Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 02

Kuo kvepia Kalėdos: specialistė pataria, kaip kvapais namuose sukurti šventinę atmosferą

Kuo kvepia Kalėdos? Šis klausimas labai dažnai iškyla laukiant didžiausios metų šventės, nes namuose norisi sukurti ypač šventišką, jaukią ir pakylėtą atmosferą, o kvapai padeda tai padaryti. Turbūt daugelis atsakytumėte, kad Kalėdos kvepia mandarinais. Tai iš tiesų vienas iš kvapų, su kuriuo nuo seno mums asocijuojasi ši šventė. Jo poveikis netgi įrodytas moksliniais tyrimais. Tačiau tai tikrai ne vienintelis kvapas, galintis sukurti ypatingą atmosferą namuose.
Jorūnė Gaučaitė
Jorūnė Gaučaitė / 123rf.com ir S.Baturos nuotr.

Kodėl kvapai turi tokį didelį poveikį

Pasak aromaterapijos specialistės, „Merglow“ įkūrėjos Jorūnės Gaučaitės, kvapą identifikuoja smegenų centrai, kurie atsakingi už mūsų jausmus, prisiminimus, atmintį ar net mąstymą, būtent dėl to mums kyla asociacijos. Pavyzdžiui, užuodus mandarinų kvapą prisiminimais iškart persikeliame į ypatingą stebuklų laukimo metą – Kalėdas, nes labai dažnai Kalėdų stalas be mandarinų neįsivaizduojamas.

„Žmogus turi net 12 milijonų uodžiamųjų receptorių ir gali atpažinti iki 10 tūkstančių skirtingų kvapų. Iš visų juslių, kurias turime, uoslė yra pats jautriausias pojūtis ir gali stipriausiai stimuliuoti mūsų emocines smegenis. Mums įėjus į kokią nors erdvę, smegenys pirmiausia identifikuos kvapą ir tik po to suveiks mūsų kiti pojūčiai – klausa, rega.

Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos
Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos

Todėl prie tam tikrų erdvių, kurios kvepia mums artimu, pozityvias emocijas keliančiu kvapu, mes linkę prisirišti emociškai. Ir tikrai būna erdvių, kurios neatrodo patraukliai, tačiau kvepia taip, kad mums kuria vidinės laimės būseną ir komforto jausmą, dėl kurio mes norime ten būti.

Nors yra mokslinių tyrimų, kurie pažymi, kad moterys linkusios geriau atskirti ir identifikuoti kvapus, kalbant apie namų kvapą, nebūčiau linkusi skirstyti į patinkančius kvapus vyrams ar moterims, nes visus kvapai veikia individualiai.

Mūsų kvapų pasirinkimas dažnai susijęs su nuotaika, t. y. kaip jaučiamės, su kuo emociškai siejame tą kvapą. Todėl gali būti taip, kad vienu metu mums labai patinka citrusų kvapai, kai kūnas ir protas linksta į pakylėjančių, energijos suteikiančių aromatų natas, o pasikeitus gyvenimo įvykiams mūsų širdis linksta į visai kitą kvapų kategoriją, pavyzdžiui, raminančius ir koncentraciją skatinančius kvapus“, – aiškino pašnekovė.

Kaip pasirinkti kvapą

Aromaterapijos specialistės teigimu, šaltuoju periodu mes dažniausiai renkamės šiltus ir saldžius kvapus, kurie skatina nuoširdžiai džiaugtis ir jausmingai švęsti – apelsinų, mandarinų, pušų, kedrų, cinamono ir gvazdikėlių. Tai kvapai, be kurių neįsivaizduojame malonaus švenčių laukimo. Būtent šie kvapai vieni populiariausių norint sukurti šventinę nuotaiką namuose, taip pat jie puikiai dera tarpusavyje.

Šiuos kvapus galima išgauti iš natūralių priemonių, o galima įsigyti jau pagamintų kvapų. „Kalbant apie namų kvapus, pirmiausia reikia atskirti sintetinius ir natūralius kvapus. Taip pamėgtos namų kvapų sintetinės lazdelės neturi jokio teigiamo poveikio žmogaus sveikatai, atvirkščiai, jos neigiamai veikia mūsų sveikatą. Tačiau rinkoje galima rasti ir natūralių, iš botaninės kilmės ingredientų pagamintų kvapų lazdelių, kurios ne tik puikiai aromatizuoja erdvę, bet ir iš tikrųjų kuria laimės būseną.

Prieš renkantis kvapą reikėtų pagalvoti, kokį kvapų dizainą norime sukurti – kokią būseną ir jausmą atskleisti ir kokios konkrečiai erdvės bus aromatizuojamos. Erdvėse, kuriose rinksis daugiau žmonių, patarčiau rinktis saugesnius aromatus – tokius, kurie paprastai patinka daugeliui ir kurie skatina bendravimą, sustiprina pasitikėjimo, komforto jausmą. Tai būtų saldusis apelsinas, bergamotė, mandarinas. Mandarinų kvapas pagerina bendravimą ir teigiamai stimuliuoja nervų sistemą, net įrodyta moksliniais tyrimais“, – dėstė J.Gaučaitė.

Jei norime atsipalaiduoti ir vidinės harmonijos būsenos, ji pataria erdvėje paskleisti levandų, santalmedžio, frankincenso (bosvelijų) ar rožių aromatus. Jei erdvėje norime sukurti paslaptingą ir rafinuotą jausmą kuriančią aplinką, tiks rytietiški, smilkalų ir dervų aromatai.

Taip pat derėtų atsižvelgti į specifines patalpų erdves, pavyzdžiui, virtuvės zonoje labai tinka šilti prieskoniniai ar gaivūs citrusų kvapai, kurie artimi maisto gaminimo kvapams – kardamonų, muskatų, vanilės, citrinų, greipfrutų. Jie taip pat puikiai dera tarpusavyje.

Aromatinės žvakės

Pašnekovė, jau septynerius metus iš natūralių aromatų gaminanti vadinamąsias energijų žvakes ir namų purškiklius, pabrėžia, kad natūralūs kvapai dėl savo turtingos kompozicijos pasižymi terapiniu poveikiu, neturi žalos sveikatai, yra saugūs. Renkantis šventėms aromatinę žvakę, ji vienareikšmiškai siūlo ieškoti natūralaus kvapo.

„Mes tikriausiai jau net nepastebime, kad daugelis viešų erdvių aromatizuojamos sintetinėmis kvapų lazdelėmis, kurios dėl savo sudėtyje esančių agresyvių cheminių medžiagų gali neigiamai veikti sveikatą, hormoninę sistemą, sukelti alergijas ar neigiamai veikti širdies veiklą. Natūralūs kvapai, kurie gali būti natūralių aromatinių žvakių ar kitų aromaterapinių gaminių pavidalu yra švelnūs, lavinantys mūsų uoslę ir kuriantys ypatingą atmosferą erdvėje.

Natūralūs kvapai dėl savo turtingos kompozicijos pasižymi ir terapiniu poveikiu.

Natūralios, aromatinės žvakės yra vienas iš būdų norint užpildyti namus užpildyti jaukia ir šilta atmosfera. Kvapo intensyvumas labai individualus dalykas, priklauso kaip jūs įpratę prie sintetinių kvapų ir kiek išlavinta jūsų uoslė natūraliems kvapams. Visada skatinu atsižvelgti į gamintojus, iš kurių įsigyjate aromatinius gaminius, nes dažnai galime matyti deklaraciją, kad tai – natūralus gaminys, o dažnu atveju būna, pavyzdžiui, žvakėje natūralus vaškas, tačiau sintetiniai ir stiprūs kvapai“, – patarė specialistė.

Pasak jos, šaltojo sezono metu taip pat populiarus būdas pripildyti namus kvapų – garinti eterinius aliejus, kurie, žinia, turi ir terapinį poveikį. Taip pat galima įsigyti aromaterapinius purškiklius arba pasigaminti juos patiems – naudojant eterinius aliejus ir vandenį.

Kvapų idėjos iš vaisių ir prieskonių

Mėgstantiems kvapus pasigaminti patiems, vienas iš būdų yra tam tikrus kvapnius ingredientus užpilti vandeniu. Tokie kvapnūs stiklainiai ne tik skleis kvapą, bet ir papuoš namus. Tačiau būtina žinoti – norint, kad jie skleistų malonų kvapą, reikia juos pašildyti. Tam tinka specialios lempelės, indai, kuriuose būna žvakėms skirta vieta ir pan. Beje, galima pasirinktus ingredientus iš karto užpilti karštu vandeniu. Štai keletas receptų.

Apelsinas, imbieras, migdolų ekstraktas. Supjaustykite apelsinus ir imbierą griežinėliais, įlašinkite migdolų ekstrakto, viską sudėkite į stiklainį, užpilkite vandeniu.

Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos
Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos

Žalioji citrina, čiobreliai, mėtos, vanilės ekstraktas. Supjaustykite žaliąją citriną griežinėliais, sudėkite čiobrelius, mėtas, įlašinkite vanilės ekstrakto ir viską užpilkite vandeniu. Galite naudoti tiek šviežias, tiek džiovintas žoleles.

Citrina, rozmarinas ir vanilės ekstraktas. Supjaustykite citriną griežinėliais, sudėkite rozmarinų šakeles, įlašinkite vanilės ekstrakto ir užpilkite stiklainį vandeniu.

Apelsinai, cinamonų lazdelės, gvazdikėliai, anyžiai. Tai itin žiemiškas ir Kalėdomis kvepiantis aromatas. Supjaustykite apelsinus griežinėliais, įdėkite kelias cinamonų lazdeles, įberkite gvazdikėlių, anyžių ir viską užpilkite vandeniu.

Kvapai iš apelsinų ir mandarinų

Jei mieliau Kalėdų kvapams išgauti rinktumėtės vaisius, tam puikiai tiks mandarinai ar apelsinai, jie ne tik skleis puikų kvapą, bet ir gali tapti puikiu dekoro akcentu – prismaigstę į juos gvazdikėlių, papuošti galėsite ir savo Kalėdų stalą.

Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos
Fotolia nuotr./Kalėdinės dekoracijos

Apelsinai ar mandarinai, dekoruoti gvazdikėliais, – paprasta, greita ir nebrangu. Tiesiog pasižymėkite norimas vietas ir prismaigstykite į juos gvazdikėlių taip, kaip jums norisi. Tai gali būti širdelės, žvaigždutės forma, jūsų vardo raidės.

Įspūdingai atrodo apelsinai, išpjaustyti žvaigždučių forma ir pagražinti gvazdikėliais. O jeigu dar padėsite juos ant eglišakės, papuošite kitais kalėdiniais prieskoniais (pavyzdžiui, cinamono lazdelėmis, anyžių žvaigždutėmis) ar miško kankorėžiais, rezultatas nudžiugins ir didelius, ir mažus.

Cinamonų lazdelės irgi atrodo kalėdiškai. Sukurti kalėdinį atributą paprasta: apriškite spalvota ir blizgia lazdele kelias cinamono lazdeles. Jos tiks bet kurioje namų vietoje, netgi gali būti pakabintos ant eglutės ar šalia arbatos puodelio. O jeigu dar turite džiovintų citrinų ar apelsinų griežinėlių, šie taip pat atneš kalėdinės dvasios gūsį!

Pasigaminkite viralą

Kad kvapas būtų dar sodresnis, verta pasigaminti kvapnų viralą. Pakaitinkite vandenį mažame puode ir įdėkite citrusinių vaisių griežinėlių bei žolelių, pavyzdžiui, levandos, mėtos ar bet kokių kitų, kurių kvapas jums patinka.

Kai viralas užvirs, po kelių minučių nuimkite jį nuo viryklės. Garuojantis kvapnus vanduo ne tik pripildys namus malonaus aromato, bet ir šilumos. Šventinė nuotaika – garantuota!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius