Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 30

Kūrybinga mama dalijasi idėjomis, ką veikti su vaikais namuose: nuo maisto gaminimo iki lobio paieškos ar gėlių sodinimo

Veikiausiai nerasime nė vieno tėvelio, nesukančio galvos, kaip užimti vaiką, jeigu namuose tenka būti ilgą laiką. Paprastas patarimas – jeigu įprastų, o dažnai ir pabodusių veiklų imtumėtės kartu, šios nušvistų naujomis spalvomis! Jeigu pritrūkote idėjų – kviečiame skaityti.
Šeima kartu leidžia laiką.
Šeima kartu leidžia laiką / „Scanpix“ nuotr.

Planuodami veiklas, o galbūt ėmęsi generalinio namų tvarkymosi, peržvelkite, ką per ilgą laiką sukaupėte: galbūt apstu vaikiškų užduotėlių ar spalvinimo knygelių, stalo žaidimų, dėlionių, kūrybos, eksperimentinių rinkinių?

Galbūt namuose pamiršta stovi ir judesius atpažįstanti sporto ir šokių sistema? Viso to jums tikrai prireiks, tad į giliausią lentyną nebedėkite. Peržiūrėkite, kokius kūrybai skirtus reikmenis turite – jie tikrai pravers.

Aktyvios veiklos

  • Gal sodinkime kartu?

Turintys savą kiemą ar augalams draugišką balkoną, prisiminkite – pavasaris palankus sėjos darbams. Organizuokitės kambarinių gėlių persodinimą ar gėlių, daržovių, prieskoninių žolelių sėją.

Atsižvelgiant į amžių ir galimybes, vaikas gali berti drenažo akmenukus, kastuvėliu pilti žemę, rikiuoti sėklytes, laistyti. Kasdienis stebėjimas, kaip augalėliai auga ir vystosi, suteiks tikrai daug džiaugsmo!

123RF.com nuotr./Daigai
123RF.com nuotr./Daigai
  • Maisto ruoša

Mums, suaugusiems, tai įprastinė veikla, tačiau vaikui kaskart teikianti didžiulį džiaugsmą! Kartu kepkite pyragą, minkykite tešlą, formelėmis spauskite sausainius. Nesibaiminkite nukrypimo nuo recepto – tikslų reikalingų produktų kiekį pasiruoškite iš anksto, o vaikui, didžiausiam pagalbininkui, beliks juos suberti reikiama tvarka.

123RF.com nuotr./Patogios funkcinės erdvės virtuvėje
123RF.com nuotr./Patogios funkcinės erdvės virtuvėje
  • Karaokė, šokiai, mankštos

Jeigu turite judesio jutikliais pagrįstą šokių ar sporto sistemą, karaokę – įdarbinkite jas! Vaizdų platformoje „Youtube“ rasite daugybę mankštos filmukų, dainuokite karaokę ar mokykitės naujų šokių žingsnelių – puikios veiklos, skatinančios daugiau pajudėti, kelti nuotaiką bei stiprinti tarpusavio ryšį.

Į šokių seansą galite integruoti žaidimą „juda nejuda“ – netikėtumo faktorius, muzikai nutilus ir laiku nesustingus, tikrai privers ne kartą nusijuokti.

  • Tvarkykitės su draugija

Jeigu anksčiau kartu nesitvarkydavote arba ši veikla apsiribodavo tik žaisliukų surinkimu, pabandykite vaiką į tvarkymąsi įtraukti daugiau. Priklausomai nuo vaiko amžiaus, galima sukurti istoriją apie „Vaiko ir mamos (tėčio) gelbėjimo nuo nešvaros misiją“ – kol jūs atliksite sudėtingesnius darbus, vaikui paskirkite nušluostyti dulkes, gražiai surikiuoti knygeles ar ne vietoje esančius daiktus pernešti į jiems priklausančią vietą/kambarį.

Nesigilinkite į smulkmenas – tegul pirmieji žingsneliai būna malonūs ir ne tokie reiklūs. Kita svarbi užduotis, tvarkant vaiko kambarį, atrinkti sulūžusius žaislus ir žaidimus. Pastebėję vaiko amžiui neaktualius žaislus, dėkite į atskirą dėžę – galbūt juos galima padovanoti, parduoti ar paaukoti?

123RF.com nuotr./Šeima tvarko namus
123RF.com nuotr./Šeima tvarko namus
  • Lobio paieška

Jeigu vaikystėje teko ieškoti įsivaizduojamo lobio, veikiausiai prisimenate ir puikias emocijas analizuojant žemėlapį, skaičiuojant žingsnius ir vykdant kitus nurodymus.

Vaikui(-ams) nematant, sudarykite slaptą žemėlapį: žingsniais išmatuokite maršrutą arba dėl įvairovės iš vieno taško nurodykite pereiti į kitą tašką, įpinkite užduotėlių, kurias privalu atlikti. Pagalvokite, kas labiausiai pradžiugintų vaiką – galutiniame maršruto taške tebūna tai pateikta kaip lobis.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Tėvų linijos“ vadovė J.Baltuškienė pataria: ką veikti kartu su vaikais namuose?

Ramesnės veiklos

  • Knygų skaitymas

Skaitykite knygeles! Jeigu turimos pabodo, galite susikurti savo pasakėlę. Susitarkite, kad kiekvienas paeiliui pasakys po sakinį ar kelis ir taip sukursite savo istoriją. Galite pasakėlę iliustruoti, sukurti knygą.

  • Nuotraukų albumų peržiūra

Jauki ir nuotaikinga popietė ar vakaras tikrai garantuotas, jeigu kartu peržiūrėsite turimas nuotraukas ir filmukus, kai kuriuos jų įvilksite į pasakojimus apie nuotraukos ar filmuko atsiradimo aplinkybes, iškilusius prisiminimus.

Laura Fuhrman nuotr./ Unsplash nuotr. /Nostalgija
Laura Fuhrman nuotr./ Unsplash nuotr. /Nostalgija
  • Filmų vakaras

Išsirinkite visai šeimai tinkantį filmą, pasiruoškite mėgstamų vaišių ir susėskite visa šeima. Filmo aptarimas jam pasibaigus turi auklėjamąjį poveikį – analizuokite, kokia pagrindinė filmo mintis, kas labiausiai patiko, nepatiko ir pan. Pasisakantį būtinai išklausykite, vieni kitų nepertraukite.

  • Darbščiųjų rankelių dirbtuvėlės

Šitai kategorijai galima priskirti visus darbelius iš popieriaus: gaminkite popierines lėles, žvėrelius, darykite lankstinius, klijuokite spalvoto popieriaus ar senų žurnalų skiauteles ant nenuspalvinto piešinio ar spalvinimo knygelės paveikslėlių (šitaip juos „nuspalvinsite“). Apžiūrėkite knygeles – galbūt kur nors reikia suklijuoti, pataisyti?

Jeigu turite atrinktų žaislų ar žaidimų, kuriems reikia papildomo rūpesčio, – pats metas imtis ir jų gelbėjimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Stalo žaidimas „Eilė“
„Scanpix“/AP nuotr./Stalo žaidimas „Eilė“

Ir dar. Atminkite, kad, dalyvaudami „vaikiškose“ veiklose kartu ar įtraukdami vaikus į savas, perduosite svarbius auklėjamuosius elementus, šeimos santykio modelį, rengsite vaiką savarankiškam gyvenimui ir, žinoma, stiprinsite tarpusavio ryšį.

Parengė Rasa Markevičienė – darbo patirties su spec. poreikių vaikais turinti specialistė, mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius