl yra vertinga mitybos dalis.

Netgi rekomenduojama daržoves naudoti kaip skanukus. Naudingiausiomis yra laikomos morkos, salierai, brokoliniai kopūstai, žaliosios pupos, žiedinis kopūstas ir termiškai apdorotas moliūgas. O agurkas dėl didelio vandens kiekio yra puikus pagalbininkas karštą vasaros dieną, siekiant kompensuoti iš organizmo pašalintus skysčius.

Tuo tarpu vaisiai ir uogos dėl savo sudėtyje esančio greitai pasisavinimo cukraus, kurio vartojant didelį kiekį sukeliamas nutukimas, nėra rekomenduojami. Žinoma, labai maži kiekiai didelės žalos nepadarys.

Saugiais gyvūnams yra laikomi obuolys, bananas, ananasas, mėlynės, braškės ir kiviai. Tačiau svarbu atminti, kad kiekvienas gyvūnas yra individualus. Vienam suėdus daržovių ar vaisių gali nieko nebūti, o kitam gali sutrikti virškinimo veikla ir pasireikšti viduriavimas ar vėmimas.

Shutterstock nuotr./Šuo prašinėja maisto.
Shutterstock nuotr./Šuo prašinėja maisto.

– Kokio maisto jokiu būdu negalima duoti augintiniams? Koks maistas dažniausiai sukelia alergijas ar kitas nepageidaujamas reakcijas?

– Jei jūs trūks plyš norite su augintiniu pasidalinti valgomu maistu, pirmiausia, būdami atsakingais šeimininkais, pasitikrinkite, ar jūsų siūlomas produktas nėra toksiškas gyvūnui. Tą galite padaryti internetiniame The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) puslapyje, kuriame rasite gyvūnams toksiškų produktų sąrašą.

Ypač nuodingais yra pripažinti šie produktai: šokoladas, kofeinas, alkoholis, avokadas, Makadamijos riešutai, vynuogės ir razinos, žali kiaušiniai ir mėsa, kaulai, ksilitolis (saldiklis), mielinė tešla, svogūnas, česnakas, laiškinis česnakas, pienas ir druska. Sąrašas nemažas!

Kiekvienas produktas skirtingai žaloja organizmą, pavyzdžiui, vynuogės ir razinos sukelia inkstų pažeidimus, o svogūnas – virškinimo organų ir raudonųjų kraujo kūnelių pažeidimus. Toksiškumo stiprumas dažniausiai priklauso nuo suduoto produkto kiekio.

Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai

Kalbant apie maisto sukeltas alergijas, jos pakankamai sudėtingai diagnozuojamos, tad tiek dermatologui, kuris su jomis dirba, tiek gyvūno šeimininkams tenka gerokai paplušėti.

Sudėtingiausia, kad alergenu gali būti bet kas, o jį atradus, nereiškia, kad jis visa laiką juo ir bus. Na, o nepageidaujamas reakcijas gali sukelti bet koks maistas, net komercinis. Dažniausiai tada gyvūnas vemia ar viduriuoja.

– Įdomu, ar galima augintiniams duoti ledų?

– Ledai yra toks vasaros malonumas, kuriuo tikrai visi bent kartą esame pasidalinę su augintiniu. Tačiau ledai ir gyvūnai nėra geras pasirinkimas. Gyvūnai neturi pakankamo kiekio laktazės fermento, kuris reikalingas piene esančiai laktozei suskaidyti. Todėl pieno produktai gyvūnams dažnai sukelia viduriavimą ar kitus virškinimo sutrikimus.

123rf.com nuotr./Ledai
123rf.com nuotr./Ledai

Šunims kenksmingos daržovės

Avokadai. Avokadų viduje yra medžiagos, vadinamos persinu. Jis gali sukelti rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, vėmimą, viduriavimą ir virškinamojo trakto sutrikimus.

Neprinokę pomidorai. Nors galite šerti šunį prinokusiais pomidorais, jokiu būdu nevalia šerti neprinokusiais pomidorais. Taip suvalgyti jie yra labai toksiški ir gali sukelti virškinimo trakto sutrikimų, nenormalų širdies ritmą, sumišimą, mieguistumą, silpnumą, elgesio pokyčius ir kt.

Porai. Porai gali pažeisti raudonuosius kraujo kūnelius, sukeldami hemolizinę anemiją.

Laiškiniai česnakai. Panašiai kaip svogūnai ir porai, laiškiniai česnakai gali sukelti šuniui įvairiausių negalavimų.

Katėms kenksmingos daržovės

Česnakai. Česnakas yra toksiškiausias iš daržovių, nes gali sunaikinti jūsų katės raudonuosius kraujo kūnelius. Suvalgius net nedidelę skiltelę česnako, gali išsivystyti hemolizinė anemija ir sunkus gastroenteritas. Jei šie susirgimai nedelsiant negydomi, gali būti labai pažeisti organai ir katė gali net mirti.

Pomidorai. Pomidoruose yra solanino – natūralaus pesticido, labai toksiško katėms. Solanino kiekio iki saugaus lygio nesumažina net virimas, todėl katės neturėtų apskritai valgyti pomidorų. Taip pat reikėtų vengti padažų ir sriubų, kurių sudėtyje yra šios daržovės.

Svogūnai. Bet kokio pavidalo svogūnai – žali, virti ir miltelių pavidalo – yra labai nuodingi katėms. Svogūnai pažeidžia kačių raudonuosius kraujo kūnelius ir juos suardo, todėl, jei greitai negydoma, gali ištikti mirtis.

Baklažanai taip pat yra toksiški katėms ir sukelti aibę negalavimų.

Prieš vaišinant savo augintinį vaisiais ar daržovėmis, geriausia pasitarti su veterinaru. Jis padės jums pasirinkti saugius ir tinkamus produktus, atsižvelgiant į jūsų šuns individualias poreikius ir sveikatą.