Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 22

„Lesė“: visi be globos likę keturkojai nusipelno antros galimybės

Įsigyjant gyvūną svarbu ne tik įvertinti savo galimybes, apsvarstyti, ką galėsite jam suteikti, bet ir pasirinkti atsakingą veisėją. Rinktis galima ir ne veisykloje. Galbūt mišrūnas iš prieglaudos – pati nuostabiausia ir jums labiausiai tinkanti veislė? To visų mūsų klausia gyvūnų prieglauda „Lesė“.
Gyvūnai iš prieglaudos
Gyvūnai iš prieglaudos / „PetCity“ nuotr.

Gyvūnų globos organizacija „Lesė“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su „Lesės“ atstove Diana Makarovaite.

„Lesės“ atstovė Diana Makarovaitė. Asmeninio archyvo nuotr.
„Lesės“ atstovė Diana Makarovaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip gimė jūsų organizacija? Kas paskatino ją įkurti?

– Mūsų istorija prasidėjo 2007 metais. Tuo metu Lietuvoje beglobiams keturkojams „gelbėti“ egzistavo tik karantinavimo tarnybos. Organizacijos įkūrėja ir direktorė Vesta tuo metu populiariuose forumuose susipažino su keliais bendraminčiais ir pradėjo gelbėti bei globoti gyvūnus. Po truputį komanda išsiplėtė ir buvo įkurta „Lesė“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Beglobiai prieglaudoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Beglobiai prieglaudoje

– Kokia yra pagrindinė „Lesės“ veikla?

– Rūpinamės laikina gyvūnų globa, gyvūnų sterilizacija bei vykdome programą „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“, ieškome jiems naujų namų, gelbėjame ir gydome.

Taip pat administruojame dovanojamų, dingusių bei rastų gyvūnų portalą www.gyvunugloba.lt. Organizuojame ir dalyvaujame šviečiamuosiuose renginiuose. Lankome mokyklas, patys priimame moksleivių ekskursijas.

Prieglauda "Lesė" aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose. "Lesės" nuotr.
Prieglauda "Lesė" aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose. "Lesės" nuotr.

Šiuo metu turime du padalinius: Vilniuje ir Kaune. Mūsų tikslas yra visiems globotiniams rasti namus, tad jie prieglaudoje gyvena tol, kol randa naujus šeimininkus arba miršta nuo senatvės.

– Kiek gyvūnų šiemet priglaudėte?

– Į Vilniaus prieglaudą iki gruodžio vidurio pateko 159 gyvūnai: 94 šunys ir 65 katės. Namus padėjome rasti 72 šunims ir 74 katėms. Pas šeimininkus mums padedant sugrįžo 15 šunų.

– Pristatykite „Lesės“ komandą.

– Organizacijos pagrindą sudaro žmonės, kurie dirba prieglaudoje savanoriškai. Per abu padalinius turime nemažai savanorių, vieni aktyvūs prieglaudoje, kiti – dirbdami su organizacijos reikalais už prieglaudos ribų. Todėl pristatysiu vadovų komandą, kuri rūpinasi organizacijos veikla bei savanoriais.

Prieglauda "Lesė" aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose. "Lesės" nuotr.
Prieglauda "Lesė" aktyviai dalyvauja įvairiuose renginiuose. "Lesės" nuotr.

Direktorė ir įkūrėja Vesta Auškalnienė paprastai prieglaudoje rūpinasi gyvūnais ar vežioja juos į klinikas. Ji atsakinga ir už gyvūnų dovanojimą. Būtent ji bendrauja telefonu, kai paskambinate pranešti apie rastą gyvūną ar pasidomėti „Lesės“ globotiniu.

Prieglaudos įkūrėja Vesta Auškalnienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Prieglaudos įkūrėja Vesta Auškalnienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Švietimo vadovė Rasa Griškevičiūtė, be darbo prieglaudoje, organizuoja mokyklų ekskursijas į prieglaudą bei veda pamokėles vaikams mokyklose ir darželiuose. Labai svarbu nuo pat mažens skiepyti atjautos ir atsakomybės jausmą.

Rasa Griškevičiūtė. Asmeninio archyvo nuotr.
Rasa Griškevičiūtė. Asmeninio archyvo nuotr.

Savanorių koordinatorė Rita Laurinavičiūtė kačių mamytė prieglaudoje. Ji žino viską apie kates, jų ligas ir kaip jomis rūpintis. Taip pat Rita atsakinga ir už savanorius, jų mokymų planavimą, naujų narių įsiliejimą į organizacijos veiklą.

Komunikacijos vadovė Diana Makarovaitė rūpinasi organizacijos pranešimais ir bendradarbiavimu su rėmėjais. Dianos aistra – šunys, ji yra dresūros specialistė. Padeda prisijaukinti „Lesės“ globotinius naujiems šeimininkams.

Kauno padaliniu rūpinasi Eglė Baležentienė.

Mums labai svarbus rezultatas, kai keturkojis pradeda gyventi naują gyvenimą – daug geresnį už senąjį.

Kauno vadovė Eglė Baležentienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Kauno vadovė Eglė Baležentienė. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kas jus įkvepia svarbiausiems darbams?

– Pasiekti rezultatai! Jie svarbūs ne tik mums, bet ir mūsų auditorijai, rėmėjams. Todėl savo socialiniuose tinkluose pradėjome aktyviai komunikuoti įkvepiančias, nuotaikingas istorijas. Pavyzdžiui, atradę gyvūnui naujus namus, pasidaliname jo ir šeimininko nuotrauka prieš išvykstant iš prieglaudos. O kai jau apsipranta, visada labai laukiame šeimininkų linkėjimų iš naujų namų, jais taip pat dalinamės socialiniuose tinkluose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Beglobiai prieglaudoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Beglobiai prieglaudoje

Tai įkvepia ne tik mus, bet ir mus remiančius žmones, nes būtent dėl to ir dirbame, o žmonės dėl to ir aukoja – kad gyvūnai, paimti iš gatvės ar blogų sąlygų, galiausiai išvyktų iš prieglaudos ir keliautų į naujus mylinčius namus. Tokios laimingos istorijos suteikia jėgų dirbti ir toliau.

Net jei šuniukas didžiąją dalį laiko gyveno pririštas prie grandinės, bet senatvėje nuo jos buvo išvaduotas ir iškeliavo į naujus namus – stengtis buvo verta. Tai ir suteikia mums jėgų: kartais nematomas, galbūt ne toks garsus kaip kitų, bet mums labai svarbus rezultatas, kai keturkojis pradeda gyventi naują gyvenimą – daug geresnį už senąjį.

Vida Press nuotr./Šuo lovoje
Vida Press nuotr./Šuo lovoje

– Kokius pokyčius nacionaliniu mastu tikitės paskatinti savo darbais?

– Visų pirma, stengiamės kelti žmonių sąmoningumą, kad gyvūnas nėra dovana, jis nėra daiktas ar interjero detalė. Tuo pačiu ugdyti ir žmonių atsakomybės jausmą, jautrumą silpnesniam.

Mūsų svajonė – kada nors uždaryti tuščių narvų duris su žinia, kad beglobių gyvūnų nebėra.

Žinoma ir tai, kad įsigyjant gyvūną reikia ne tik apsvarstyti, ką galėsite jam suteikti, ir įvertinti savo galimybes, bet ir pasirinkti atsakingą veisėją. O galbūt pati nuostabiausia ir jums labiausiai tinkanti veislė – mišrūnas iš prieglaudos? Mūsų svajonė – kada nors uždaryti tuščių narvų duris su žinia, kad beglobių gyvūnų nebėra.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius